Denna artikel finns att läsa på svenskas sida men jag klistrar in den här på uppmaning av Peter "Blomman" Blomquist själv. Han uppmanar till kommentarer och diskussioner så det hoppas jag att ni ställer upp på. Blomman frå stå redo att svara upp på det ni har synpunkter på.
Herrjuniorer:
Vårat mål med lagtävlingen var en semifinal först o främst som ger en plats i junior VM s lagtävling i dec.
Med säsongens tidigare resultat i bagaget så kändes det som ett rimligt mål. Våra förberedelser var upp och ned kan man säga: Kristian Karlssons problem med knät ville inte ge med sig och han tränade på halvfart under sommaren. Mattias Karlsson fick problem med framsida axel när vi började köra på hårt och även han tränade på halvfart innan tävlingen. Simon Arvidsson var den som såg klart bäst ut i träningshallen under sommaren, bra bollträff och inställning. Viktor Brodd och Harald Andersson klarade sig ifrån skador och kunde köra hårt hela vägen. Det var en sammansvetsad grupp som kom ned till italien med positiv energi och en massa vinster ifrån olika protour tävlingar tidigare i vår.
Efter en 2a plats i gruppen så fick vi kvartseedning och när jag satt vid lottningen och vi fick storfavoriterna England med Drinkhall, Darius Knight i kvarten så var vägen till JVM en bit bort. Det som kändes kanon vid lottningen var att Englands coach suckade och var inte speciellt nöjd med att möta oss. Där ser man vad våra titlar är värda internationellt.
Vi mötte Danmark i åttondelen och lyckades vinna en tuff match med 3-2 där Kristian visade vägen med 2 vinster. Sedan matchen mot England som blev en rysare: Drinkhall blev för svår för Mattias och Kristian men båda lyckades slå Knight i tuffa fighter och Brodd vann lätt i 3e singeln. En sanslös sista match av Kristian som inte kunde röra sig mot Knight utan fick spela gå pingis vid 2-2 i matcher och via några sanslösa bollar lyckas vinna trots sitt skadade knä. Detta blev Kristians sista singelmatch i tuneringen men att fixa en plats i JVM är en liten tröst ändå.
Semin mot Polen fick Harald göra debut i UEM . han hade stått över alla tidigare matcher men det kändes ändå rätt att testa honom mot Polen och fick rätt när han vann sin match med 2 bollar i skilje. Simon A spelade som 2a och förlorade båda sina matcher knappt.
Då klev Mattias in och blev matchhjälte med 2 vinster och segern var i hamn med 3-2. I finalen mötte vi Frankrike och jag ställde över Simon och satsade på Harald som 2a i stället. Dagsformen avgjorde.
Mattias 1a och Brodd var självklar som 3a. Harald förlorade mot Le Breton och Mattias slog Drop och sedan slog Brodd Le Guen efter ha vunnit de sista seten med 11-2 11-2. Då kändes det som segern var nära, 2 bra matcher på förhand och en skulle räcka för em guld.
Tyvärr blev det inte som jag tänkt och Harald var chanslös mot Drop. Avgörade match mellan Mattias- Le Breton som han slog med 4-0 i en final tidigare i vår. Men fransmannen var 3 klasser bättre denna gång och trots 2 matchbollar för Matte så blev det en fördjävlig torsk med 13-15 i skilje.
Singeltuneringen blev upp o ned för lirarna. Harald tycker jag slarvade bort segern mot en holländare tidigt i tuneringen, Ledde stort i flera set men åkte ändå dit med 3-4. Onödigt av en spelare med Harres kaliber. Men en bra erfarenhet för framtida mästerskap.
Simon A gjorde en kanonmatch inledningsvis och krossade frankrikes 4a med 4-0. Sedan i 16 delen så mötte han Schmidl tyskland och hade sina chanser att avgöra men det ville sig inte för Simon denna tunering. När det drog ihop sig så sviktade spelet flera gånger och han åkte på flera tunga torskar. Förlust 3-4, I sina bra stunder så är Simon en spelare i toppjuniorklass men lägsta nivån skiljer sig ifrån de främsta rejält.
Brodd gjorde sitt livs hittills bästa tävling och via 4-0 mot tysken Bottrof i 16 del och 4-2 mot polacken Chordovski i åttondelen så var han i kvart. Tyvärr fick han inte spelet att stämma mot en bra Kosiba ungern i kvarten och var chanslös 0-4. Trots allt en kanontävling av Viktor som även var obesegrad i lagtävlingen.
Mattias K gick också till kvart efter vinst över Golbievski polen i 8 del, han ställdes där mot Shibaev ryssland och hade några chanser men la med 2-4. Ryssen spelade smart på Mattias och varierade farten hela tiden och vann mycket poäng med sin forehand som han kan spela hårt över hela bordet. Och som jag nämnde tidigare så lämnade Kristian WO i singel.
Noterat under dessa år jag jobbat med kadett/juniorlandslag:
- Man måste ha en bra backhand för att lyckas internationellt.
