lördag 15 december 2007

Plattor och stommar

under ett annat inlägg pågår en intressant diskussion om plattor. Med oss i diskussionen har vi Wilén från STIGA och en blandad komplott av spelare.

Anonym- Wilén, du borde kunna bemöta kritiken mot Stigas ojämna kvalité med ett konstruktivt svar?

Wilén- Bemötande, självklart så bemöter jag kritiken och ska försöka vara så konstruktiv som möjligt.- Visst är de så att plattorna har varit ojämna i kvaliten, MEN de gäller även andra märken och de är inge konstigt med de egentligen. De tillverkas otroliga mängder av gummin, inte bara våra, och då och då så kan sändningar bli mindre bra, de är fakta.

Varför de även kan upplevas att de är "väldigt mycke" med sämre kvalitet i Sverige, kan till stor tillskrivas att de säljs överlägset mest STIGA plattor i sverige. Ser vi i de hela perspektivet (världen), så hör och ser vi att sånt här sker även i andra länder för andra märken, där då dom är dominerande.....

Sedan så kan många uppleva skillnad i plattor just pga hårdheten på spongen, typ är man van vid en lite "mjukare" svamp på typ Mendo MP och är nöjd, så beställer man nästan gång, då är svampen lite hårdare och då får man inte samma gensvar på sina slag och då upplevs plattan som sämre. Då blir ju de naturliga svaret ifrån kunden: "men de är ju bara att göra i samma hårdhet"... tyvärr är de inte bara att göra de. Skulle alla göra den hårda selektering på svampar så skulle gummi priserna för ALLA märken minst dubblas, och de vill nog ingen.

Man kan likna framtagandet av en svamp/sponge med att skiva en limpa. En limpa är ju alltid lite hårdare ute i kanterna och ju närmare mitten man kommer, ju mjukare blir limpan... precis så är de med sponge/svampen oxå, de slicas ifrån såna "stockar" och är då lite hårdare ute i kanterna och mjukare i mitten.....och de gäller ALLA gummin OAVSETT märken.... Hoppas detta är ett OK svar på kritiken... har försökt att vara så objektiv som möjligt...

Platträsket- Men hur är det med ytgummit, hur sklijer sig dem åt i kvalitet, är det som med svampen?

Wilén- När man gör ett ytgummi så "bakar" man ut ytgummit på plåtar, med olika blankhet. Ju blankare plåtar, desto mer klibb i gummina. Ett ytgummi påverkas hur råmaterialet är ifrån början och även hur fräsch själva plåten är, tyvärr så märker man inte sånt förrän man provspelar själva gummit.

Självklart är ju vårat mål, och även andra märkens mål, att ALLTID göra så bra plattor som möjligt, men de kommer ALLTID att bli gummin som är lite sämre...men de är ju oxå en tolkningsfråga...Nåt som spelare A verkligen tycker är AS bra kanske spelare B tycker är riktigt dålig... är de då vi som tillverkare som gjort dåliga plattor eller??

De är inte en undanflykt ifrån min/STIGA's sida, men man kanske ska ha de i åtanke ibland när man tycker en platta är bra eller dålig.....men de generella när spelare tycker att en platta är dålig/kass osv så är de i 9 fall av 10 svampens karraktär som är lite annorlunda en den tidigare plattan man hade.

Henrik- Måhända att det lika för alla tillverkare, men det måste väl gå att ha nån sorts "andrasortering" på plattor som ni vet är av dålig kvalitet.

Bagerierna säljer inte kanterna på limpan separat och dessutom till fullpris.Varför finns det så många olika plattor om de ändå inte kan garanteras någon skillnad mellan dessa?

Hur ser ni på reklamationer? Får man byta en platta man inte är nöjd med?

Wilén- Nån 2:a sortering på plattor finns inte, inte för NÅN tillverkare eller för NÅTT märke.

Men de finns ju dom som även gillar kanterna på en limpa, likaså med gummina. Vissa vill ha lite hårdare svampar, vissa vill ha lite mjukare svampar osv, så är de bara och så kommer de alltid att förbli.....

Visst finns de väldigt mycke plattor, och mer kommer de att bli, men de är ju även olika typer av svampar som tas fram, dom som är lite mer porösa, lite "fylligare" osv... sen så är de olika konstruktioner av ytgummina oxå med olika gummiblandningar... så de finns befog för alla plattor som finns på marknaden.... Sen är de ju alltid en psykologisk effekt hos spelare som man inte får underskatta.....

Reklamationer: De är ju upp till den ni köper plattan utav, dom får ju ta ställning till detta..

Henrik- Har du koll på om det ska vara nån sklillnad mellan röda och svarta eller är det andra faktorer som avgör?

Wilén- När de gäller röd och svart, så är de ingen skillnad. De är röd eller svart sulfat man använder när man blandar gummina, och de är ingen som helst skillnad där, MEN jag hör rätt ofta att folk pratar om de här. Har pratat med våran tillverkare om detta och han tillbaka visar detta..... jag tror de är mest en psykologisk effekt.

Henrik- Många väger ju plattorna innan köp. Vet du om det är någon viktskillnad på plattor från mitten respektive från kanten av stocken?

