Idag i Aftonbladet så sågar Mikael Appelgren förbundet riktigt rejält. Mina sågningar blir i jämförelse ett moraknivshugg mot en massiv ek samtidigt som Äpplet använder en motorsåg
-som gjort Jason Voorhees avundsjuk- mot en liten björk.
I korthet menar Appelgren att förbundet trots framgångar genom åren inte lyckats att ta vara på de framgångar han och andra i hans generation var med och bäddade för.
"Vi har haft ett förbund och en styrelse som misskött sitt jobb något fruktansvärt"
Appelgren fortsätter sin hårda svada av kritik och det är verkligen ord och inga visor han levererar.
Han menar att förbundet saknat kompetent personal och styrts av "gubbar" utan visioner. Det har inte funnits någon plan på hur man ska marknadsföra pingisen mot näringslivet. Han fortsätter med att mena att om man inte hade en plan förr så lär mman väl inte ha det nu heller.
Ulf "Tickan" Carlsson och Erik Lindh deltar i kritiken och påpekar att saker och ting inte riktigt sköts på rätt sätt som det är nu. Lindh anser sig inte få rätt förutsättningar för att kunna sköta landslaget och "Tickan" öppnar upp för at jobba inom svensk pingis igen men har mötts av svaret att det inte finns sådana resurser nu.
Läs artikeln i sin helhet här.
Jag tycker att det är viktigt att påpeka att det är vi som väljer styrelsemedlemmarna och ingen annan. På distriktsmötena har vi möjlighet att bestämma vilka som sitter i vår distriktsstyrelse, dessa personer är sedan dom som röstar fram vilka medlemmar styrelsen ska innefatta.
Valberedningen tar säkert tacksamt emot förslag på potentiella styrelsemedlemmar då det har varit tufft för dom att hitta villiga kandidater.
Appropå styrelse så svarar ordförande Rönmark på kritiken på följande sätt:
"Det finns alltid de som tycker att de ska ha mer pengar. Vissa blir aldrig nöjda. Vi har cirka fem miljoner kronor i eget kapital, det är bra"
Vad tycker ni? Men viktigast av allt, hur vill ni förbättra svensk pingis. Imorgon så är det elitträff i Växjö och då ska toppklubbarna försöka komma fram till något men den stora massan då, vad vill vi?
Lite stats:
60-talisternas mästerskapsguld i pingis
OS-guld 1
Singel: Jan-Ove Waldner (1992).
VM-guld 9
Singel: 3, Waldner (1989, 1997), Jörgen Persson (1991).
Dubbel: 2, Mikael Appelgren/Ulf Karlsson (1985), Peter Karlsson/Thomas von Scheele (1991).
Lag: 4, Appelgren, Peter Karlsson, Erik Lindh, Persson, Waldner (1989), Appelgren, Karlsson, Lindh, Persson, Waldner (1991), Appelgren, Karlsson, Lindh, Persson, Waldner (1993), Fredrik Håkansson, Karlsson, Persson, Waldner (2000).
EM-guld 19
Singel: 7, Appelgren (1982), Ulf Bengtsson (1984), Persson (1986), Appelgren (1988), Appelgren (1990), Waldner (1996), Karlsson (2000).
Dubbel: 4, Lindh/Waldner (1986), Appelgren/Waldner (1988), Lindh/Persson (1992), Persson/Waldner (1996).
Lag: 8, (1980, 1986, 1988, 1990, 1992, 1994, 1996, 2000).
fredag 29 augusti 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
walter rönnmark är en skit som inte fattar ett piss om pingis!än mindre om att marknadsföra den!ta och titta lite på gröstorp,en by med ca 200 boende!hur har de gått till väga osv.Samla även ihop de gamla lirarna stellan,kjelle,jo jörgen,äpplet osv och brainstorma lite varför sverige blivit en c-nation i pingis!!!Äpplet har helt rätt i sin kritik! en som vet!
Pingisen har problem internationellt. Det finns inga pengar i pingis om man jämför med många andra sporter. Det är en ond cirkel; ingen TV-publik, inga pengar, inget intresse, inga nya spelare (utanför Asien).
Pingisens mästerskap och Pro-Tour turneringar är som sportvärldens korpliga om man ser till intresset. Det finns garanterat ingen sportintresserad människa i min närhet som ens kan nämna 5 spelare på top-10 listan i världen, däremot kan alla som regelbundet följer sportnytt nämna 50-tals skidskyttar, speedwayförare och höjdhoppare.
