onsdag 17 oktober 2007

Vänsterhänta

Tyska ligan har två vänsterhänta spelare i varje lag.

När Carlstad mötte Hägersten så spelade Carlstad med 2/5 vänterhänta spelare och Hägersten med 3/4. Med tanke på hur få det finns där ute i det övriga samhället så är detta ett intressant fenomen.

Jag har givetvis en del funderingar och teorier kring detta.

De flesta vänsterhänta har en bra serve och en bra forehand. Jag tror att det beror på att de som små oftast fått långa servar i forehand från högerhänta och att de i egen serve fått sådan utdelning att de förfinat dessa egenskaper och då blivit grymma på det.

I dubbel är det ju som bekant en fördel med att köra kombon Vä/Hö men del kör hellre Vä/Vä då de har fördel i returspelet.

Finns det fler teorier där ute? Kanske något om bättre medfött bollsinne? Hjärnhalvornas konstruktivitet?

17 kommentarer:

Anonym sa...

en ganska självklar teori tror jag är att vänsterhänta tränar oftare mot högerhänta än vad högerhänta tränar mot vh och får då en klar fördel i matchspel.

Anonym sa...

söderkulla ik spelar med 4/4 vänsterhänta i div 1 södra

Anonym sa...

Håller med crona. F.ö. är tvillingstudier alltid intressanta i sådana här sammanhang. Vänsterhänte Henrik Landén låg alltid före Magnus på rankingen. Dock tror jag det var jämnt när de mötte varann. Grymma var de i dubbel för övrigt.

max sa...

Men det är ju inte bara träning mot hh som gör det, det finns ju en större andel vänsterhänta spelare i flera sporter inte bara pingis.

Anonym sa...

De säger att vänsterhänta använder den vänstra hjärnhalvan mer än högerhänta och därmed utvecklar den artistiska ådran bättre

max sa...

Jag har hört detsamma gällande hjärnhalvorna men varför skulle det vara en fördel i pingis?

Anonym sa...

vh använder HÖGER hjärnhalva mer ska det väl vara? Max, intressant med många vh i andra sporter. Vilka, alla?

max sa...

Handbollen hade en kraftig överrepresentation tidigare men även inom fotbollen.

Medveten om att man spelar från kanterna och att det då kan vara en fördel med att vara vänsterfotad på tex en kant.

max sa...

Björn Ranelid orerade i canal+ studion härom veckan om att de med mest känsla inom fotbollen ofta var vänsterfötter.. han hade väl inte samma syn som jag på världens bästa fotbollsspelare genom tiderna men en poäng hade han allt kring känslig vänsterfossingar.

Anonym sa...

Självklart är det som Ankarcrona säger.

max sa...

Men varför har det oftare bättre backhand än högerhänta det har ju inte med vem du tränar emot.

Anonym sa...

Det vore intressant i sammanhanget att veta om vänsterhänta är överrepresenterade i fotboll. Man spelar ju inte med händerna (så mycket) så i så fall är det väl hjärnhalvorna som spökar.

max sa...

Problemet med fotboll är ju att de söker vänsterfötter till vänsterkanten i de flesta fall och på så sätt så blir det ju inte representativt.

Men det jag har hört är att det inom alla bollidrotter finns en överrepresentation av vänsterspelare/högerfattade med klubba.

Anonym sa...

Att vänsterhänta har bättre backhand, var bland det dummaste jag hört.

Anonym sa...

Känns som om har bra backhand eller forehand har mer o göra med vilken nation man kommer ifrån än att man är vänster eller högerhänt.

Anonym sa...

Tack ska du hha Magnus.

Magnus Kindblom sa...

Varsågod.