fredag 28 augusti 2009

Div 1 norra

Första sammandraget i Kebnekaise och det spelas alltså i Kiruna. För er som inte vet hur långt norrut det är ska jag upplysa er om att det är 1241km från Stockholms central till centrala delarna av Kiruna. Detta att jämföra med 1238km från Malmö till Paris.

Nattåg fredag till lördag sedan hotell mellan lördag och söndag för att sedan flyga hem på söndag så att spelarna kommer hem till jobbet i hyfsad tid. En enorm kostnad för klubbarna för att spela seriespel.

Nu fattar väl jag med att det är lika långt att åka tvärtom också men vad jag förstår så bor ingen av Kebnes spelare i Kiruna vilket innebär att alla lagen reser dit. Det hade varit billigare för lagen att dela på Kebnes kostnader och slippa sammandraget uppe norr om jultomten.

Stockholm:
Råcksta (förort)
Östermalm (öfre)
Solna (förort)


Borlänge 1185km
Östersund 817km
Söderhamns farmarklubb 998km
Stratos 1220km


Alla uppgifter om avstånden har jag fått på http://www.viamichelin.com/ som jag gillar att använda när jag reser runt i europa.

Men nu till serien då.

*

Vi börjar med Kebnekaise som med en hårsmån höll sig kvar förra året då man i sista omgången besegrade ett Solna för dagen utan Gripler. I år så verkar man i Kebne komma till spel med ungefär samma lag som förra säsongen med ett nyförvärv från Eskilstuna i form av Patrik Engberg.

Mats Lindmark är den som får dra det tunga lasset som lagets ankare och bästa spelare. borovik, Krohin, Engberg, Söderlund och Wikström får försöka vinna matcher mot "rätt lag" om Kebne ska ha en chans att hänga kvar. Jag tror att det blir mycket tufft för Kebne men att de har en liten chans att klara sig kvar via kval.

*

Häggenås är en segerkandidat med sitt rutinerade och duktiga gäng uppblandat med lite ungdom i form av Pontus Edman.

Peter Blomquist och Andreas Molin är två av seriens bästa spelare och det räcker långt denna gång då Edman och Johan Olausson ackompanjerar så bra att motståndarna får vara glada om de får en pinne med sig hem.

*

Söderhamns farmarklubb var strykpojkar förra året i superettan och hur de står sig mot de övriga lagen är svårt att sia om på förhand (MYCKET lättare i efterhand). Det framgår inte helt tydligt heller vilka som kommer att vara en del av laget men jag ska göra en liten gissning så får vi se hur rätt det är.

Emil Roslund, Matts Quiding och Jimmy Jin. Sedan är det nog troligt att deras deffkines Lao Xiao Lin spelar också. Om storebror Lundquist är med är nog mer tveksamt men också väldigt avgörande för hur deras tabellplacering blir. Jin är ett oprövat kort och ska bli spännande att följa, vidare så ska vi se vad Roslund kan göra i division 1, Quiding har spelat på denna nivå förr.

Svårtippade.

*

Stratos var laget jag inte trodde skulle vara så bra som de var förra året. De var helt överlägsna i serien men strul med licenserna under det första sammandraget kostade dom seriesegern och möjligtvis en plats i superettan då de hade gett Linköping en bra match om det i alla fall.

Till i år så har de tappat sina kanske två bästa spelare och det kommer att kosta dom en topplacering även om de skaffat in ett nyförvärv i Axel Abrahamsson som säkert kan vinna mer än han förlorar.

Anders Eriksson, Axel Abrahamsson, Tobias Persson och Oscar Haeger är de som jag tror kommer att spela mest.

*

Borlänge i div 1 med fanbäraren Mats Källberg i fronten och som lök på laxen har vi även en spelare som för ett par säsonger sedan spelade för anrika Norrtulls SK, Toni Soine från Finland.

Erik Nordkvist, Mattias Augustsson och Fredrik Bergvall kommer nog att vara dom som främst spelar i laget förutom de två ovan nämnda. Jag ser inte att det räcker till någon topplacering men med seriens bästa spelare så åker man nog inte ut.

*

Solna hartappat sin bästa spelare men kan kanske med det växa som ett lag. De är idag ett lag utan någon självskriven etta eller för den delen femteman heller. Jämnheten är deras styrka och svaghet.

Har inte värvat något men väl omdisponerat inom lagen vilket medför att Jonas Nordin och Andreas Nordling bägge två tar klivet upp i a-laget där Eriksson och två stycken Druggar redan huserar. Farmarklubben Vireberg förstärks av Håkan Ahlgren och han återförenas där med det gamla Bele-gänget som förstärkt Solnas farmarklubb.

