tisdag 30 oktober 2007

Intressant diskussion

Vill att alla ska läsa denna mycket intressant diskussion som äger rum som kommentarer. Jag ändrar inget i texten men jag ändrar lite estetiskt och kanske något i meningsuppbyggnaden för att det ska bli lättare att förstå. Kommentera gärna, detta är intressant!

Det handlar om att Västers i div 1 östra spelade med två danskar och en vitryss (?) i senaste sammandraget.

"Resan hem var visst rolig. Vi skattade många gånger åt det löjliga laget Västers.

Särskilt mycket skrattade vi åt deras löjlige lagledare. Allvarligt talat, är killen frisk i skallen? Kan man verkligen tycka att det är kul att köpa ihop ett utländskt lag i div 1 och därmed ställa egna förmågor (om dom har några?) åt sidan?

Nåja, att alla lag i serien faktiskt skrattar åt dom är ganska kul när han myser hemma i sitt Motala."

/A

Svar från Väster-lirare
"Du kan vara lugn Anonym!

Jag kan garantera att alla spelare, lagledarn och alla runt om laget har jäkligt kul tillsammans när det vankas seriespel.

Att Anonym har en åsikt om laget är helt ok. Jag förstår din frustration. Jag brukar själv ha åsikter om andra lag och spelare, men fokuserar hellre på det jag kan påverka (egna träningar, uppställningar, uppladdning) än det jag inte kan påverka (motståndarna).

Som Pelle tidigare skrev är trenden att lagen i division 1 förstärker med en stark förstaman och i vissa fall med utländska spelare.

Jag beundrar verkligen de lag högre upp i seriesystemet (div 1-Elitserien) som enbart har ”inhemska” spelare. Starkt jobbat!

Tyvärr har inte alla lag dessa möjligheter. Ska inte de få vara med ”där uppe” då? Dessa klubbar har tydligen andra kvalitéer som gör att de kan spela i dessa serier.

Väster har t.ex. förmodligen en av de mest pingiskunniga lagledarna som samtidigt har ett enormt kontaktnät i Pingis-Europa. Detta är säkerligen ett skäl till att utländska spelare spelar i laget. Och ingen av dessa spelare är ”inköpt” eller ”ihopvärvad”. Dessa spelare vill mer än gärna spela i Sverige för t.ex. egen utveckling och trevlig gemenskap. Tvärtom är det en del svenska toppspelare som till stor del spelar för pengarna.

Att Väster under denna säsong ibland spelar med 3 utländska spelare samma match beror även på att ett par av de spelare (svenskar!) som skulle spelat i laget var tvungna att kasta in handduken hastigt och (o)lustigt några dagar innan övergångsfönstret i somras.

Visst – det går att köra vidare med spelare upplockade från farmarlag, men som division 1-serierna ser ut i år skulle det laget blivit totalt mosat i den stenhårda konkurrensen.

Valet är då:
Utnyttja kontaktnät och acceptera utländska spelare som vill spela och i så fall ha en chans att klara kontraktet ELLER-man lirar igenom serien i vetskap om att bli överkörda i 14 matcher under ett väldigt väldigt långt halvår.

Väster gjorde ett val. Andra klubbar gör andra val. Det bästa är att det är upp till var och en att välja. Älska Pingis!"

67 kommentarer:

Anonym sa...

Eller hur Ellerman!? :-)

Anonym sa...

Om man värvar en förstespelare är ofta anledningen en eller flera av nedanstående:
a/ Tillföra attityd och erfarenhet till egna spelare-organisation
b/ Förbättra kvaliteten i träningen för egna spelare
c/ Säkerställa existensen i högre serie som ska göra klubben ytterligare attraktiv för spelare i närregionen.
d/ Akut sjukdom eller avhopp från befintlig spelare.


Vilka andra skäl Västers har skulle vara kul att ta del av

Anonym sa...

Konstigt att alla utländska spelare är 14 klasser bättre än det svenska som fick "kasta in handduken"...

Det finns naturligtvis inga svenska spelare som vill spela i Västers.

Anonym sa...

Nej, till och med Melonen lade benen på ryggen och det säger det mesta...

Anonym sa...

Summa summarum: Storhetsvansinne!

Anonym sa...

Fler skäl:
- Ha förstespelaren -utlänningen som bra och billig tränare.
- Attrahera sponsorer?
- Dra publik?

Anonym sa...

