måndag 25 augusti 2008

Malin Linderoths rapport från flickkadett-EM

Nedan följer Malin Linderoths rapport från flickkadett-em. Jag upplever en viss skillnad från Blomquists rapport, gör ni?

Mina förhoppningar innan UEM var att vi skulle förbättra resultatet från förra året och gärna gå upp i a-gruppen.

Vi lottas i en grupp tillsammas med Tjeckien och England. England hade vi spelat jämt med på 6-nationers en månad innan, däremot hade de ett annat lag nu som vi inte rådde på. Förlusten berodde också på att de svenska spelarna inte nådde upp till sin normala kapacitet. Visan var ungefär densamma mot Tjeckien, som vann mot oss utan sin bästa spelare.

Allt som allt under lag så kom inte tjejerna upp till sina spelnivåer som de brukar ha hemma. Hade de gjort det hade det synts i resultatlistan.

I singel sen så imponerarade Stina genom att först slå en bulgariska med 4-3 och sedan en ryska med samma siffror. Där efter lyckas Stina ta första set stort mot tävlingens överlägsnaste spelare Petrissa Solja, men Solja vände och spelade stabilt och tog resten av matchen relativt enkelt.

Även Mickan spelade bra i consolation, där även hon slog ryskan som Stina slagit ut. Emma hittade inte spelet här heller.

En sak att tänka på för kommande UEM-deltagare är att det alltid är varmt på UEM och att vatten är en nyckel till att lyckas. Drick mycket!

Kan säga att jag tror att det är otroligt svårt att komma till en tävling som UEM och kanske bara varit ute i Europa nån enstaka gång innan. Det är svårt att prestera när man inte har någon aning om vad det är för motstånd och vilken nivå det är på motståndet. För det är en stor skillnad mot i Sverige. I Sverige kan man komma långt utan att egentligen ha något riktigt eget spel, utomlands blir du mosad om du inte har ett eget spel.

Tjejerna måste ut mer, men måste framför allt träna mer samt mer målinriktat. Det måste finnas en spelidé samt en egen tankeverksamhet under träning och tävling. Var inte rädda för att låta tjejerna spela själva, utan coach, lite oftare på tävlingar.

/Malin Linderoth

27 kommentarer:

Anonym sa...

Öööö...Dessa 2 personer kan ju inte vara från samma jordklot? Snacka om vilken skev bild dampingis egentligen har detta e ju häpnadsväckande!!!!

Kanske den gode Malin skulle titta lite på Blomman som vet vad han snackar om!!

max sa...

Jag hade gärna sätt lite mer konkreta tips från Malin på vad dampingisen måste förbättra.

Är man sverigeelit på killsidan så hävdar man sig oftast bra på europasidan.

Är man sverigeelit på tjejsidan så är du ofta mil från de bästa i europa. Varför då?

Anonym sa...

min åsikt är att vi tränar dom flesta tjejer lite fel... tror vi måste träna våra tjejer att klara av det snabba spelet bättre, istället för att låta dom spela skruv övningar mot killarna.

max sa...

Träningen kanske måste bedrivas annorlunda men en sak jag undrar över som jag har hört.

Tjejerna/damerna tränar MYCKET mindre än killarna/herrarna, gäller upp på landslagsnivå i alla ålderskategorier även seniorer, stämmer det?

Anonym sa...

Ett annat alternativ skulle vara att få tjejerna att spela ett mer nischat spel, exempelvis hårdträna på att spela mer som killar och bygga spelet på mycket skruv.
Om man inte har resuserna att träna mest får man träna bäst, och sättet att ta sig till toppen går ofta ut på att ha en egen idè om vad man bör göra. Att träna mer på snabbt kontringsspel för att spela som alla andra (fast lite sämre) och sikta på en 12:e placering är kanske inget för framtiden.

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt att det är skillnad på Peters och Malins rapporter.

Utan att såga Malin för mycket så är det väl mils skillnad mellan deras erfarenheter inom pingis.

Peter är klart äldre och har spelat själv på en mycket hög nivå och har på det sättet en insikt i vad som krävs.

Malin har väl i stort sett bara varit klubbtränare i Ängby och var själv en usel pingisspelare.

Erfarenhet, kunskap mm gör att man ser saken på helt olika sätt.

Sen håller jag med Andreas om att tjejer inte skall köra så mycket övningar med killarna. Har inte sett någon som spelat med mycket skruv i Eliten vare sig i Sverige eller utomlands.

Kolla på kinesiskorna i OS. Det var mkt ofta det blev blixtsnabba bh-bh-dueller med inslag av forehandsmasch.

max sa...

Finns det någon anledning varför flickorna är sämre på kadett och juniorsidan jämfört med pojkarna? Är inte ute efter att provocera alls, jag vill bara veta varför det är så stor skillnad på kvaliteten och resultaten.

Anonym sa...