*

Råcksta Tigers laget ingen vet var man har. En spelartrupp blandat med gammalt och nytt. Andreas Larsson, Jensa Jacobsson, Martin Alling från "gamla" ängby och sen så har vi ungtupparna Simon Linderoth, Jesper Berglund och Sebastian Loso.

Laget kan säkert damma av ille Krazniqi och Robin Morin om de får spelarbrist men det ska förhoppningsvis inte behövas.

Jensa hade en tuff säsong förra året och får nog räknas som en av reservspelarna i laget. Bland de mer givna finner vi 30-åringen Andreas Larsson där vi alla hoppas på en repris mot Källberg med smashen bakom ryggen. Vet ni inte vilken boll jag menar så kolla detta klipp som är från säsongen 2002/2003:



Med lite större cojones från de unga så blir man ett topplag men annars får man slåss i mitten.

*

Östermalm. Laget som kanske har mest attityd i hela pingissverige. Men är det bara luft eller finns det något tryck bakom orden och attityden. Oavsett vilket så finns det få om ens någon som kommer att gå oberörd från ett möte med Östermalm, på gott och ont.

Truppen är som vanligt bred och innehåller klassiska stockholmsspelare i kombination med lugna västgötar, en bosnisk värsting och en högljudd norrlänning. Märlin, Trygger, Rönblom, Okic, Waldenström, Laupa, Jönsson.

Laget kommer att få slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar i serien och med ett nytt kontrakt så har man gjort en mycket mycket bra insats.

*

Serietips:
1. Häggenås
2. Råcksta
3. Söderhamn
4. Stratos
5. Solna
6. Borlänge
7. Kebnekaise
8. Östermalm


Häggenås känns klart bäst. Sedan håller jag Råcksta, Söderhamn och Stratos som lite bättre än de andra fyra, Söderhamn kan ju förstärka laget om det behövs och de har ju skett förr så detta tips ska ses som ett utan Lundqvist och/eller annan a-lagsspelare. Stratos kan vara svagare än vad jag tror och de kan vara det lag som faller ur detta tips.

Borlänge, Solna, Kebne och Östermalm är mer svårtippade lag och tipset är svårt att göra. Jag väljer att ha en ödmjuk och tillbakadragen roll som tippare av Östermalm så att de får något att bevisa för mig.

Grymt svårtippat. Vad tror ni?

44 kommentarer:

Anonym sa...

SUIF har match samtidigt som första seriesammandraget, känns inte som blomman är med första 4 matcherna...då är Häggenås svagare...

max sa...

Ja just det, det visste jag ju. Då blir det en väldigt jämn serie.

Anonym sa...

undrar varför speciellt stockholmare gnäller när dom måste åka till norrland. vore tråkigt om inte hela sverige får vara med att spela pingis, tragiskt

max sa...

Lägg av.. vi får åka 120mil! Och det är inte ens hemmaplan för någon. KOlla inlägget och försök räkna ihop tiden och pengarna det kommer att kosta.

KLart att alla ska vara med men detta är ju på gränsen, det finns en anledning varför klubbar drar sig ur div 1 nora så ofta.

Anonym sa...

nu har du fel..visst är det hemmaplan för spelarna..2 av lagets spelare bor i kiruna...hm!
ni kan behöva lite frisk "ren" luft...

Anonym sa...

söderhamn inte en chans att dom kommer så högt upp i div 1 norra!!!

max sa...

Vilka bor i Kiruna?

Kirunabo sa...

Bara en Stockholmare skulle få för sig att gnälla när det är tre av fyra sammandrag i Stockholm!!

Kirunaborna har alltid långt. Och vi gnäller aldrig.

max sa...

Nåja, två av fyra i Stockholm.

Kirunabo sa...

Mats Lindmark och Igor Krohin bor i Kiruna. Daniel Söderlund bor i Kalix. (Patrik Engberg har bott några år i Kiruna för tiotalet år sedan.)

Anonym sa...

Detta är inte ett personangrepp men jag tror stratos kommr lite längre ner i serien med tex. en spelare som Oscar Heager som relativt ofta förlorar mot div 3-4 spelare i Uppland.

max sa...

Haeger känns som den bästa spelaren i serien men de andra tre i laget är rätt bra så det kan räcka en bit och dessutom så känns inte de andra lagen livsfarliga de heller.

Christer sa...

Som lag i norra Uppland har vi haft nöjet att spela i Norrlandsserierna nästan varannat år i 2:an. Jag kan hålla med om att resorna är tuffa, men en stor eloge till Norrlandsklubbarnas arrangemang, både Kiruna, Boden, Umeå mfl har haft förstklassiga hallar och utrustning, bra domare bra kringarrangemang mm.. det är alltid riktigt roligt att spela pingis uppåt, kvaliten i Stockholm om klubbarna ens har en hall att arrangera sammandrag i är långt efter.

Anonym sa...