Handla billigt på LIDL! Det gjorde jag! Två lag till priset av ett!
Norrtull+Östermalm. Tittade också på WILLYS, men dom körde så mycket med storpack.Gör som jag - välj LIDL!

Anonym sa...

Kan ju vara att man bara tycker det är kul att vinna! Mest svenskt hobbytrams att man ska ha gamla goda amatörideal. Spelar väl ingen roll om spelarna är svenska eller utändska. Vill man vinna bör man fixa bästa laget man kan.

Anonym sa...

Kan förstå Västers. Vad ska man göra om man inte har nån talang?

En sak är iaf säker - Det ekar tomt i Västers träningslokal.

Anonym sa...

Det ekar tomt i Västers träningslokal.

Anonym sa...

Så om utlänska spelare är "14 klasser" bättre är det fel? Är det rätt att ha dom om de är sämre? Konstigt tänk. Känns som att Solna är riktigt dåliga förlorare i det här fallet. Lägg ner skitsnacket!

Anonym sa...

Det ekar tomt i Västers träningslokal.

Anonym sa...

Det ekar tomt i Västers träningslokal.

Anonym sa...

Har man inget eget behövs inga lånespelare!

Anonym sa...

Har man inget eget behövs inga lånespelare!

Anonym sa...

Per Svensson har bra synpunkter och vi är nog fler som skulle vilja ha svar på hans avslutande fråga:
Vilka andra skäl Västers har skulle vara kul att ta del av?

På påståendet att vi i Solna skulle vara dåliga förlorare (var är skitsnacket förresten?) kan jag bara säga att vi är nog varken bättre eller sämre än några andra. Alla vill ju vinna. Tyvärr vill vissa göra det till vilket pris som helst.

Däremot så ser jag iaf KLUBBEN Solna som vinnare då vi faktiskt har ett riktigt lag och inte något hopplock från världens alla hörn för att göra en lagledare stolt över sin "lilla bebis". En bebis som troligtvis flyttar hemifrån redan nästa säsong.

Kan ingen spelare från västers skriva ett inlägg här på bloggen om hur det känns att aldrig få spela i sin egen klubb, bara för att lagledaren plockar in utländska spelare i deras ställe?

Anonym sa...

Varför inte låta egna spelare få chansen? Vad spelar det för roll om det är i en lägre serie?

Anonym sa...

Jag spelar i Västers och bär upp tröjan med stolthet. Jag kan försäkra alla oroliga om att samtliga spelare i Västers spelar på en nivå där man hör hemma. Motala är en liten stad och att skrapa ihop slagkraftigt lag byggt på egna produkter är jävligt svårt. Vi har i dagsläget inte några egna produkter som håller i div1, men jag tror inte att någon motalaspelare känner sig felaktigt behandlad för det. Det är givetvis inte superskoj att spela med så många utländska spelare men när flera spelare hoppade av precis innan deadline blev det lite panik då alla svenska spelare redan var upptagna eller alldeles för dyra, i detta läge känns det väl knappast smart att tacka nej till duktiga utländska spelare som ERBJUDER sig att spela för klubben för en mindre kostnad än någon av de tilltänkta svenska spelarna. Ja vi hade kunnat plocka från farmarklubbar, men följden av det hade inte bara blivit att a-laget hade blivit slagpåse i sin serie, utan detsamma hade gällt i såväl b som c-lag som försvagats rejält. Jag personligen spelar hellre i en serie där jag håller och är jämnbra med motståndaran än i en serie där jag knappt skulle få ett set under hela säsongen, och detsamma gäller nog alla andra spelare i b och c i nuläget.

Anonym sa...

Kan till viss del hålla med Anonym som skrev:
Fler skäl:
- Ha förstespelaren -utlänningen som bra och billig tränare.
- Attrahera sponsorer?
- Dra publik?

MEN, vi snackar om en div 1 klubb som inte har någon publik och inga egna spelare att träna.

zetaer sa...

Det lär väl eka desto mer i solnas träninghall av alla skrik.
"GÅR INTE SPELA I DEN HÄR SKITHALLEN"

Anonym sa...

Skälen till att ha utländska spelare har ju radats upp i de här kommentarerna.
Pers: a-d,
Anonyms: Ha förstespelaren -utlänningen som bra och billig tränare.
- Attrahera sponsorer?
- Dra publik?

Det finns säkert fler bra skäl att komma på.