Svenska förbundet har kanske inte fungerat optimalt med tanke på de förutsättningar som ändå funnits att göra pingis till en folksport i Sverige. Men, de internationella förbunden måste ju också få sig en släng av kritiken om man ändå är på det humöret.
Är TV-sänd pingis lika underhållande som golf? Well, om man svarar "ja" på den frågan bör man ta sig en funderare på varför pingis inte får mer TV-tid. Och jag tror inte att lösningen ligger i att spela disco-musik mellan bollarna om man säger så...
Äpplets utspel vitaliserar debatten liksom denna blogg.
Klokt inlägg av anonym 2.
SOC har en prissumma på 100 000 dollar.
Jämför det med den svenska golftävlingen 1,5 milj euro i prispengar.
Prispengarna avspeglar det globala intresset! Tyvärr!
ITTF och SBTF och elitklubbarnas uppgift är att flytta fram positionerna.
Elitträffen i Växjö i helgen är ett bra initiativ av SBTF.
Har läst boken Svenk pingis xx år.
Ett kapitel handlade om jakten på Sponsorer under "glansdagarna" - skriven av Ulf Lönnqvist. Ulf var ordförande under lång tid och hade verkligen kontakter som minster i regeringen och landshövding.
Trots detta gick sponsorjakten dåligt.
Är det bara vi frälsta som gillar sporten? Hoppas jag har fel!
OS visar motsatsen!????
Har Äpplet rätt att vi behöver få in toppfolk från Näringslivet.
Troligen ja -ur ett sponsorsperspektiv.
Ur demokratisk synpunkt och som ideella organisatörer är nuvarande ordförande och styrelse kompetent och engagerad. Styrelsen jobbar huvudsakligen ideelt.
Jag vet att valberedningen har letat efter näringslivsfolk - har själv förordat rekrytering av näringslivsfolk som kontrast /komplement till "skolfolket" som Äpplet säger.
Men valberedningen eller andra har ej hittat någon som vill ställa upp.
Utöver elitträffen vill jag berömma SBTF för komletterande inriktning på idrottslyftet. Utöver stöd till pingisskolor är återförande av medel för distriktsarbete - fältpräst- ett viktigt verktyg för att bli fler. Precis som Äpplet nämner måste distrikt ha resurser att vara i - och med -skolor på dagtid.
Vi har tappat ungdomslicenser
Vi har tappat på bästa fyran.
Nu ska vi satsa på bästa tvåan och trean. Distriktpengen är en bra början.Enligt mitt synsätt borde större distrikt ha en halvtidstjänt eller regionen en helidstjänst för nyrekrytering.
Basarbetet görs i distrikten och framför allt klubbarna. Mångs orsaker finns till sportens tillbaka gång i Sverige.
Tyvärr kan jag inte vara med på elitträffen. Skulle jobbar i Sth idag. Igår ringde kunden återbud-satt fast i Jemen.....
Åker hem med tåg just nu och hinner träna i eftermiddag!
Per Svensson
Ordförande i Göteborgs Bordtennisförbund
Byt ut hela styrelsen!!!!
Nån som säger emot?
Måste vara svårt och hitta sämre personer iallafall!
Ja, visst måste en hel del förändras till det bättre för att återigen nå världstoppen...mycket bra görs ute i en del av landets klubbar. Det är också här det måste börja. Klubbarna i Sverige måste dock generellt bli bättre på talangutveckling och jobba bättre mot sponsorer. Arrangera tävlingar kan vi redan i Sverige...vi behöver däremot bli bättre på att utbilda våra talanger...visst finns det bra tränare i Sverige men alldeles för få...vi behöver därför bli bättre på att utbilda tränare och behålla kunskapen (storspelarna) inom sporten. Det måste också få kosta och därför krävs bättre arbete mot näringsliv och media. Alla måste börja jobba hårt och tillsammans....det är alldeles för gnälligt i den lilla ankdammen svensk pingis. Många kritiserar men få är beredda att göra något åt situationen..många ideelt valda inom föreningar och distriktsförbund säger att det var bättre förr men har .varken kompetens eller ambition att förändra saker till det bättre. Här följer några förslag till att förbättra svensk pingis
- Vi behöver endast tävla i åldersklasser och könsklasser upp till 12 år. Sedan bör man tävla ålders- och könsintegrerat(USM/JSM undantaget).Kvinnor och män (oavsett handikapp eller ej)bör alltså tävla tillsammans i klassningsklasserna (ex. Klass Elit - klass 10)
- Vi måste reformera om Sveriges SDF- Det finns inte föreningar, ledare, tränare, spelare och kompetens nog till 24 st. SDF. Vi måste precis som tennisen har gjort förändra till 7-8 st. regioner i stället. Här skall vi ha minst 4-5 anställda föreningskonsulenter/tränare per region som tillsammans med SBTF kan samordna pingisverksamheten i landet. Vi kan på detta sätt bättre samla den kompetens som finns...och arbeta mot samma mål.