- Man måste ha en spelstil som kan styra spelet och inte vara beroende av att den andra missar.
- Flippen blir viktigare och viktigare. Många servar sida över och utan en bra flipp så blir det problem.
- Fysiken i ben och bål för att kunna stå upp i duellerna med bra balans kännetecknar toppspelare.
Dessa saker tycker jag är viktigt framöver om vi ska bli bättre:
- Spelarna måste lägga mer tid på fotarbetet, matchlika förflyttningar och spela bollen i syfte på att avgöra vid läge och inte ha ett stereotypt övningstempo i bollarna som många har.
- Grundfysiken måste bli bättre, det räcker med gamla hederliga distanslöpning, armhävningar, upphopp, sittupps i olika former för att få en bra grund och sedan öka med gym osv. Regelbundet 3ggr/ vecka.
- Asiaterna tränar 30-35 timmar i veckan. Vi måste höja antal träningstimmar för att konkurrera samt att hitta nya vägar i träningen så den blir så effektiv som möjligt. Jag tror på mycket matchspel dvs räkning på övningar där det blir viktigt att vinna bollarna. Om man inte tränar under press så tror inte jag man kan nå stora framgångar. Starta alla övningar med serv och olika returer för att bli så matchvan som möjligt i träningen. Lång kontringserve när man startar övningar är inte effektiv träning, för lätt.
- Sedan tycker jag att vi ska sänka snacket som många gör med att man ska vara bra när man blir 25-30 år, och i stället satsa på att vara så bra som möjligt vid 19 års ålder när man går ut gymnasiumet och står i valet:
Har jag ekonomiska möjligheter att satsa vidare eller ska jag satsa på utbildning i stället? Du måste vara riktigt bra i den åldern om du ska få ett bra kontrakt med någon elitserieklubb eller utomlands. Och du måste till ett ställe som seniorelitsatsar direkt för att konkurrera internationellt.
- Vi måste utbilda spelarna i teknik, inställning osv redan vid 10 års ålder. Det håller inte att spela hur man vill utan hjälp till man blir 13-14 år och sedan ändra saker. Det är runt 10 år som de lär sig lättast och då måste vi passa på.
/Peter Blomquist
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
18 kommentarer:
Tackar Max,
Jag hade aldrig hittat den på SBTF.
Skulle vilja Orsvalls och Malin Lindroths rapporter också.
håller helt med peter om att spelet över bordet, fysiken och backhand blir mer och mer viktigt. däremot så tror jag att vi ska köra vidare på våran svenska modell med att variera våra attacker och ha bra försvars spel.men det kanske va det han mena... det hära med att träna mera än vad vi gör idag förstår jag inte hur vi ska få till om jag ska vara ärlig. menar skolan blir bara svårare och längre med mera läxor för varje år. om vi ska gå upp i träningstimmar/vecka måste vi se över våran tävlingskalander. alla kan och vill inte börja på ett pingis centrum när dom är 10 år.
9 av 10 landslagsspelare (kadett+junior) är sjukt dåligt tränade.
Känner att detta kanske inte är rätt plats för detta inlägg så flytta/kasta det om du vill:-)
Jag skulle vilja höra åsikter om hur ni sköter era laguttagningar?
Vi är 5 stycken som slåss om fyra platser i division 1. Det finns ju mängder av olika vinklingar: spela med bästa laget (hur fan avgör man det?). Låta de yngre spelarna lira för att de skall bli ännu bättre och för att de tränar mer.
Det hade varit roligt att höra era åsikter/erfarenheter runt detta runt detta...
nicke nyfiken vilket lag gäller det??
Tjena Andreas! Du har rätt i att skolan blir tuffare o tuffare men det finns ingen möjlight att satsa på båda sakerna när utlänningarna satsar enbart på pingis. Vi ( klubb, förbund ) måste fixa förutsättningar med förlängd skolgång ( gymnsium ) till tex 6 år så de kan träna 2 bra pass per dag. Och även hitta lösningar för högstadium också med dagpass. Det är för tuff konkurrans med det upplägg vi har nu om vi vill ha framgångar internationellt 19 år och uppåt.
När det gäller 10 åringar så menar jag inte att de ska till centra utan att klubbtränarna lägger mycket tid på teknik, inställning osv i denna ålder så de får en bra start. Sverige behöver denna starten om vi ska få fram en bred trupp som ska bilda stommen framöver. Samt det du skrev om svenska modellen, håller med dig om det. blomman
vem är den som inte är " sjukt dåligt tränad"
Helt rätt med att spelarna ska vara så bra som möjligt vid 19 års ålder. Om någon ska bli en världsspelare ska han inte bara få höra att "din tid kommer" när han som vanligt åker ur ett mästerskap i andra omgången. De som blir riktigt bra ligger ofta nära världstoppen när de är 19-20 år,det gäller de flesta bollsporter.