Alex och Solna verkar ha någon sorts hat mot just Västers och i synerhet deras lagledare. Citat från bloggen: "Särskilt mycket skrattade vi åt deras löjlige lagledare. Allvarligt talat, är killen frisk i skallen?" Är inte det skitsnack??? Jag tycker signaturen "Väster-liraren" klargjorde och förklarade sina tankar på ett bra sätt.

Fortsätt gärna diskussionen om utländska spelare men skippa skitsnacket om enskilda personer eller lag.

Om Alex är nöjd och trivs i Solna så är ju allt bra! Låt andra klubbar sköta sitt!

Anonym sa...

Vad menas med Alex och SOLNA? Vad har Solna med detta att göra?

Anonym sa...

ja tycker det e alldeles för många utländska spelare i huvettaget i svensk pingis hur kan man värva utländska spelare o se sätta lovande ungdomar på bänken hajar inte! det finns ju inga pengar i sporten heller! hela elitserien till div1 e ju överfull av japaner kineser

Anonym sa...

hur kan du veta att det e den alex som spelar i solna? kan ju vara taget namn!

Anonym sa...

inte konstigt rispriset har gått upp i affärerna!

Anonym sa...

Antog att det var det eftersom signaturen Alex skrev: "På påståendet att vi i Solna skulle vara dåliga förlorare.." och "Däremot så ser jag iaf KLUBBEN Solna som vinnare då vi faktiskt har ett riktigt lag.."

Och sen fick jag uppfattningen om att det Max skrev i bloggen var taget från Solnas hemresa från Kalmar.

Sorry om jag hade fel.

Anonym sa...

Bara för att man vågar skriva vem man är så får man tydligen ta skit för vad alla anonyma skriver. Det är OK! Många pratade om just västers och alla tyckte samma sak så låt det gå ut över mig om det känns bra, jag tror jag klarar av det. Jag kan prata av mig på träningarna till skillnad från andra.

Modigt av Anonym att vara anonym. Men om du kollar Per S inlägg om anledningar till att ta in utländska spelare så har ju Västers inga av de skälen.

Till den anonyma värsterspelaren: det är ju precis vad alla här på bloggen och i serien säger. Spela i den serien där man hör hemma. Spela upp er med ett eget lag till den nivå som passar så blir det ju roligare för alla andra också.

Om alla klubbar håller på som nu (västers i detta fall) så kommer det ju bli helt omöjligt att spela i div 1 med det laget man vann div 2. Fyra nyförvärv är väl inte särskilt kul för de gamla spelarna.

Varför MÅSTE man ha ett lag i en hög serie?

Och till Västerfan: du vet att du är på pingis-anger management va? Men det var ett gulligt inlägg.

Anonym sa...

bra alex håller med om vi nu i södertälje lr östermalm skulle vinna 2an så måste vi värva typ minst 2 nya spelar bara för o ha en chans mot nått lag! fast ja tycker 2an e helt okej detta år hyfsad standard ändå!

Anonym sa...

Anonym spelare i Väster skriver ju att spelarna i lägre lag är nöjda med att spela där. Om spelarna i deras A-lag också är nöjda så är ju allt bara bra.

Jag tror inte det är någon nackdel att svenska serier består av utländska spelare. Kolla på Tyskland. De har ett stort inflöde av utländska spelare vilket har skapat hög klass i seriesystemet. Klubbarna i Tyskland tänker mer professionellt och är mer resultatinriktade. Och i Tyskland är intresset på topp när det gäller bordtennis. Det kan man ju inte säga om intresset i Sverige just nu.

Anonym sa...

Man måste givetvis inte ha ett lag i högre serier, men vi vill det, och vi har precis lika stor rätt till det som ni har i Solna. Det är knappast heller så att vi värvat fyra nya utländska spelare till den här säongen, planen var från början att spela med Davidovich, Lökkegaard, Lönnqvist, John Bergqvist, Jocke Melin och David Johansson, alltså 1-2 utländska spelare per sammandrag. De två sistnämnda har fallit bort och planen var då att erätta med en ny spelare, d.v.s. Henrik Laxby. När sedan Christian Larsen själv kontaktar och säger att han vill spela säger man knappast nej, det hade nog inte Solna gjort heller, det känns bara dumdristigt.

Vi behöver givetvis inte ha med alla spelare vid alla tillfällen, vilket vi heller inte har, men just vid detta sammandrag ville alla spelare deltaga och truppen trivs med det och har jäkligt roligt tillsammans. Reglerna är som dom är och så länge dom inte ändras kommer utvecklingen troligen fortsätta i denna riktningen vare sig vi vill eller inte. Vad vi däremot vill är att spela pingis i division 1, och när en viktig kugge i laget i sista stund bryter ett muntligt avtal måste man ibland ta till utländsk hjälp för att få fortsätta göra det.