- Vi behöver få in näringslivet i styrelserummet både på riks- och lokala planet
- SBTF bör tillsammans med svenskt näringsliv arbeta mot och med kinesiska marknaden gärna med hjälp av Jörgen coh J-O. Anställ gärna rätt person som får denna arbetssyssla på SBTF. Betala bra och tänk offensivt !!!
-Kommunikationen och dialogen med media måste förbättras....vi behöver en press och media-ansvarig inom svensk pingis. Betala bra och tänk positivt.
P.S. Walter Rönnmark verkar nöjd med att SBTF har 5 miljoner i eget kapital...han borde vara mer orolig att detta egna kapital hela tiden minskar...samtidigt som vår landslagsverksamhet ges för små ekonomiska medel för att kunna fungera optimalt...Walter bör också fråga sig i vad dessa pengar som ändå finns skall investeras i...var finns visionen och planen..?
Tränarfrågan Då?
Spelar den ingen roll i sammanhanget?
ÄR MAN LÄMPLIG ATT LÄRA ANDRA ATT KÖRA BIL?
OM MAN INTE KAN KÖRA BIL SJÄLV!
Är det inte som en blind som leder en blind?
Ser inte tränarfrågan ut så egentligen i många klubbar?
En massa otroligt dåliga spelare som får upp till steg fyra utbildning.
vips så är man supertränare...eh?
det är som att visa siffror för flodhästar och sedan ge dom ansvaret i en bank.
klubbpingisen är mer som fritidsgårdar.
Bara på kul, ett tidsfördriv, med väldigt låg utbildningsnivå.
Det är som sagt ganska bra om en matamatiklärare KAN matematik SJÄLV också.
Annars kan nog inte någon elev lära sig räkna, helt enkelt.
2+2= 3
Man behöver absolut inte ha varit en bra spelare för att bli en bra tränare men det kan i vissa fall vara en stor fördel.
Att jämföra pingis med golf som Per Svensson gör är lite att ta i.
Men, hur kommer det sig att varenda match från damhandbollslandslaget visas från OS, t.ex?
Varför visas det så mycket plaskande i bassängerna från OS?
Vem väljer ut detta?
Tror att anonym har helt rätt i att vi behöver en medieansvarig på förbundet. Någon som ligger på, informerar, lismar, smörar, bjuder in, och även blir polare med de ansvariga på TV, samt berörda reportrar.
De gamla "pingistokarna" inom media, Syne Sylvén, Bengt Grive, mfl finns inte längre kvar, och Staffan Lindeborg är över i bassängplaskandet. Med dessa herrar var det personliga kontakter som gällde, naturligtvis ökade då deras intresse för sporten vilket resulterade i att det skrev/visades mer pingis.
Dessa herrar "lobbade" ju själva för pingis till sina chefer.
Ta en redan känd personlighet som redan har kontakter och som sticker ut i sina kommentarer.
Äpplet t.ex.
Sedan måste något göras åt vårt nationella skyltfönster elitserien.
Innebandyn är den enda jag kan komma på som har så hög internationell klass på sin liga som bordtennisen har, ändå lyckas man inom andra sporter attrahera publik.
Anställ en driven visionär, skicka denna på studiebesök hos Basket samt Innebandyförbundet. Själv skulle jag specialgranska innebandyns koncept, de har genom smart marknadsföring lyckats förvandla sig till en folksport och nästan lyckats sudda bort hobbystämpeln från sporten på bara några år. Gemensamt för alla sporter med publik, är bra arrangemang.
