lördag 23 augusti 2008

Wang Liqin mot Ma Lin

De har på internationella tävlingar möts 16 gånger tidigare med en ganska jämn statistik. Överläge 9-7 till Wang Liqin men med Ma Lin som vinnare i de tre senaste mötena. I mars så vann Ma lin enkelt med 4-0 i semifinalen av pro tour tävlingen i Qatar.

Ma Lin dominerade det första setet totalt och vann enkelt med 11-5. Det som vi inte fick se på svt men som man kunde se på eurovisionsport var att Wang Liqin repade gummit på den allra första bollen. Ma Lin var ihärdig om att Wang Liqin skulle byta rack och mycket riktigt så fick den trefaldiga världsmästaren i singel byta spade.

I andra set så försökte Ma Lin att störa och rycka i spelet genom att variera fart och skruv i sin backhand-push. En bra taktik vad det verkade då han fick en klar ledning som han höll fram till 10-6, sen blev det problem och ställningen var snart 10-9 men då lyckades Ma Lin knyta ihop säcken med en fin forehand och ledningen var nu 2-0 mannen utan titlar.

Tredje set var Wang Liqins från början till slut trodde man. Men ledningen han skaffat sig åts upp poäng för poäng. 9-6 blev 9-9 och det var som om Ma Lin inte kunde förlora. Efter dåligt spel av den långe Wang så fick vi se och höra Ma Lin ossa in setbollen till 3-0.

Starten på fjärde var återigen världsmästarens men det var som om något saknades i spelet och Ma Lin var ikapp och förbi i ett nafs.

På läktaren kunde man se Wang Hao heja på sina landslagskamrater. Jag kan gissa att han höll lite extra på Wang som han har vunnit de sex senaste emot samtidigt som han förlorat tre av de fyra senaste mot Ma Lin.

Ma Lin jobbade sig fram till en matchboll där han brände en forehand med marginal och då fick vi alla se Ma Lins nervösa leende som vi lärt oss att känna igen när han inte är bekväm. 10-10 och då en forehand raka vägen med poäng som följd, tätt följt av en enkel poäng på en backhand i diagonalen. Räddad matchboll och nytt mod.

Femte set började med 4-0 till Wang och sedan två raka poäng av Ma Lin. Skulle Wang svikta? Nejdå, Wang höjde kvaliteten på sitt spel och öste in forehandloopar och vann setet med hela 11-3. Utklassning och semifinalen tog äntligen fart. Wang i medgång är fantastisk att se då han viker sin långa kropp åt sidan och öser in stenhårda uppstudsloopar.

Sjätte set bjöd på fina poäng från bägge spelare och de följdes fram till 6-6 där spelarna turades om att ha en enpoängsledning. Men vid 6-6 så ryckte Ma Lin till sig en tvåpoängsledning till 8-6. Wang knep sedan en poäng men Ma Lin satte press på Wang genom att jobba hårt med forehand och inte låta Wang styra. Wang vill gärna öppna med backhand och sedan gå runt med forehand i backhandhörnet och därifrån loopa långt ut i Ma Lins backhand och sedan dra in den raka vägen.

Vid 8-7 till Ma Lin så ser man i bägges blick hur viktigt detta är för dem. Deras sista OS och deras sista chans till en guldmedalj. Wang med tre vm-titlar mot Ma Lin som han slagit i två av dessa VM-finaler.

Ma Lin hade fightingfacet på och öste in poäng till 10-7 och då blev det en makalös slagväxling som Wang vann till 8-10. Ma Lin tog då en timeout för att inte få Wang att skapa ett momentum efter denna fina poäng.

Smart gjort skulle det visa sig för en enkel backhand hårfint ut gav Ma Lin chansen att äntligen vinna en titel. 11-8 i sjätte och 4-2 i set. Wang Liqin till bronsmatch mot Jörgen och det känns bättre oavsett vad Tickan sa till Staffan. Jag var på SOC och såg Jörgen bli slaktad med 4-0 av Ma Lin, det var ingen vacker syn.

Final mellan Ma Lin och Wang Hao klockan 14.30. 8-4 i inbördesmöten och Ma Lin med 3-1 på de fyra senaste. Vem vinner idag?

2 kommentarer:

Anonym sa...

wang hao vinner finalen och persson kommer 3:a

Jompa sa...

Fast på SOC var han inte riktigt i den form som han visar nu. Jag är inte säker, men jag tycker det hade varit bättre med Ma in i en bronsmatch!