Anonym sa...

Hur kunde speldagen för div 1 östra ändras från lördag till söndag?

Anonym sa...

Det stora problemet med att det kommer så många utländska spelare i svenska serierna är beroende av EU-reglerna som inte sätter några restriktioner på antalet europeer i ett och samma lag.
Tyvärr går det nog inte att göra någonting åt men visst vore det önskvärt att begänsa antalet ickesvenskar till 1 per lag, för det är jag säker på skulle gynna svensk pingis på lång sikt. Nu trängs ju svenska talanger undan till de lägre regionerna samt att klubbarnas resurser går till inköpta utländska spelare istället för till klubbens egna unga talanger.
Så denna diskussion tycker jag är mycket vital och jag hoppas att flera svenska klubbar får sig en tankeställare och tänker på Svensk Pingis framtid istället för att stilla sitt egna begär att ha klubben så högt upp i seriesystemet som möjligt. (Napoleonsyndromet). Ett exempel på hur tragisk situationen är i Stockholm är bara att ta sig en titt på den senaste Stockholmsrankingen...

Anonym sa...

norrtull har ju några med öhman haha inga japaner men några trevliga fransoser o islänningar o jugoslaver o var kommer sebbe ifrån just det skåne!

Anonym sa...

gilles debuire
adam hardarsson
vadin okic
sebastian "guld" normark

haha då skulle ju max o öhman o håkan få en chans i östermalm! skoja bara lite grabbar1

max sa...

Glöm inte att jag är irländare..

Anonym sa...

Personligen så tycker jag att det är rätt trsgiskt att ett lag dyker upp med 3 danskar o en vitryss till ett sammandrag.. Nästan lika tragiskt som att Spårvägen dyker upp med en rumän o en dominikanska republikankille i sitt tredjelag!!

Vad gäller Väster så vet jag att de inte har så mkt att välja på.. De har väl en egen produkt som skulle kunna plocka några matcher i ettan annas är det rätt tomt.. Tror dock inte de hade tackat ja till Larsens tjänster om de känt att de inte hade åkt ur utan honom.. De var ju trots allt fem hyfsade spelare innan han kom.. Men men det gör ju som de vill..

Spårvägen som håller på o flytta spelare hit o dit samt har har massa utlänningar i sitt tredjelag orkar jag inte ens kommentera..

Det jag försöker säga att det är tragiskt att se så många utlänningar på så pass låg nivå som div 1 ändå är..

Vi har ju fyra egna produkter i laget..;)

/M.Rehn

Anonym sa...

max ja sa trevliga haha!

Anonym sa...

Det är bara jag som har rätt!!!

Anonym sa...

Oj då, här blev vi visst rasister! Inte visste jag att det var förbjudet att ha invandrare i laget?? För vi har inga importer i Östermalm nämligen.

Anonym sa...

Kul att diskussionen fortsätter utan mig.
Bra svar från västers. Men som ni ser är det inte bara jag som tycker att det är tråkigt att det plockas ihop lag som inte tillför något till klubben förutom ett lag i en av de högre serierna.
Jag anser fortfarande att man ska spela i den serien man har material till.

Jag håller med i det som Mr. Rehn säger, med undantaget att Spårets importer faktiskt tränar och tävlar för klubben, så det tycker jag är ok.

Anonym sa...

Trodde Perriera va i Köping???
Är inta Vila också i Köping???

Anonym sa...

Ska bli intressant hur spåret klarar smällen med den tredubblade hyran. En gissning är att de måste dra sig ur Superettan åtminstone pga ekonomiska skäl. För djävligt det som håller på att hända i Stockholm. Snart går varenda jävla unge på gatan för att föreningarna får ökade hyreskostnader. Täby kommun har redan tagit beslut om att ta bort nolltaxan t.ex.

Anonym sa...

Jag schiiter schnart i pingisch! Det är bara jiddish!

Anonym sa...

Du kanske har rätt Alex, man ska kanske inte klaga för mkt på spåret.. De har ju trots allt fått fram en del duktiga kids de senaste åren.. Det jag haka upp mig på var att de har två utlänningar i deras tredjelag när de typ har 2000 spelare eller nåt att välja på...
Men de har säkert en anledning till det..
/Rehn

Anonym sa...

