onsdag 16 juli 2008

Finalförlusten

Lite mer än 24 timmar efter lagförlusten ska jag delge er mina tankar kring den.

Sverige mot Frankrike. Precis som i gruppspelet och precis då som nu så var inte Kristian Karlsson med. Tyvärr så blev det även en förlust nu precis som då också.

Sverige ställde upp med Mattias Karlsson, Harald Andersson och Viktor Brodd. En inte helt oväntad uttagning med tanke på att Harald spelat så bra mot Polen och att Arvidsson inte riktigt lyckats i turneringen hittills.

I dagens första match så spelade Harald mot den lille snabbe Le Breton. Jag tyckte inte att Harald spelade bra alls men ändå var han med till 1-1 i set. En känsla att om han bara får igång spelet så kommer han kunna vinna. Men Harald blev passiv och lyckades inte alls sätta Le Breton under press och då blev det alldeles för tufft. Le Breton gav Frankrike ledningen med 1-0.

I nästa match så klev Mattias Karlsson in och med en hela busslast med press på sig. Det var skönt att se Mattias ossa igång och skillnaden mellan Haralds lugna och coola attityd var påtaglig. Karlsson vann första set jämnt mot Drop som han förlorade mot i gruppspelet och det var tydligt att han skulle få slita för att ta hem vinsten. I andra set så var Drop ensam i hagen och vann enkelt mot Mattias som hade problem med det mesta i detta set.

Fortsättningen av matchen var stenhård och jag njöt av se bänken leva med i spelet som de gjorde. Man såg Arvidsson stå upp och skrika på viktiga poäng för Mattias och det älskar jag. En spelare som får stå åt sidan men fortfarande stöder sitt lag fullt ut för att han vet att han är en del av det. Mattias spelade bra men inte strålande men det räckte mot Drop och han vann de två nästkommande seten med 13-11 och utjämnade på så sätt till 1-1 i lagmatchen.

Nu dags för Viktor Brodd att kliva in i handlingen och han var den enda svensken som vann mot Frankrike senast och då mot samma motståndare som nu, Le Guen.

Brodd började passivt och såg tagen ut av stundens allvar. Han loopade för sällan och när han väl gjorde det så var det för sterotypt, hans försvarsspel var för passivt det med och jag saknade hans tillbakadrag. Efter två set så fanns det inget i spelet som tydde på att Brodd skulle vända.

Men som ni som såg matchen redan vet så var det precis vad den unge söderhamnsspelaren gjorde. Brodd returnerade lite bättre och lite oftare mot forehand istället för bara ner i backhand på den tjuvande fransmannen, men när han returnerade i backhand så gjorde han det distinkt. Det bättre returspelet gav fransmannen svårare lägen och ledde till sämre öppningar och då kom Brodds tillbakadrag till sin rätt.

Tredje set enkelt till Brodd men det var inte nog där. De två sista seten måste vara bland de två bästa seten han gjort. Det fullkomligen exploderade om hans forehand och backhand hela tiden. till och med Blomman reste sig upp och vrålade på några bollar. 11-4 och 11-2 och så var Sverige i ledningen efter en fantastisk match av Brodd.

Dags för Harald mot den mycket högre rankade Drop. Det fanns här förhoppningar om att Haralds backhand skulle få komma mer till tals men bortsett från det andra setet så var Harald inte nära. Harald spelade inte alls så bra som han kan och det var synd men han var i en mycket svår sits och det ska man inte glömma.

Ny match och ett oskrivet blad trots att spelarna möts tidigare under säsongen. Mattias mot Gatienkopian Le Breton. I ungerns juniortävling så slaktade Mattias Le Breton fullkomligt men Le Breton vann i deras möte tidigare denna turnering så som jag sa tidigare, ett oskrivet blad.

Första set blev stenhårt men med den lille snabbe fransmannen bakom ratten. Hans offensiv var chockerande och han verkade inte alls bekymrad över vad ställningen var i matchen. Setet slutade med vinst för Le Breton med 16-14 och det var rättvist trots att fransmannen chansade vilt i returspelet med stenhårda flippar och tillbaka drag från backhandhörnet med forehand som ibland var sanslösa.

Mattias tog kommandot i slutet på andra set och fick ett par ganska enkla poäng och då anade jag en viss nervositet hos Le Breton. men det fanns oroande tendenser och det var hur snabbt och konsekvent Le Breton spelade. Mattias försökte pressa ner honom i backhand hela tiden och gjorde det bra men fransmannen han ofta runt och drog in den därifrån också.

I tredje set så spelade Mattias mycket bättre och lyckades ta kommandot mer och dessutom komma åt oftare med egen attack. Setet till Mattias och nu endast ett set från lagvinst i hela turneringen. Le Breton verkade dock inte bry sig om underläget nämnvärt.

I fjärde set så körde Le Breton över Mattias. Han jobbade forehand på allt och Mattias hamnade hela tiden på försvar och oftare och oftare han fransmannen runt i backhandhörnet där Mattias något för sterotypt placerade alla sina forehandsslag. 11-5 till fransmannen och dags för ett skilje där alla visste att början skulle bli dödsviktig.

o-2 och en tidig timeout av Blomman, bryta trenden direkt men det hjälpte inte. Le Breton slet in fler och fler poäng och hans ben var som Keith Moons trumpinnar, benen var snabba och forehand var vinande och vinnande. 5-1 till "Gatien" men Mattias gav inte upp och med konsekvent spel även från hans sida med fint backhanddrag och hårda forehands när tillfälle gavs så åt han sig ikapp och förbi.

10-9 och matchboll Sverige men den det hjälpte inte. Fransmannen var överallt och hur hans slet, en av de bollar han vann i slute så slet han med forehand från bh-hörnet till längst ut i andra hörnet för att sedan jobba mitten och slutligen avgöra från forhandhörnet. Vilket fotarbete!

Mattias hade en matchboll till men tyvärr så räckte det inte denna gång. Le Breton vann till sist med 15-13 i skilje och fransmännen rev hagarna i sitt tv-pucksfirande.

Nya tag i singel imorgon för alla svenskar och jag tror på dem allihopa.

Mattias har varit grym.
Kristian har varit obeveklig och knappt förlorat en match.
Harald spelade grymt mot polacken.
Arvidsson har varit riktigt nära och kan slå vemsomhelst i startfältet.
Brodd har väl inte förlorat en match och om han bara bibehåller offensiven så blir han livsfarlig.

Vilka grabbar och vilket lag i dess rätta betydelse! There is no I in TEAM.

Heja Sverige!

7 kommentarer:

max sa...

shit vilken textmassa..

kanske måste bryta av med en bild eller så.

Jompa sa...

Det var en rätt utförlig text! Snyggt!

max sa...

Blev bättre med lite bilder.

Anonym sa...

Nån som vet om Kristian kommer spela nåt mer i turneringen??

Anonym sa...

Grattis till andraplatsen!

Och tack, Max, för referatet!

max sa...

Osäkert om han kan vara med något mer. Men vi får hoppas.

Anonym sa...

kan man se matchen någonstans? tack på förhand