onsdag 17 oktober 2007

Mäktig gästblogg om elitserien

En liten titt på lagen inför årets Elitserie.

Eslöv:
Regerande svenska mästare som börjat säsongen lysande med två vinster och en tät förlust i Champions league. Robban är utbytt mot Axelqvist samt att man värvat danska Kasper Sternberg som ny 4a i laget, skulle gissa att Mattias Andersson trappar ned en smula och nöjer sig med att vara seriens bästa 5a. Kvar i laget är seriens näst bästa spelare den okrönte kungen av arrogans Zhao Peng och den på pappret starkaste andrabordsspelaren Gummi Stephensson. Utan skador är Eslöv tokfavoriter till fjärde raka SM-guldet.

Rekord:
Nästan samma lag som förra året med skillnaden att Peter Nilsson är utbytt mot mot en dansk vid namn Christoffer Petersen, tipset är nog att dansken inte är riktigt lika stabil som Nisse men har ungefär samma högstanivå. Laget har fyra spelare (pölsemannen, Robert Eriksson, Holm och Kristian Karlsson) som tillsammans kommer ha ungefär jämn kvot, MEN framför den kvartetten har man den närmast oslagbara Chen Jian vilket gör att man kan utmana om SM-Guldet eftersom han kan vinna 3 av 5 matcher själv i en slutspelsmatch.

Söderhamn:
Har bytt ut Axel mot en japan och Hao Jun mot Hampus Nordberg, kvar i laget är JP, Sondell och den gamle fabrorn (Pidde). Svårtippat lag men man lär ta sig till slutspel o väl där kan man kanske hota om JP fortsätter att utvecklas o Jappen inte är "tokgrenig" ( som iofs jappar brukar vara), för fabrorn lär föryngras med ungefär 20 år lagom till slutspelet, som vanligt:)

Halmstad:
Bytt ut Wang Jian Feng mot ny kines och Cyppe mot Rönningborn. Kvar är HO och Dawei. Är den nya Kinesen ok kan det bli en semi, längre lär det inte räcka då andrauppställningen går som bäst med jämn kvot.

Falkenberg:
Bytt ena kinesen mot Mariedals gamla (Gao Wei) han ska spela som 3a o lär vinna det mesta på andrabordet ( Lukas 2a) den rankningen lär ge upphov till diskussioner, själv är jag dock inte helt säker på att Falkenberg tjänar på det. Antar att man tänkt att man vill satsa på Lukas för hans utveckling och därav rankningen, hursomhelst lär han få det tufft. Resten av laget är An Shu 1a, Kim Nylander 4a och Åhman 5a. Med maxflyt en semi men man ska vara glada om man kommer till kvarten.

Lyckeby:
Har tappat trion Bong, Wahlgren och Rosvall. Ersatt med Zoltan Varga, Pan Jiahua och lyft upp den egna 91an Karlsson. Kvar sedan förra året Mårten Stenberg. Realistisk målsättning där är nog nytt kontrakt. Då förstauppställningen troligen är lite för vek, se dock upp för Materialkungen Karlsson som kan överraska.

Spåret:
I stort sett samma lag förrutom att Jompa försvunnit vilket är en blytung förlust, slutspel ser tungt ut om inte Kassakon fortsätter att spela som en tok. Är enda laget i serien som har en fd världsmästare på bänken, han kan dock tyvärr inte utnyttjas då han spelar i en av Stockholms korpföreningar:)

Kina:
Nykomling som kan skrälla om spelarna är tillgängliga i alla matcher, en tränad Wang Qing är en andrabordsspelare av god klass, men känslan är att restaurangägaren Wang Jian Feng inte är speciellt spelsugen, dom andra i laget är 1a Kines, 4a Sjöstedt o 5a Fredrik Andersson. Som sagt svårtippat men rätt vassa om alla spelar.

Gröstorp:
Stenberg, Kines, Martin Nilsson, Andreas Olsson och nyförvärvet danske Mikkel Hindersson. Har på pappret ett lag som bör klara slutspel men det kräver att Stenberg inte har en nacke som är sämre än Thomas Fogdös en säsong till. Känslan är att dom vikit ner sig när dom haft chansen innan, men Hindersson är ett intressant nyförvärv som spelar vansinnigt skönt. Som sagt hela o friska= klar slutspelschans.

Warta:
Samma lag som föregående år, Månsson, Nilsson, Nilsson, Tamm o Hedram. Möjligen en kines också. Med kines bra chans att hänga kvar. Utan kines blir det jobbigt.

Summan av kardemumman är att frånsett Eslöv är serien vansinnigt jämn och att alla kan slå alla, väldigt intressant! Lägger dock in en brasklapp för Kina i ett slutspel mot Eslöv, har en känsla av att Gummi o Pölsemannen kan få det jobbigt mot deffande Wang Qing, det ska mycket till för att skaka Eslöv men Kina kan göra det i enstaka matcher.

Ett stort tack för en mäktig gästblogg med en massa skön information och tankar kring årets elitserie. Är inte i närheten av denna koll så jag är mycket glad att Jens Karlsson tog sig tiden till att göra detta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

eslöv svårslaget men hoppas någon kan störa. varför inte söderhamn som nog är bättre än vad många tror. Deras japan har tydligen slagit kreanga, smirnov. kuzmin och os-mästaren från korea denna säsong. kul outsider. vilka tror ni blir bra?

max sa...

Ska presentera mina tankar kring elitserien även om jag inte är så insatt.

Eslöv
Vinner nog, resultatmässigt i CL och med den spelartruppen talar för att de blir tuffa att rå på.

rekord
Ett bra lag som kommer att vara med, ser ingen riktigt svag spelare även om Holm åkte på en del stryk förra året.Chen Jian hade bäst kvot förra året.

Falkenberg
Vet inte om Rydén vinner så mycket på första och An shu var ju inte tokgrym förra året.

Warta
Behöver kinesen då de annars saknar en fjärdeman som kan ta några matcher.

Gröstorp
Har dålig koll här men är osäker på att de håller något vidare, är inte alltför imponerad av deras trupp på förhand.

Spåret
Hajen och Zööge går minus i första och utan Jompa får de det tufft, får slåss för att gå till slutspel och om de gör det så ska de vara nöjda.

Lyckeby
Känns som om de har fått en ganska kraftig försvagning och om de klarar sig till slutspel så är det mycket bra gjort.

Söderhamn
Hoppas att Jp höjer sig en nivå och att Sondell får chansen. japsen har jag ingen aning om hur bra han är.

Halmstad
Huang Dawei kommer inte att gå lika bra i första som i andra och Rönningborn är bra men hur bra med elitseriemått mätt?

Ärtemark
Sjöstedt var grym i superettan förra året och Wang är rutinerad. Kommer nog att vara en obehaglig motståndare för de flesta lag.