Spårets nämnda spelare är nästan elit - och då menar jag inte klass elit!
Dom tillför säkert mycket till träningen.

MEN- reglerna som tillåter flyttningar hit och dit - att klass 2 spelare som borde vara elit!- kan flytta fram och tillbaka mellan sammandrag etc är skit!

Att elitserien börjar efter div 1 - som innebär att elitseriespelare dyker upp i div 1,2 och 3 i början av serien samt i slutet och kval är åt helvete!!!
Att farmarlagsreglerna överutnyttjas av tex spåret gör att reglerna måste ändras!

Hoppas motionerna haglar till förbundsmötet. Från Göteborg lär det komma flera...
Pelle

Anonym sa...

Helt rätt Rehn!
En anledning till att de har så många bra spelare kanske beror på just en del bra importer. Men visst...tredjelaget!?
Mitt tips är att minst en försvinner uppåt i seriesystemet efter jul.

Anonym sa...

Spåret använder sig av utländska spelare för att de ungdomar som ingår i serielagen behöver den matchträning som gällande serie kan ge; men de kanske inte själva är tillräckligt bra för att hålla kvar laget i serien, därav utländska "ankare". Som exempel kan nämnas att Tran å Haren får matchträning i superettan, Swedberg å Rihonen får matchträning i div 1. Dessutom tycker inte jag man kan klaga på spårvägen då de faktiskt har ett serielag i varje seriesystem och där merparten av lagen består till största delen av egna produkter! Därutöver så används också de utlänska spelarna som sparring, vilket höjer nivån på träningen och förhoppningsvis också främjar de egna talangernas utveckling
För att återknyta till det som tidigare sagts så har spårvägen både ett elittänk (Elitserien, superettan) och ett tänk på att utveckla egna produkter.
/Robban

Anonym sa...

Bra inlägg Per! Att regeln har blivit så frikostig med kortare övergångsregler kan även den dummaste lista ut att det är ett grepp från förbundet för att tjäna mer pengar. Minns i kvalet i våras när Östermalm skulle kvala för att hålla sig kvar i tvåan. Då hade Brännkyrka flyttat ner 2 div 1 spelare (Haren och Anders Eriksson) på kort varsel för att förstärka laget. Helt sjukt att detta är tillåtet inför ett kval. Men som skönt var vann vi kvalet. Iofs gick Brännkyrka upp ändå på en friplats som erbjöds senare, men Bele var inte så glada...
Men det är väl bara att göra som du säger Per. Motionera mera! :-)

max sa...

Hyran ska väl tom ökas med 7,5 gånger för spåret.

från 400K till 3000K?

max sa...

btw så är Ankarcrona japan, så Östermalm har visst sin egen japan.

Anonym sa...

Jag har inte alltid rätt!

Anonym sa...

Skulle det klagas om ni slog Sparvagens tredje lag? Om sparvagen hadde bettre altenrativ skulle dom garanterat speal med dom. Och om vasters dyker upp med 3 danskar och en vitryss spelar vell ingen roll bettre matcher, eller? Vill ni hellre att dom dyker upp med 3 likspelare och en bra lirare sa erat ego blir ennu storre? sa tragsikt gnell!! Aldrig sett pa maken till dalige forlorare, e chockad att detta kommer fran M, Rehn om det nu e du... larvigt gnell. (Och jag antar bara att ni som gneller inte vunnit era matcher mot motsvarande lag..../ RK

Anonym sa...

RK lyckades med 15 felstavningar.Ok, vissa misstänks pga att han kanske hade en dator utan å,ä,ö , men även bortsett från det var det SKRÄMMANDE flummigt skrivet.Inte lätt ta det på allvar då ju..

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt om det finns åsikter om import av spelare. Själv tycker jag inte att det är något konstigt att man tar in ett ankare som fungerar som sparring osv. Speciellt inte när klubben är aktiv och har många ungdomar som utvecklas.
Det som gör det mera märkligt är när det blir två eller flera utländska spelare i ett lag. Det var samma sak i superettan förra året med lag som hade två toppkineser. Speciellt uppenbart blir detta om man har fyra importer. Frågan uppstår då om det inte beror på att någon i den klubben "önskar sig" att ha ett lag i en viss serie utan att ha något eget spelarmaterial.
Det är ganska lätt att se att detta kan leda till en situation där flera lag måste importera spelare för att hålla sig kvar i en viss serie. Vem gynnas i längden av att nästan alla lag i en serie har någon eller några utländska spelare?
Heder till de som vågar stå för sina åsikter med namn / Trygger

Anonym sa...