Wilén- Ja, jag brukar väga plattor till många utav våra spons spelare, just med tanke på att dom vill ha så lika plattor som möjligt. Ju närmare mitten man kommer på svampstocken ju lättare är då plattan och följdaktligen ju närmare kanten man kommer ju tyngre är då plattan.

De är svårt att säga exakt hur många gram de skiljer per platta beroende på ytterkant eller mitten, men visst de skiljer, absolut.

Anonym- Angående material, en liten fråga: Hur kan det komma sig att samma stomme tex stiga "allround classic" kan skilja 17g i vikt när det e samma stomme? (ej WRB).

Wilén- De kommer alltid att skilja i vikt på stommar. Trä är ju ett levande material, och i trä så finns de även en stor del fukt ifrån början, och när man göra stommar så kan de ibland bli så att vissa stora plattor blir tyngre pga hög % fuktighet i träet, de är den största boven i just vikt skillnader på stommar.

Sedan så har vi även fräst ut vissa stommar i plattan för att kunna komma ner i vikt, men de gör även konkurrenter, mycke pga utav att träslagen vi får blir tyngre och tyngre, då många träd är snabbväxande, vilke då oxå bidrar till att en stomme kan variera i vikt.

Anonym- När jag för ca 1 månad sen tränade råkade (BRA, redaktörens anmärkning) jag utav min ilska kasta spaden "allt" jag hade i barriären, tyvärr så höll racketen men icke handtagen dvs. handtagen lostnade ifrån stommen.

Jo, det visade sig att Peter Karlsson allround classic "ICKE WRB" var helt plötsligt ihålig i både handtagen och i plattan sk. stommen...

Hur kommer det sig då att det kan skilja sig i pris när det är samma stomme? Eller, har det blivit ngt prduktionsfel? Återförsäljarna vet ju som vanligt ingenting eller så håller dom färgen... som vanligt.

Anonym- Hur sjutton går detta ihop. Om en förening skulle köpa 50st allr classic wrb och 50st vanliga dvs utan wrb. Hur kan priset skilja på båda när båda två är urgröpta på samma sätt?

Wilén- Vissa stommar har producerats med hål i plattan (ej WRB) för att skapa en bättre balans i stommen, de ska ej förknippas med WRB, de är en åtgärd för att säkerställa god kvalitet på stommen....

För att dra en parallell till detta så kan jag nämna att även då Butterfly gör likadana åtgärder på många utav sina stommar.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Röda bryce är inte ens i närheten av amma som röda mendo. bryce e helt annan kvalite! bättre

Anonym sa...

Ärligt talat vem tycker att Mendo Mp men stenhård svamp är skön o spela med..
Gör två olkia gummin istället Mendo Stenkaka o vanligt Mendo MP..

Anonym sa...

Finns det ingen pa Stiga som kan svenska? Oavsett om det handlar om nyhetsbrev eller blogginlägg är det samma, sanslöst laga niva pa det svenska spraket. Vad gäller innehallet i svaren är Wilèns förklaringar ungefär likvärdiga med de produkter han försöker att sälja. Självklart skall man fa samma kvalitet pa de plattor man köper (och dessutom) betalar dyra pengar för) fran gang till gang. Som säljare kan man aldrig nagonsin förklara ojämn kvalitet i saluförda produkter. Speciellt inte genom att pasta att det förhaller sig pa samma sätt hos andra tillverkare när sa inte är fallet. Det är säljarens skyldighet att tillhandahalla en produkt av jämn kvalitet sa länge man säljer produkten under samma namn och till samma pris.

Anonym sa...

Om det nu skiljer så mycket mellan ett gummi från mittstocken och ett från kanten, varför inte märka upp varifrån på stocken som gummit är hämtat?

Wilén säger ju att vissa spelare vill ha mitten och andra vill ha kanten. Då kan alla köpa just det gummit man vill ha.

max sa...

En liten sak till Ragnar S.

Språket i ett svar på en blogg tycker jag inte att man ska hållas ansvarig för då det är något som man som privatperson svarar på.

Nu väljer jag att inte kommentera det övriga mer än att det är underligt hur man väljer att saluföra varor.

Anonym sa...

Det bästa Wilen skrev var, att plattorna skulle bli super dyra om man gjorde alla plattorna med hög kvalite, haha, med tanke på att ett gummi kostar mindre ään 15 kronor att tillverka e det ett väldigt vagt svar....

Anonym sa...

Inga svar? Fick Wilén sparken?

Anonym sa...

Wilen! Kan ni inte fräsa ut lite i bladet?

Anonym sa...

ha, nu är det kört för materialare...förbundet avslog motionerna om långnabb...nu får de lära sig att spela pingis...
har gått över till de nya reglerna med booster m.m. det är inte så lätt. det är ett hv...te att göra ren plattan efter ca. två veckor...det går åt 150 ml ren aceton, fingrarna blir vita, man bli dåsig och mår pyton...undrar om man gör fel..har kollat med TTEX och de säger att jag gör det som skall göras...jag bara säger det suger...har någon några tips?....