lördag 29 augusti 2009

Växjö

Så var GP-säsongen igång och årets första riktiga tävling går av stapeln i Växjö igår så spelades Herrar och Damer Elit och utifrån resultatlistan kommer här mina intryck.

Gruppspelet:
Simon Nilsson besegrade Mattias KArlsson och jag vet inte om han gjort det på senare år men han har varit nära flera gånger. Bägge dom två till slutspel.

Martin Svensson utslagen ur gruppspelet på set efter Anders Eriksson och Espen Rönneberg.

Mattias Ekdahl vann sin grupp före Simon Andersson.

Loso försvann i gruppspelet efter Abrahamsson och Jimmie Karlsson från Markaryd. Berglund från Ängby hade heller ingen lycka och kom sist i sin pool efter bland annat gruppsegraren Emil Aggestam.

Adam Andersson vann sin grupp före Anton Åkesson. En annan ung eslövspelare vann även han sin grupp Mattias Pernhult precis som Pontus Frithiof. Flera duktiga unga killar i Eslöv nu.

Slutspelet:
Många duktiga spelare på plats och slutspelet bjöd på en del skrällar. Korta kommentarer:

Pernhult slog Brännström med 3-2 efter underläge med 2-1 efter det förlorade i tre stenhårda set mot Arvid Sunesson.

Tran tog ledningen med 2-0 mot Mattias Karlsson men förlorade. Så långt in i turneringen var det ingen insats som lovade storverk i framtiden från den kommande landslagsmannen Mandel Karlsson.

Rydén hade inga problem med Rööse och vann med 3-0 efter att Rööse besegrat John Murphy.

Anton Åkesson vann över Espen Rönneberg. Ett intressant resultat mellan dessa två spelare då Åkesson inte riktigt är med i Pingisligan men Rönneberg verkar vara given i Halmstad.

Sternberg vann i tre raka över Simon Andersson där alla seten var rätt hårda. Efter det så vann Sternberg med 3-1 över Kvist.

He Haijin som är etta i spårvägens pingisliga lag vann sin första med stora siffror över Jimmie Karlsson för att sedan vinna över Bachstätter med inte lika klara 3-1.

Casper Gammelmark vann i en stenhård match över Mattias Ekdahl men hade sedan absolut ingen chans mot Anders Holm som inte gav den unge dansken en endaste liten chans och endast släppte 10bollar på tre set.

Rönningborn vann vänstermatchen mot Andreas Engblom med 3-1. Dessförinnan hade Engblom besegrat unge Ahlman från Eslöv med 3-0.

Magnus Wahlgren stormade fram med två raka 3-0 segrar över Viktor Fredriksson och sedan Robert Eriksson. I åttondelen väntade Johan Axelqvist som vunnit över Simon Arvidsson och Robert Svanberg med 3-1.

Åttondelar och framåt:
Fredrik Håkansson gav inte Arvid Sunesson en tum och segern skrevs till 3-0. I kvartsfinal fick Håkansson möta Mandel Karlsson som i sin åttondel besegrade Andreas Törnqvist med 3-1. Två spelare som i framtiden kommer att slåss om en landslagsplats och som bägge två hamnade utanför EM-truppen. Figge Håkansson visade dock att gammal ibland fortfarande är äldst och vann över Mandel Karlsson med 3-0.

Anton Åkesson pressade Lukas Rydén till fem set och hade faktiskt ledningen med 2-1 i set innan hemmasonen Rydén vände och vann. I kvartsfinal ställdes Rydén mot Sternberg i en kamp som förra året i elitserien slutade med två vinster för dansken, så även denna gång och detta efter underläge med 2-1 i set.

Rönningborn gick en holmgång (ursäkta) med Anders Holm och vann med 11-9 i skilje innan han tog fram högtryckssprutan och spolade He Haijin av banan i tre raka set, tredje set slutade med klara 11-4. BOM. Se upp i Spanien här kommer Rönningbula!

Axelqvist vann över arvidsson och sedan med 3-0 över Wahlgren och var med det klar för semifinal även han.