RK/
Du har helt rätt i att det är mkt roligare att möta en bra utlänning än ett lik.. Men vad jag tycker är roligt känns mindre viktigt.. Det som är viktigt är att det kanske inte är så bra för svensk pingis i längden med många utländska spelare i de lägre serierna.. Tyckte Trygger beskrev det ganska bra i föregående inlägg..

Hur detta gör mig till en dålig förare vet jag inte..
/Rehn

Anonym sa...

förlorare

Anonym sa...

Jag minns när Gripler gjorde sin första träning i solnahallen..
var det förra året?

Anonym sa...

Vill haka på ´Robbans inlägg. En av anledningarna till att vi har flera utländska spelare är att bidra till en bättre träningsgrupp för våra hårt satsande spelare. Nu är tyvärr inte alla med i den dagliga träningen men dem har vi av andra skäl.
1/ Vi vill ha ett lag i elitserien dit Tran och c/o skall sikta på några år. Då måste vi värva spelare ulänningar eller Svenskar.
2/ Vi vill ha ett lag i superettan där Tran, Harre med flera utvecklas för Elitseriespel. Än är de inte mogna att sjäv bära ett sådant lag utan behöver hjälp av bättre spelare.
3/Aspudden i ettan är tänkt för nästa skickt spelare att utvecklas. Från början var det inte tänkt att värva en enda spelare dit. Nu förvann sent Anders Eriksson till Uddevalla och Niclas Sundell till Solna. Då finns två sätt att göra, plocka upp fler från nästa farmarlag i tvåna som redan nu har svårt att hänga kvar i div 2. Detta hade fått en förödande dominoeffekt på alla lag nedåt. Vi valde en annan väg. Via Köping och ITTF fick vi erbjudande om att ha Juan Vila i laget. Vi valde att ta honom för att få ett fullt lag och slippa en dominoeffekt. Sent i våras fick vi så ett erbjudande om att få Alexandru Cazacu till klubben. Han tog vi för att han bidrar enormt mycket till att höja nivån i träningsgruppen. Kontakten med honom kom så sent att vi redan skrivit alla kontrakt med lagen i Elitserien och Superettan. Vi visste att han var aldeles för bra för att spela i div 1 men det var det enda lag vi hade plats för honom i. Nu kommer han säkert att användas som joker i Elitserielaget.
Vi i Spåret ser bara positivt i att det finns bra utlänningar i de andra lagen det höjer värdet på de matcher som våra ungdomar får.
Tycker inte man skall klaga på hur andra föreningar jobbar utan i stället lägga all energi på att utveckla sin egen verksamhet, var och en utifrån den enskillda klubbens föutsättningar.
Anders Svensson, Spårvägens BTK

Anonym sa...

Man behöver inte hålla med Anders, men det kändes som ett ärligt o genomtänkt svar o det tackar vi för mitt i pajkastningen.

Anonym sa...

Många är avundssjuka på spåret!
Bra svar Anders!

Anonym sa...

nja 60 inlägg på den här frågan hitills lär inte få alla o tycka samma sak direkt!

max sa...

Men att det är skillnad på spåret och Västers har vi väl redan klargjort?

Tycker att detta är intressant att se hur Spåret satsar nu för de har sannerligen haft problem med att få fram egna elitspelare de senaste åren.

Denna satsning som de gör med lag på alla nivåer och att succesivt slussa in yngre spelare hoppas jag ge utdelning.

Anders har fina åsikter i det mesta och det är klart att det är sin egen klubb man ska lägga energi på men nu är ju detta et forum för diskussion och då är det ju kul att få diskutera andras situation och inte bara sin egen.

Det är ju trots allt svensk pingis vi pratar om och dess framtid på sikt och detta fenomen med utlänningar på lägre nivå är inte bara nyttigt.

Anonym sa...