Engberg lär nog inte lira utan Wikberg som bor i Stockholm eller Borovik från Ryssland lirar nog. Daniel har sett het ut i sommar så han vinner nog mer än 2 matcher under säsongen. Mats är ju alltid het och Igor tar också någon match. Kebne is the shit.

Anonym sa...

Nu får du krypa till korset Max. Inledningen av inlägget fallet fett. Kolla upp lite fakta först innan du uttalar dig. I övrigt är du bäst i det mesta.

Anonym sa...

Kiruna är dessutom väldigt annorlund. Det är ju bara kul för många att få uppleva en ny annorlunda stad. Ni kanske hellre lirar i Enköping varje sammandrag?

Anonym sa...

vilka 2 i kebne bor i stockholm vill jag gärna veta

Anonym sa...

undra om mats lindmark kör lagligt i år el olagligt som förra året med mega speedklick...

Anonym sa...

RÅCKSTA OK MED LOSO, DERAS EGNA RÄCKER INTE LÅNGT OM INTE GUBBARNA LIRAR ALLT.

Anonym sa...

lindmark körde rent men de va en annan som hade megaklick...

Anonym sa...

Haha "Lindmark körde rent" det var roligaste jag har hört på länge, den personen som skrev det måste ha en allvarlig sjukdom...döv tex...

Anonym sa...

Tror att Söderhamn får det jobbigt om de inte förstärker under säsongen. Utan Fredrik Lundqvist och Viktor Brodd är det ett lag för bottenstriden tror jag.

Anonym sa...

norra serien e ju ganska medioker i jämfört med dom andra serierna...

Anonym sa...

döv är jag inte. men det var ju i sånt fall en annan i det laget som hade ännu värre klick..

Anonym sa...

Kebne får väll visa vad dom går för helt enkelt....fram för flera sammandrag i KIRUNA!!!

max sa...

Hoppas att LKAB fortsätter gräva bort stan.. :)

Anonym sa...

MAX säg åt dina östermalmare att ta med sig långkallingarna!! Fram för flera sammandrag i norrland!! : )

Anonym sa...

Den var rätt bra Max :)

Mats Lindmark sa...

Jag förstår inte var du fått informationen att ingen av Kebnekaises spelare bor Kiruna???
Till första sammandraget spelar följande:

Mats Lindmark - Kirunabo
Igor Krohin - Kirunabo
Daniel Söderlund - Kalixbo
Alexander Borovik - Ryssland

Det är ca 30 mil Kalix-Kiruna.
Dvs 3/4 spelare har starkt lokal anknytning.
Dessutom finns intresse från yngre spelare och andra aktiva i klubben att titta på seriepingis, även om det inte är högsta serien. På de sammandrag som ordnats i stockholm tidigare ser man knappt röken av en enda åskådare, trist.

Tyvärr så har Anonym rätt i att det gnälls när Stockholmare måste ta sej utanför SL:s täckningsområde, detta gäller de flesta idrotter, inte bara pingis...

Oraklet sa...

Vill Häggenås gå upp?
Kommer dom att satsa på att vinna`
Vilka andra vill vinna?
Jämna matcher.
Borlänge har seriens bästa men sen tunt.
Hur kan solna vinna?
Jo om Solna möter andra topplag utan deras etta. Exempel om Blomqvist inte spelar första sammandraget...


1. Solna
2 Råcksta
3 Söderhamn
4 Häggenås
5 Östermalm
6 Stratos
7 Borlänge
8 Kebnekaise

Flygvan pingislirare sa...

Tips. Med flyg spelar avståndet liten roll.
Boka tidigt!

max sa...

Vi bokade för et par veckor sedan och då var man tvungen att flyga fredag vid lunch för att få ett OK pris.

Spelarna ska inte behöva ta ledigt på fredagen för att man ska spela pingis på lördagen.

Kostnaden för fem man att flyga med SAS tur och retur låg på 20.000kr. Nu fick vi ned det till hälften inklusive boendet.

Anonym sa...

Man kan visst ta ledigt på fredag för att lira på lördag. Man tar ledigt för andra hobbys så varför inte.

Anonym sa...

Ta ledigt en vecka och spela klart hela serien under jullovet kanske.. då har man mellandagarna. Dela på allas kostnader. Många hallar står tomma....

Kirunabo sa...

Jat tycker att ni som egentligen inte vill åka ut och tävla ska stanna i er källarlokal - eller var ni nu håller till och spela lite i Korpen.

Själv hade jag gärna åkt långt och tävlat - kul att se nya ställen.
T ex har Kebne ibland varit i Tromsö och spelat vilket innebär 40mil i bil eller buss - och då åker vi norrut...
Eftersom jag bor i Kiruna så är det en självklarhet att man åker på tävling på fredagar. T ex har vi 35 mil till Luleå för att spela DM och Luleåmästerskapen, ja då tar man tåget på fredag eftermiddag - inget konstigt med det. Dessutom svetsas spelarna samman under alla dessa resor - snacka om teambuilding!