Semifinalerna:
Figge Håkansson mot Kasper Sternberg. Halmstad mot Eslöv. Med de nya reglerna är det inte omöjligt att vi får se dessa extremt hårdslående herrar mötas i pingisligan och det är en match man som åskådare lär behöva hörselproppar för att kunna se då ljudnivån kommer att vara extrem av deras kulsprutepistolforehands.

Sternberg tog ledningen med 2-0 och jag kan se mig de bägges vanliga kroppsspråk i detta läge. Figge missnöjd med något och Kasper drickandes ur vattenflaskan med högt huvud, självsäker. Men sen så händer något. Figge vinner ett set och stressen flyttas över på Sternberg som funderar medan Figge myser. Fjärde set försvinner i ett endaste svep och inför skilje så är de två sluggerna på tå inför den sista ronden. Femte set vinns av Håkansson som avancerar till final. (allt detta är givetvis bara min livliga fantasi som föreställer sig saker och ting, förutom resultatet)

Rönningborn med Hajen skalp dinglandes i bältet och ett självförtroende stärkt av detta till den grad att han med all säkerhet trodde sig kunna rå på landslagsmannen Johan Axelqvist. Axel visade som vanligt klass och vann med 3-1 och var med det klar för final mot den föredetta landslagsmannen Håkansson.

Hur finalen såg ut kan jag bara föreställa mig men att den blev jämn är ett som är säkert. De delade på de två inledande seten innan Håkansson i förlängning vann med 13-11 och hade då greppet, Axel svarade och vann fjärde enkelt innan Håkansson till sist hade marginalerna med sig och vann skilje med 11-9.

Grattis Fredrik!

1. Håkansson
2. Axelqvist
3. Sternberg
4. Rönningborn
5. Karlsson
6. Wahlgren
7. Rydén
8. He Haijin



*

Damer ELIT:

Tre EM-spelare på plats. Matilda Ekholm, Malin Pettersson och Marie Persson och det är ju intressant att skåda deras form inför mästerskapet som bara är ett par veckor bort.

Ekholm gick enkelt till kvartsfinal efter en (1) vinstmatch med 3-0. I kvartsfinalen väntade Caroline Wersäll som denna dag inte var i närheten av Matilda och 3-0 blev slutresultatet även där, Wersäll hade i matchen före kvarten besegrat Helgesson och bara släppt 10bollar i den matchen.

Semiseedade Marie Olsson hade inga problem att ta sig till semifinal hon heller efter att med enkla och klara 3-0 besegrat först Carlsson och sedan Quach. Quach hade i åttondelen besegrat Marie Persson med 11-6 i skilje.

På den andra halvan så var det inga skrällar. Malin Pettersson krossade sitt motstånd och Sara Rask var en av dom som fick storstryk mot Malin. Motståndare i semifinalen blev Spårvägens Sun Jie som även hon hade en bekväm resa fram till semifinal.

I semifinalerna så ställdes sverigeettan Matilda Ekholm mot Marie Olsson och förvånande nog så kan Marie Olsson fortfarande vinna över Ekholm trots sina ryggproblem och begränsningar i träningstillfällen (på grund av ryggen). 3-1 till Olsson och en finalplats, överraskande.

Pettersson kom i underläge mot Sun Jie med 2-0 men fann sedan medicinen och vann var set klarare och klarare 8,4,1 och final för Pettersson mot Olsson.

Finalen gick till fem set där de jämna seten vanns av Olsson medan Pettersson var mer överlägsen i sina vinstset, skiljesetet blev klara 11-3 och turneringsseger för Pettersson.

Grattis Malin!

1. Pettersson
2. Olsson
3. Sun Jie
4. Ekholm
5. Rask
6. Quach
7. Wersäll
8. Rydén

Bilderna har jag tagit från Dänningelandas hemsida, tack.

21 kommentarer:

Anonym sa...

undra när ni ska förstå att hon är bäst i Sverige, Marie tränar knappt en gång i veckan o slår ändå förbundets gullegris Matilda. Skärpning från förbundskapteten, ge Marie en chans!

Anonym sa...

Underbar rapport ! :) synd att marie persson inte kunde prestera så toppbra.

Anonym sa...

Funderar en hel del på landslagutagningen efter ha sett resultaten från Växjö.