Självklart skall man få ha sin egen synpunkt och få ventilera den. Detta är ett bra forum för det. Tyckte vi alla lika skulle det inte utveckla Svensk pingis ett enda dugg. Tycker bar det blir lite tråkigt när man bara gnäller på hur en klubb agerar i fråga om ett av sina serielag. Frågan bör vad jag tycker vara allmänn. Vad är bra och dåligt med importer i Svensk pingis. Det finns ju både för och nakdelar. Vem skall bestämma , förbundet eller låta de enskilda föreningarna ha den egna bestämmanderätten?
Sen kan man alltid debatera de övergångsregler som är stiftade. De har på flera sätt gynnat våra spelare i Spåret, men kanske inte är helt bra i det stora hela. Vi har använt reglerna nu när de finns, inte för poängen i sig utan för att kunna ha våra ungdomar på rätt nivå i seriesystemet (kommande säsong, se kvalet). Sen kan man alltid förstå de som tycker agerandet inte är rätt, men när reglerna finns så värnar man mest om sin egen verksamhet.

max sa...

Kan man nyttja regler till sin egen fördel så kommer man att göra det, det är inte konstigt alls.

Man är sig själv närmast.

Men för att hålla diskussionen lite mer generell så kan jag hitta på ett fiktivt exempel.

Om tex Linköping skulle spela med två stycken riktigt duktiga utländska spelare så skulle de kunna vinna serien.

Men detta skulle ske på bekostnad av Boodh och Hedlunds speltid och det skulle inte gynna deras utveckling, framförallt inte om de utländska spelarna inte tränar med klubben.

Är ni med?

Anonym sa...

Jag har följt diskussionen från sidan och som alla har märkt har många frågor och synpunkter kommit bland kommentarerna. Jag tycker även att många bra svar på frågor har funnits. Säkerligen många från Västergrabbar men även andra.

Till att börja med tycker jag all diskussion om Pingis är bra. Mer sånt! Och tack till Max som sköter bloggen. SBTF har ju försökt med sitt diskussionsforum, men det har inte fallit så väl ut. Den här bloggen verkar ha fångat många av oss som är engagerade av bordtennis i Sverige.

Jag tycker dock det är lite synd om det blir för mycket personliga påhopp. Det är säkert oundvikligt att få bort allt men det vore trevligare att slippa sånt i en blogg som denna.

Hursomhelst – till saken! Anledningen till diskussionen från början var att vi i Västers spelade med 3 utländska spelare i söndags. En del, t.ex. Pelle S har varit nyfiken på varför? Som jag skrev tidigare har en del svar på detta redan publicerats bland kommentarerna, men jag ska sammanfatta det så bra som möjligt:

Anledningen till att vi vill ha ett lag i division 1 är att det skapar ett intresse för bordtennis och klubben i Motala. Det är av stor vikt för oss att vi får massmedialt utrymme i lokaltidningar etc. då konkurrensen om nya barn- och ungdomar är hård från andra sporter och kanske framförallt datorer och tv-spel. Vi har som vi tycker lyckats bra med nyrekryteringen och vi tillhör de klubbar i östra Sverige som har flest barn- och ungdomsspelare. Givetvis kan vi inte mäta oss med flera storklubbar i Stockholm, men där finns det ju ett något större underlag med barn- och ungdomar. Förutom detta är det dessutom betydligt enklare att finna sponsorer i Motala om man spelar i division 1 än i lägre divisioner.

Eftersom vi nu spelar i division 1 och har ambitionen att göra så i fortsättningen också gäller det att självklart att ha ett lag som håller där. Några av spelarna (jag själv, Dmitry D och Christian Lö) som spelar idag har varit med i klubben ganska många år. För min egen del som spelare behöver jag inte spela i division 1, men D.D och C.L vill inte gärna spela i en lägre division. Eftersom dessa spelare är mycket trevliga och populära personer i klubben lägger vi stor vikt vid att dessa kan spela i division 1 med oss. Detta är alltså ytterliggare en av anledningarna till varför vi vill hålla oss kvar i division 1.

Att vi sedan har utländska spelare i laget beror på vissa omständigheter som jag helst inte vill ta upp i detta forum. Jag diskuterar det gärna med de som vill, men då personligen. Men det är definitivt inget mål att ha så många utländska spelare som vi har. Samtidigt trivs vi jättebra som trupp tillsammans och har mycket roligt, vilket vi tycker är det viktigaste i dagsläget. Vi har även bra kontakter med klubbar utanför Sverige och ser det som positivt och kontakten underlättas av att utländska spelare representerar klubben. Dessa kontakter vill vi gärna utöka.