Nä, som sagt lira i Korpen om ni inte vill ut och tävla!

Anonym sa...

Kirunabo: du är ju löjlig. Du påstår att ni aldrig gnäller men i de flesta av dina inlägg gnäller du minsann på stockholmare. Det kan vi bjuda på.

Det är inte kirunabesöket som Max tar upp som negativt utan kostnaderna för det. Försök att se det ekonomiska i att 7,5 av 8 lag måste resa till Kiruna. Bara det är en kostnad på MINST 10000kr/lag. Lägg till att vissa här tycker att alla spelare ska ta ledigt en dag för själva resan. Det är ju ytterligare 5-10000kr/lag.

Och till Mats Lindmark: du säger att 3 av 4 spelare har stark lokal anknytning till Kiruna. Med det resonemanget så har alla spelare i Stockholm stark lokal anknytning till Jönköping då det avståndet också är ca 30 mil.

max sa...

Mats L,
I storstockholmsområdet bor det nästan 2.000.000 personer och alla dessa gnäller menar du med din generalisering?

Alla utanför stockholm verkar tycka att vi är dumma i huvudet men ändå så flyttar det in cirka 50.000-60.000 personer om året hit.

Som jag skrev så är det lika långt i bägge riktningarna men när Kiruna som ensamt lag och faktiskt bara halva laget på plats kostar resterande lag stora pengar så tycker jag att det är trist.

Man kanske skulle dela på alla reskostnader i serien då blir ingen lidande?

Kirunabo sa...

Då kanske vi kan dela på alla reskostnader mellan alla klubbar på alla tävlingar - det skulle nog gynna Kebne en hel del om det ska vara milimeterrättvisa. Våra kostnader för att t ex resa till Helsinborg när Rekord får den ena stortävlingen efter den andra är ganska höga... Och vår närmsta R1-tävling är 100 mil bort... Så om det ska delas på alla reskostnader så blir det nog bra.

Förra året var det ingen som gnällde och tyckte det var synd om Kebne som hade långt att åka - inte talades det då om att dela på reskostnader, när Kebne inte hade något sammandrag.

Kalix är trots avståndet vår grannklubb endast Norrskenet 18 mil bort är närmare, så Danne är visst en lokal spelare.

max sa...

Jämför inte serie och tävlingar det är inte rimligt.

Klubbarna delar på domarkostnader idag men inte hallhyra eller reskostnader men det kanske man borde göraw även om att det är kotym att alla delar på hallhyran.

Vid delade kostnader så skulle Kebne vara den stora vinnaren absolut men gärna det om de andra klubbarna slipper att betala 70.000 för att spela pingis en helg.

Anonym sa...

Trist diskussion tycker jag och ännu tråkigare blir den med kommentarer om inflyttning och annat oväsentligt. 70000 låter mycket men är väldigt missvisande. Du måste slå ut det på 30 spelare och 7 lag, då är det inte längre några summor att gnälla över. Det är inte mer än rätt att Kebne får spela på hemmaplan någon gång. jag gillar bloggen i övrigt men det här inlägget var ditt sämsta hittills.

max sa...

Över 2000kr per spelare för en helg är inte missvisande det är väldigt dyrt.

Sen så är jag inte emot att Kiruna ska anordna sammandrag egentligen men kostnaden för klubbarna blir väldigt stor i relation till vad resten kostar.

skulle man i en serie dela på alla kostnader så skulle Kebne gynnas mest och det har jag inget emot tvärtom, samtidigt så finns det en klar poäng i att det spelas pingis i hela landet.

Måste säga att det är märkligt att det är fritt fram att kritisera stockholmare bland kommentarerna men ingen annan.

Angående sämsta inlägg så vill jag passa på att fråga vilket som är mitt bästa inlägg du har läst här på bloggen?

Anonym sa...

Det är lika dumt att dra alla Stockholmare över samma kam. Ditt bästa inlägg? Det vet jag faktiskt inte men det mesta är intressant för en pingisnörd. Jag gör en pudel och tar tillbaka kritiken som jag skrivit anonymt till skillnad mot dig som står öppet för dina åsikter. Respect.

max sa...

Jag gillar blandningen av anonymt och de som skriver under med namn.

Pingissverige verkar behöva möjligheten att uttrycka sina åsikter anonymt ibland och det är jag för. Sen är det ibland så att saker får bättre "spets" om man inte är anonym.

Kul att du gillar mina nördiga saker trots att mina åsikter inte alltid faller dig i smaken. säkert mer av bägge sakerna i framtiden! :)

Anonym sa...

http://www.nsd.se/sport/artikel.aspx?ArticleId=4894823

Waldner dödarn är tillbaka.