Alla gnäller över att tjejer tränar med killar....De tjejer som varit bäst i Sverige de senaste åren är:
Marie Svensson och Marie Olsson.

En gemensam nämnare till att de lyckades så bra var att de tränade med bara killar samt att de hade Leif Svensson, Gröstorp som tränare.

Han har stenkoll på dampingis men aldrig blivit inbjuden till att bli landslagstränare....Ja just det, stockholmare går ju före oss skåningar....

Anonym sa...

Det finns säkert 10x så många pojkspelare som flickspelare.

Anonym sa...

För ca 5-år sedan så arrangerades ett steg 3/4 läger i Köping där bl a en rumänsk tränare uttryckte sig sålunda ang svensk dampingis:
"They don't train so much".
Han blev näst intill hånad för sitt uttalande.
Nu verkar man ha fått insikt inom ledarskapet för dampingisen att det är inte bara kvalite´ som avgör utan även mängden träningstimmar - o bra är väl det.

Anonym sa...

har nog att göra med att det var varmt och att de drack för lite...

max sa...

Men det är väl inte färre tjejer som spelar pingis än vad det är i andra länder jämfört med pojkarna?

max sa...

Men det är väl inte färre tjejer som spelar pingis än vad det är i andra länder jämfört med pojkarna?

Anonym sa...

Det finns ju ett antal tjejer som det går bra för och som konkurerar med övriga i europatoppen? De tränar väll lika mycket som killarna?

max sa...

Jag kommer bara på en tjej som är i europatoppen och hon kanske är undantaget som bekräftar regeln?

Anonym sa...

Ja, man kan ju undra vad det beror på att tjejerna når(har nått) sämre resultat än killarna..Kan det delvis bero på förbundets prioriteringar och pingis-Sveriges syn på tjejpingis? Hur många tjejer har fått chansen att tävla internationellt i förhållande till antal killar?(från kadettålder) Hur är förhållandet i tid i anställda landslagstränare vg killar/tjejer? osv osv Jag tycker inte att det är konstigt alls att killarna lyckas bättre.

Anonym sa...

Malin Pettersson är ung och lovande.Hon är med i Svenska seniorlandslaget och har bla slagit Tamara Boros och tagit medaljer på ungdoms-em. skulle det inte vara intressant att höra vad hon tycker och tänker om svensk juniorpingis på damsidan, samtidigt som hon berättar hur hon tränat från barnsben tills idag?

Anonym sa...

Jag har tränat tjejer mestadels i ca 7 år nu och satsningen från förbundet under denna period har vart nästan obefintlig!
Vart tog tex Åsa fd Svenssons satsning på de yngre tjejerna vägen, Tog det för mycket pengar av killsatningarna?

Team stiga swedens satsning på killarna är under full gång har jag sett.. Vart är tjejernas motsvarighet?
Såna här saker gör att tjejerna inte tillnärmelsevis har samma förutsättningar att bli bra som killarna!!

Jag vill ge all kred till klubbar som Rekord och Ängby som verkligen satsar på sina tjejer! bra jobbat!!

Anonym sa...

Äntligen kommer detta ämne upp.
Ska bli mycket intressant att läsa allas synpunkter på detta heta ämne. Max har rätt när han säger att en kille som är i topp i Sverige är just nu även med och kan vinna många matcher i Europa. På tjejsidan är det tvärt om. Det krävs för lite för att bli topp i Sverige och för många slutar efter junioråldern, till och med spelare som precis representerat Sverige trappar ner säsongen efter.
MEN, På killsidan så styr vårt förbund mer, ordnar med mer läger, utlandstävlingar, tränare som har mer tid och mer erfarenhet. Jag tycker inte att man ska lägga skuld hos Annika och Malin för de dåliga resultat som har varit. Skulden ligger hos förbundet som inte satsat lika mycket på tjejerna som på killarna. På tjejsidan så är det klubbarna som styr verksamheten, ett fåtal klubbar med eldsjälar satsar på tjejerna och försöker ordna med bra träning och även en del utlandsäventyr. Här behöver tjejerna och klubbarna hjälp av förbundet men förbundet behöver också ta tillvara den kunskap som finns i klubbarna. Jag tror personligen också att det finns för många tävlingar på tjejsidan där det endast är ett fåtal spelare i varje klass. Tuffare tävlingar behövs. Det var allt för nu/ Fladder

Anonym sa...

fladder tycker du att det är bara förbundet fel... menar tycker du att vi tränar våra tjejer efter rätt mall? är du lite inne på att tjejer ska få tuffare träning /sparring mot andra tjejer, eller går det bra att man har ett läger för både killar och tjejer.

Anonym sa...

jag citerar Malin " det är viktigt att låte tjejerna spela utan coach lite oftare under tävlingarna"

Jag anser att där har Malin alldeles rätt! Alla spelare måste lära sig tänka själv!! Däremot har jag nog aldrig sett någon Ängbytjej spela utan coach någonsin!