Föreningarna själva har inte råd att anställa någon som ser till att arrangemanget kring matcherna blir bra. De få som redan finns inom klubbarna orkar inte med fler arbetsuppgifter än de som redan ligger på deras axlar, så denna personen måste förbundet hjälpa till med. Åka runt till elitserieklubbarna och hjälpa dem skapa en organisation för arrangemangen, samt hjälpa dem med hur och vad som behöver göras.
Ansvara för ett arrangemang/klubb och säsong för att visa hur det går till, samt även ansvara för att se till att det kommer publik till den speciella matchen.
Elitserien är ju trots allt deras liga, och Walter har ju tydligen en välfylld kassakista enligt egen utsago.
Syns vi mer i media, så fler får upp ögonen för oss, blir det lättare att få nybörjare och sponsorer och vi vänder sakta men säkert den negativa spiral som pågått allt för länge.
Om elitserien dessutom blir "häftig" att spela i bidrar det också till att fler talanger drömmer om att nå hit, stannar kvar inom pingisen och inte väljer t.ex. fotboll.
Mängder av saker behöver naturligtvis förbättras, men detta tror jag är de viktigaste.
Det hänger inte enbart på tränare som många tycks tro, utan snarare tvärt om i många fall.
J-O, Äpplet, Jörgen, m.fl. hade inte experttränare varje pass som pushade dem. Deras drivkraft kom innifrån och tränade mängder av timmar på egen hand. Jag är övertygad om att det var därför de blev så framgångsrika.
Hur får vi våra unga att känna den motivationen?
Det är svensk pingis svåraste fråga att svara på.
/Z
Klockrent från Mr anonym
1/Klubbarna i Sverige måste dock generellt bli bättre på talangutveckling och jobba bättre mot sponsorer. Rätt!
2/ Vi måste reformera om Sveriges SDF- Det finns inte föreningar, ledare, tränare, spelare och kompetens nog till 24 st. SDF. Vi måste precis som tennisen har gjort förändra till 7-8 st. regioner i stället. Här skall vi ha minst 4-5 anställda föreningskonsulenter/tränare per region som tillsammans med SBTF kan samordna pingisverksamheten i landet. Vi kan på detta sätt bättre samla den kompetens som finns...och arbeta mot samma mål.
RÄTT!
3/ Vi behöver få in näringslivet i styrelserummet både på riks- och lokala planet. RÄTT
4/- Vi behöver endast tävla i åldersklasser och könsklasser upp till 12 år. Sedan bör man tävla ålders- och könsintegrerat(USM/JSM undantaget).Kvinnor och män (oavsett handikapp eller ej)bör alltså tävla tillsammans i klassningsklasserna (ex. Klass Elit - klass 10)
Delvis RÄTT.
Punkt nummer två är central.
Idella ledare kan inte genomföra arbete som måste ske på dagtid.
Hur ska vi finanisera satsningen?
SBTF ger nu möjlighet till fältpräst i distrikten. Det är rätt väg men resurserna troligen begränsande.
Vad kan erhållas utifrån?
Kan vi höja avgifter?
Finns större distrikt i Sverige som ej fått mandat från klubbarna att anställa en pingisutvecklare.( Västergötland)
På regionbasis borde vi ha minst 1-2 pingisutvecklare ihop. Bas administartion kan ske med lönebidragsanställda etc
Pingisutvecklarna behöver vara proffs på vår sport och arbeta med ledarutveckling, tränarutveckling, klubbutveckling, gemensamma satsningar etc.
Distriksserier och vissa nationella serier (damer) är för ojämna. I Göteborg gör vi i år ett försök med att införa spelstyrkerelaterade ungdomsklasser enligt anonyms förslag.!!
En rankingtävling inleder säsongen i Göteborg.
Per Svensson
Läs Buzas artikel i Pingis, där står precis det som bör göras, ungefär samma som /Z: s synpunkter.
Finns det rapport från elitträffen
Någon som var där?
Hört ryktesvägen att det i elitserieträffen lades fram ett förslag med 3-manna lag i elitserien med spel på ett bord. Vad tycker ni det finns om detta, fördelar eller nackdelar om detta går igenom?
Klubbpingisen är mer som fritidsgårdar!!!
Det stämmer nog faan tyvärr.
Skicka en kommentar