Anonym sa...

Starkt av Malin! kul.
Marie Persson.......... till EM

Anonym sa...

Det kanske är just det att hon bara tränar en gång i veckan, om hon hade tränat 8-10 pass i veckan hade hon fått chansen, så som jag ser det är det helt upp till Marie om hon vill vara med i landslaget.

Anonym sa...

marie persson o matilda ekholm ut ur landslaget? BIG YES! in med nytt blod gott folk..

Anonym sa...

Marie har inte ens börjat träna inför detta året och så slår hon hela 'Sverige eliten...Skandal att förbundet mer eller mindre alltid struntat i Marie o satsat på stockholmare istället!

Anonym sa...

Finns bara ett sätt å det är att börja om från början med yngre tjejer och nytänkande ledning!

Anonym sa...

Men Marie Olsson kanske har lagt ner landslaget kanske. Annars kanske hon skulle har blivit uttagen till EM om hon hade velat satsa...

Anonym sa...

Men vill Marie ens vara med i landslaget då? Jag tycker ändå att Matilda är en bättre spelare vanligtvis, men eftersom hon har svårt för Marie så förlorar hon ibland. Detta är inget som är nytt, även sverigeettan borde väl förlora mot en spelare som hon har svårt för ibland!?

Anonym sa...

Marie har vad jag förstått fått allt hon velat för att kunna bli en så bra pingisspelare som möjligt. Att hon trots bra träning och support från förbundet inte kom bättre än 160 i världen är väl en annan sak..

Anonym sa...

Satsa på stockholmskor istället, så går det som det går med dampingisen i Sverige!

Anonym sa...

Men Max, kan inte du för en gångs skull intervjua en damspelare, som Marie Olsson och se hur det ligger till? Om hon ens vill satsa i landslaget eller träna för seriens skull. Ser hur allt ligger till bara om alla nu skriver att förbundkaptenen ska skärpa sig, när pernilla vet hur allt är, när vi inte ens har en aning om hur Pernilla tänker....

PaulaS sa...

Jag förstår inte riktigt vitsen med att börja gnälla på en uttagning efter en (1) tävling som dessutom är säsongens första där vi har många ur Sverige-eliten på plats.

Man har inte rätt att ställa upp i en tävling utan att riskera att bli totalsågad om man skulle åka ut i en semifinal?

Resultatlistan är väl inte alltför oväntad egentligen och jag tror att den är bra. Den rör om lite i toppen och sporrar säkert många att träna ännu hårdare.

max sa...

Marie Olsson har problem med sin rygg och kan inte träna tillräckligt mycket.

Hon vill inte spela i landslaget så sluta gnäll på fk i det fallet. Spelmässigt så är det ingen som betvivlar hennes kapacitet.

Anonym sa...

det är väl ingen som gnäller på en uttagning.. jag tyckte bara det var dags att konstatera vem som är bäst.. matilda tränar väl i stort sett varje dag, Marie knappt en gång i veckan.. och kom inte och säg att detta var första tävlingen Marie slog Matilda de senaste åren!

Biggan sa...

Vad jag vet så är ingen i damlandslaget från stockholm men det var på min tid när jag gick i skolan och kartan kanske har gjorts om? Tror inte att Linköping,Norrköping, Knaften och Uppsala tillhör stockholm. Vet du det Max?

PaulaS sa...

"marie persson o matilda ekholm ut ur landslaget..."
"Funderar en hel del på landslagutagningen..."

Okej förlåt, det funderas en del på uttagningen...

Och att människor som stirrar sig blinda på tävlingsresultat ska "konstatera" vem som är bäst känns bara naivt. Olsson presterade bättre än Ekholm i Växjö och tvärt om (4-0 till Ekholm) var det på SM. Jag har varken sett dem träna eller tävla speciellt mycket, så jag är i alla fall inte rätt person att säga vem som är bäst pingisspelare och jag betvivlar att du, Anonym 15:21, är det heller.

Anonym sa...

Rönningborn till landslaget!

tigern sa...

vad fan hände sebastian?

Anonym sa...

Stod i ystads allehanda idag att Marie Olsson gärna spelar i landslaget om hon bara får chansen.