fredag 21 december 2007

Dagens citat

Citatmaskinen Peter Gustavsson från Gröstorp slår till igen!

"Jag tycker det är urdåligt av domarna att inte gripa in mot utstuderat fusk. Det finns massor av spelare som gömmer sitt tillslag med kroppsdelar eller som kastar bollen mot sitt raket. Enligt regelboken är det förbjudet, men i match efter match får det fortgå"

Han gillar att säger vad han tycker och jag hoppas att han inte är felciterad för jag håller med om det han säger.

Läs artikeln här.

***

Domarna har i princip två uppgifter och det är att kolla serven och att se till att spelarna inte agerar illa.

Vid den senaste elitseriematchen jag såg så dömde de inte bort en enda serve, jag tro knappt att de sa till någon spelare om att serven inte var OK.

Nu tänker väl någon att det var väl bara regelrätta servar men så är inte fallet. Vill inte hänga ut någon enskild spelare men det är nära att jag måste för diskussionens skull.

Det är en av spelarna i spårvägen som konsekvent slänger sin boll bakåt, framförallt i sin backhand serve. Det är inte mycket men det är felaktigt. Det missar domarna hela tiden.

Det är stor del av antalet besökande spelare som också har felaktiga servar så det är inget mot just denna spelare.

I den senaste matchen missade de dessutom att en spelare vid förlust slängde racketen så att den hamnade utanför hagen. Inte så hårt men han slängde racketen och fick hjälp av domaren att hämta racketen.

Samma regler för all är det som borde gälla och när det sitter två domare vid varje bord så borde de kunna avgöra om en serve är felaktig eller inte. Om de nu inte dömer för detta så ska ingen av dem göra det.

***

Hans Westling uttalar sig i denna artike och han är ju vis som en påse nötter.

Han säger sig att det är spelarens uppgift att påkalla domarens uppmärksamhet på om man inte ser serven.

Hur tänker han då? Ska spelarna döma själva?

Om det är svaret så blir min fråga om varför vi behöver två domare per bord, då räcker det med en per lagmatch som kollar att folk inte agerar i oenlighet med regelbokens paragrafer kring uppförande och beteende. Men om även detta tillåts av en av sveriges mest rutinerade domare trots att det sker framför ögon på honom, behöver vi då kanske tala om detta på en högre nivå istället för att slå ifrån oss det ojämna nivå som den svenska domarkåren utsätter oss för.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ojdå
Det svider nog lite hos domarkåren, men är helt rätt. Varför 4 st domare när de ändå inte dömer. Härligt att läsa att någon går i bräschen, stå upp gustavsson!

Anonym sa...

Är det David Gustavsson ni menar?

max sa...

Peter Gustvasson i Gröstorp.

Anonym sa...

Domarna kostar ju en del också för att dom ska sitta där och "bläddra blad" Kan ha ongdomar som gör detta bättre.

Anonym sa...

Jag är böjd att hålla med Peter Gustavsson. Nivån är oerhört ojämn beroende på var man spelar i Sverige. Många spelare har även lite olika nivåer i sitt servande beroende på vad ställningen i matchen är. Jämn ställning, ja då kan det kastas rätt friskt mot racketen, det ser man i stort sett i varje match.

I mina ögon är problemet att serveregeln är stenkorkat utformad, något luddigare får man leta efter. Det är för mycket tolkningsfråga och i och med att knappast någon (okej då, Bogren har lirat i Elitserien för damer) av våra kära domare har meriter från eget spel på elitnivå är det svårt för dem att döma konsekvent rakt över och se när det kastas för mycket eller döljs för mycket.

Nej, gör om regeln. Vi kan flyga folk till månen, vi kan göra hjärttransplantationer så då borde vi väl för fasen kunna utforma en solklar och enkel serveregel där det aldrig är någon tvekan om serven är rätt eller fel.

Thomas

Anonym sa...

Läste precis artikel, helt rätt

Anonym sa...

Man kan inte se allt som domare, har ni själva försökt se en serve från sidan ngn gång? Man kan missa en del som kan är självklart fel om man ser det från kortsidan.
Men, visst gör domare fel och visst sker felbedömningar. Men måste ni hoppa på alla domare då? Finns det INGENTING positivt att säga? Tänk på våra unga domare, hur kul är det för dom att höra sådant och hur stor insperation får dom att ta sig fram för att döma elitserien när de hela tiden blir synade från topp till tå? Lite mer respekt till det jobb domarna gör. Aldrig sägs det något bra när någon domare faktiskt gör saker rätt.

Anonym sa...

Var rädd om våra ledare!!

Ideella ledare är vår sports bas.
Organisationsledare i klubbar och förbund är vår bas.
Utan dom ingen pingis.
Tänk på att dessa arbetar ideellt och kan ha olika tid för sitt idelela arbete under året.

Anställda i klubbar och förbund samt betalda tränare och domare kan vi ha lite större krav på.

Alla Förbättringsförslag är bra förslag. Men föreslå förbättringar i regler och metodik men kritisera ej ideella personer som jobbar inom nuvarande systems ramar.
Det är dom som inget gör som ska kritiseras.

Många förbättringsförslag finns i dénna blogg. Glöm nu ej att motionera till distriktsförbund och SBTF:s årsmöte.

Var rädd om alla ideella ledare!
Ge dom gärna ett extra tack till jul!!!!!

Anonym sa...

Du menar att man inte får kritisera domare?

Anonym sa...

Man ser serven bättre från kortsidan, vad det så du skrev? Men då är det väl upp till domarna att försäka hitta nya vägar då dom trots allt skall döma? annars är det väl ingen ide att de är där? eller vad är det du menar?

Anonym sa...

Domare kritiseras alltid!

max sa...

En domare ska inte märkas och då är det svårt att vara bra.

Jag hare gett flera domare positiv kritik i år i person men klagat på missar andra gjort.

Håller med om att lite får de tåla då de faktiskt får betalt.

Anonym sa...

Två förslag till nya serveregler som skulle minska serveproblematiken dramatiskt:

1. Uppkastet och bollträffen skall vara framför kroppen (det var nära att det beslöts så redan vid VM i Chiba 1991 om jag minns rätt. Tyvärr protesterade bl a svenskarna i allmänhet och förvånansvärt nog Appelgren i synnerhet som knappt har vunnit en enda poäng direkt i egen serve, men som var fantastisk på att spela till sig poängen i de långa slagduellerna. Sveriges bästa drivare genom tiderna, utan konkurrens.) Servens betydelse skulle minska och det skulle bli mer spel om bollen om man bara får serva framför kroppen. Det skulle bli mycket roligare för publiken. Hur kul är det att se en missad serveretur? Åskådare som inte har ordentlig koll tycker lätt att vi pingislirare är riktigt dåliga när vi missar servereturen.

2. Serven skall kastas rakt upp och tas på tydlig nedgång.

Det borde inte behövas mycket mer regler kring serven än så här. Om dessa båda regler genomförs så kommer det bli mer spel om bollen och roligare för både spelare och publik!

Anonym sa...

Är inte det där redan befintliga regler?