Jag vill även skriva att Västers och dess farmarklubbar har totalt 5 seniorlag i spel, vilket gör att de spelare som inte spelar i förstalaget har mycket goda möjligheter att spela i den serie som de själva vill och där de trivs. Som jag ser det har vi en mycket god sammanhållning där de flesta ”hänger” med varandra även utanför pingishallen. Den sammanhållningen påverkas inte negativt av att utländska spelare är med i föreningen. Om det inte krockar med andra matcher brukar relativt många även följa med när förstalaget spelar sina seriesammandrag. I Kalmar var det t.ex. ett 10-tal personer som följde spelet från åskådarbänkarna. Inte så mycket kan tyckas men ca 10 personer mer än övriga lag.

Sammanfattningsvis hoppas jag att jag klargjort detta:
• Det finns skäl till varför vi vill ha ett lag i division 1.
• Vi har utländska spelare i laget. Det är inget mål att ha det så och inget vi är nöjda med till 100%, men vi ser det som bästa lösningen i dagsläget.
• Vi har bra kontakt med utländska klubbar och planerar att utöka detta.
• Förstalaget trivs tillsammans och vill spela med varandra.
• Vi har andra serielag där mer infödda Västerspelare spelar och trivs i.
• Vår hall ekar inte tom.

Till sist vill jag även tillägga att jag förstår om det blir heta känslor vid matcher eller i anslutning till dessa (och även på denna blogg), men jag är ganska säker på att ingen av oss tjänar på detta. Pingis-Sverige är för litet för detta och ska vi återfå den status vi haft i världspingisen krävs hårt arbete och ett gott samarbete mellan spelare, klubbar, distriktsförbund och landsförbund. Synpunkter skall alla givetvis få ha och det är bra. Men pajkastning emellan dessa aktörer ser jag bara som negativt.

En tankeställare till alla er som är emot lag med utländska spelare:
Det finns så vitt jag två klubbar som haft mediautrymme i de större nationella tidningarna. Den ena klubben är Spåret då SL chockhöjer deras hyra. Den andra är Ärtemark som skall lägga sina matcher i Kina. Ärtemark spelar som bekant med 3 kineser i laget.

Jag tror personligen att det bästa sättet att locka nya ungdomar till pingishallarna igen är uppmärksamhet från media! Svensk pingis finns knappt i media! Att Ärtemark vågar pröva nytt skall de ha all heder åt. Det gynnar svensk pingis.

Jag skulle kunna skriva ett tag till om detta ämne, men tar det lite senare då debatten lär fortsätta. Men en vädjan är att hålla kommentarerna på en hyfsat hög nivå.

/

Daniel Ellermann
Lagledare Västers BTK

Anonym sa...

Bra förklaringar från både spåret o väster om varför de använder fler utlänningar i laget..

Håller med Svensson om att det är fel att att klaga på andra, men det är klart man lyfter på ögonbrynen när en stor klubb med så många egna talanger använder sig av två utlänningar i sitt tredjelag.. Som väntat hade ni en bra förklaring till detta o det är bara att önska er lycka till med er satsning i fortsättningen.. Tycker iofs redan att ni har lyckats med er satsning om man jämför spåret nu och för typ tio år sen..

Ellerman till skillnad från dig tror jag det är bra att folk stör sig lite på att ni har många utlänningar, lite heta känslor skadar aldrig inför o under en match..:) För övrigt så tror jag svensk pingis behöver fler folk som du som brinner för både pingis o sin klubb så som du gör.. Vet att du hellre skulle sett fler lokala förmågor i Väster, men östergötland är ju tyvärr rätt barskrapat på duktiga spelare..

Fan blev lite väl fjäskigt detta..:) Är fortfarande lite skeptisk till för många importer, men som sagt det är bara bra med lite oliktänkande..

Väl mött till nästa sammandrag i Lkpg där både Aspudden o Västers kommer slaktas av hemmalaget..;)

Känner att jag är lite väl seriös va det gäller detta, jag kanske är mer intresserad av pingis än vad jag vill erkänna.. Hmmm..

/M.Rehn

Anonym sa...

Vill knyta an till det att Spåret inte fått fram någon etablerad spelare på många år som hävdar sig bra i senioreliten.
Jag tror det är så här att för att utvecklas till den absoluta eliten behöver man variera sin träning och byta tränare, klubbar och träningsmotstånd regelbundet för att få alla pusselbitar på plats.

Problemet med Spåret, om det nu är ett problem, är att de ungdomar som fostras där är mycket lojala mot klubben på så sätt att de sällan byter klubb. Och om de byter klubb så gör de det när de inser att de inte är tillräckligt bra för att satsas på längre.

Ett mycket kontroversiellt uttalande men det är ju de flesta kommentarerna på den här bloggen..