Jättebra rapport. Två synpunkter/frågor:
Angående träningen med förflyttningar som ska vara matchlika, hitta läge att avgöra bollen. Menar du att det gäller i alla åldrar eller först när spelaren nått en viss ålder/nivå? Själv är jag skyldig till att ofta lägga in övningar som ska spelas i ett "stereotypt övningstempo" när det handlar om spelare upp till ca 12 år eftersom jag anser det viktigt i den åldern att nöta in tekniken i såväl slag som förflyttning samt få en bra kontrollkänsla, bygga en stabil grund så att säga.
Jag håller helt med när det gäller äldre åldrar, som de rapporten från UEM gäller, att göra övningarna så matchlika som möjligt men i de yngre åldrarna, vad är åsikten där?
För det andra, vikten av fysisk träning nämns, men jag tycker inte man ska göra det för enkelt för sig och nöja sig med gamla traditionella fys-övningar. Vi måste anstränga oss för att hitta övningar som är mer specifika för de kraven som pingisen ställer på kroppen.
Kunskapen finns inom svensk pingis, folk som läst anatomi, fysiologi, träningslära osv. på universitet/högskola och andra som har egna idéer och mängder med erfarenhet och det körs säkert massor med bra övningar runt om i Sverige. SBTF skulle ju kunna sätta ihop en övningsbank och publicera på hemsidan. Med hjälp av allt kunnande tror jag det kan komma upp mängder med bra förslag på effektiva övningar för alla relevanta muskelgrupper.
Nicke Nyfiken!
Om jag vore du så skulle jag ta ut laget efter vilket mål ni sätter. Om det är viktigt att vinna skulle jag ta ut bästa laget, resultat mässigt.Om det är viktigare att spela in de yngre skulle jag göra så. Som du skrev så finns flera alterntiv. Målet ska styra hur du ska göra tycker jag. Inte alltid lätt val.
Blomman
Rikard!
Min rapport gäller först o främst juniorspelare men även om man är 12år så är det viktigt att inte spelet blir stereotypt för man blir lättspelad. Försök att få spelarna förstå vilka sätt man kan vinna bollarna på. Skruv, plac, fart och få in detta i träningen.
Sedan så självklart måste man träna säkerhet med de yngre så de lär sig teknik men snabbt gå in på variation när du bedömmer dem redo.
Intressant synpunkt ang fys: Jag ska kolla med Mats Hedin om han kan lägga ut något på nätet ( fysövningar). Personligen tror jag att det är störst chans att man kör regelbundet om man inte är i behov av fysredskap, gym osv utan enkla löpningar, armövningar, mage, hopp osv som du kaN KÖRA I ANSLUTNING TILL PASSEN. Men finns det mycket tid över så självklart så är det bra med mer avanserade övningar på gym osv. Men det viktiga är inte vad de kör utan att de kör fys regelbundet. Blomman
Rikard!
Glömde en sak när det gällde yngre spelare: Du kör stereotyp träning för att få upp kontroll, teknik osv skrev du. Bara att du har koll på att rörelseschmat inte blir lika om du kör stereotypt som om du satsar ordentligt med kropp , slag osv. Du strävar framåt mer om du satsar i slaget och det är det rörlighetsschemat jag vill att de ska få och inte bara jobba i sidled. Blomman
Tack för dina åsikter Blomman. Vi börjar just där du sa med att sätta målet.
Jag är grymt nyfiken på att höra hur "ni" andra gör med era laguttagningar...
menar detta med tävlingskalendern för dom äldre med... om vi ska få våra ungdomar 14-17 att börja att satsa på att vara så bra dom kan när dom är 19 år, så måste vi i sverige se över vårat system på ranking och tävlingar. alltså det jag menar är att träning och serie spel måste gå före tex gp tävlingarna. och att spelarna ska ha 3 helger som blir 3 dagar långa bara för att spela ett sk SM. är jag helt ute och cyklar eller håller du med vi kanske bränner ut ungarna iom alla tävlingar och att det blir viktigare att ta sina ranking poäng än att vila och träna upp sina styrkor/svagheter.
Jag tror att det skulle vara bra med ett annat tävlingsupplägg. För många spelare (föräldrar) jagar nu rankingpoäng istället för kvalité.Kanske man kan lägga in fler tävlingsfria helger där man inte får arrangera tävlingar och där Svenska förbunden ihop med de fyra regionerna kör läger istället. Hjälpa till med samträning. Vi har ett center i Köping som eventuellt kan utnyttjas mer på helger för läger. Det måste finnas mycket erfarenhet från Blomman och Scheele mfl. som kan föras över till tjejernas organisation/Fladder
Hej har en fråga till blomman! Gör du någonting annat en att träna pingis och tänka pingis? Skulle vilja veta om vad du gör när du inte är i hallen!
Nickenyfiken!
Tror det bästa du kan göra är att prata igenom med laget och höra hur tankarna går där! Men tror att det är viktigt att ge dem unga sin chans också :)
Jag jobbar heltid med pingis ( suif+ förbund) så det blir en del!!
I övrigt så lever jag ett vanligt svensson liv med sambo och våra 2 barn 12 och 9år gamla. Blomman
Skicka en kommentar