Anonym sa...

Ja det vore intressant o höra om hennes träning och kanske kan säga vad som krävs för de nya

Anonym sa...

Jag tycker att det är förbundet som ska vara drivande både när det gäller killarna och tjejerna. Jag tycker att det ska vara en ungdomsförbundskapten som ansvarar för både killar och tjejer och att alla får samma chans till läger och utlandsläger. Jag vet att Malin och Annika haft minimala resurser och kan inte lastas för att resultaten på tjejsidan inte är så bra som man kan önska. Grovjobbet görs i klubbarna. Jag håller med om spelarna bör lära sig att tänka mer själva, spela ocoachat tex. Jag håller inte med om att Ängbyspelarna inte spelar ocoachat. Det finns inte en chans att vi skulle hinna med alla våra spelare jämt desutom vill vi att dom ska spela själva så mycket som möjligt. Att ha gemensamma läger för hela ungdomslagen tror jag på samt att satsa lite bredare på tjejsidan för at få fram fler. Att göra en smal satsning kan kosta längre fram då det är svårt att veta hur det ser ut efter ett par år. Vi måste lära av varandra, träna tillsammans men framförallt lära av andra länder och komma utomlands för träning och tävling. Jag tror inte heller att Riget är enda lösningen utan det är bra om det finns fler platser i Sverige där det satsas ordentligt. Tänk om alla topp 20 spelare på tjejsidan tränade dubbelt så mycket i 2 år. istället för 3-4 pass köra 6-8 pass per vecka. Då börjar vi närma oss i träningsmängd med många andra länder. Det var allt för nu/Fladder

Anonym sa...

En sak till, I denna viktiga debatt för svensk pingis så vore det bra om alla skrev under sina synpunkter med sitt namn. Att komma med kommentarer som anonym känns ganska löjligt, det är bara tillsammans som vi kan vända denna trend/fladder

Anonym sa...

Min dotter spelar i Ängby och tjejsatsningen i den klubben är helt suverän. Min dotter spelar oftare utan coach än med så jag känner inte igen den tidigare kommentaren från Herr/Fru Anonym.

Förbundet verkar däremot inte ha några idéer om hur man ska satsa på tjejerna. Om det satsas så är det endast på ett fåtal och det är samma namn år efter år oavsett utveckling och framtidsutsikter.

En del turneringar tillåter inte tjejerna att ställa upp i herr- och killklasser. Sådana restriktioner borde naturligtvis inte vara tillåtna om förbundet engagerade sig.

Inför att tjejerna får ta med sig rakningpoäng från killklasser och de bör i så fall vara viktade med t ex 1,5 gånger poängen.

//Patrik

Anonym sa...

Internationellt tycks floran av olika material och spelstil vara mycket större än i Sverige. Det gör ju att svenska tjejer ofta hamnar i underläge enbart pga ovana. De behöver träna mer mot sådana spelare. I Helsingfors open dyker det upp massor av spelare med annorlunda material/spelstil från Ryssland och de baltiska länderna. Ett utökat samarbete med dem borde ju ligga hyfsat nära till hands. Bjuda in dem till våra läger/tävlingar och åka dit på läger/tävlingar vore en bra början.
/Dan Holm

Anonym sa...

Det som är mest tragiskt är att denna fråga ens måste diskuteras!
Nu är detta fallet och Förbundet och klubbarna måste ransaka sig själva och verkligen stötta de tjejer som vill satsa!

Jag skriver några konkreta exempel hur det kan se ut i pingissverige!

Vi börjar i de unga åren!

Talangjakten för killar spelas varje år i SL hallen med god organisation och fasta domare iaf i slutspelet!

Talangjakten för flickor har många år nu spelats i Varbergs träningslokaler i 2 olika rum! och då menar jag rum! På vissa bord var avståndet mindre än 2 meter bak till barriären! Tjejerna dömde själva hela tävlingen och ingen överdomare fanns på plats!
Speaker system fanns ej att tillgå och hela tävlingen kändes mycket oorganiserad! Nu har jag hört att
det är flyttat till köping. Tack för det!

På 85% av tävlingarna runt om i sverige hamnar alla tjejklasser i b hallar eller c hallar!! På söderhamns tävling i fjol konfonterade jag tävlingsledaren då de konstant kört tjejklasserna i b-c hallen hela helgen! När jag frågade varför inte p 12 kunde spela i b hallen istället för f 15 fick jag svaret att p 12 tar mycket mer plats i hagen och att det inte skulle vara rättvist mot pojkarna om de fick spela i de mindre hallarna!

Så här ser det ut i pingissverige idag tyvärr.

En eloge till spårvägen top 16 som varvade killar tjejer och olika ålderklasser i sin B hall!! Så ska det se ut..

Få tjejerna att känna sig lika värda som killarna så kanske det fortsätter med vår idrott!!

Dennis Liljeberg Mörsils IF Team Jämtland!