torsdag 27 december 2007

Gästblogg om Damernas elitserie

Är absolut inte någon expert på damernas elitserie men här kommer en kort reflektion över den södra serien som jag följer med visst intresse.

Det som först slår en är hur ojämn serien är; efter 8 omgångar har serieledaren Råå 15 p och 47-7 i matchskillnad, alltså under en tappad enskild match/lagmatch i snitt. Dänningelanda ligger tvåa, även de har 15 p, 47-10 i matchskillnad.

I botten finns Lyckeby som har 0 p och 13-48 i matchskillnad. Av de senaste 16 matcherna i serien har 11 slutat 6-0 eller 6-1.

Några exempel Dänningelanda-Falkenberg, serietvåan på 15 p mot seriefemman slutar 6-0, Dänningelanda tappar tre set i hela lagmatchen! Samma sak när Dänningelanda möter seriefyran Långemåla, 6-0, tre tappade set på hela lagmatchen. Då ligger ändå Långemåla på 8 p.

Ofta vinner unga lovande tjejer i till exempel Dänningelanda på andrabordet med 3-0 och med få tappade bollar.

Vad gör vi då åt detta? Ja, det är tappert av Lyckeby att släppa fram sina mycket lovande 15-åringar och några av dem kommer nog att bli bra om de fortsätter och lär sig att inte bara möta med sin bh-långnabb hela tiden.

Men om vi skall få fram fler duktiga damer i svensk pingis måste serien krympas på antal lag och bilda en elitserie. Det kan ske om tjejerna får bättre ekonomiska villkor än de har idag. Då kanske fler kan satsa lite mer på pingisen och inte måste flytta iväg utomlands om de vill bli riktigt bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om damernas elitserie är ojämn så är det precis likadant i damernas div.1
Men det mest unga lovande tjejerna har inte några andra chenser att få spela lagspel, många kommer från klubbar där dom inte ens har något damlag.
Problemet är att det inte finns resurser och att tjejerna/damerna lägger av lite väl tidigt i sitt utövande av sporten och att publikintresse saknas för deras serier.
Om exempelvis inte det fina utlåningssystemet fanns, skulle flera av våra lovande unga tjejer slutat tävla för läng sedan.
Men för att få en jämnare serie så behövs säkert lite färre lag, men då kommer kostnaderna för klubbarna att öka.
Kanske kunde man ha samma antal lag och dela upp serien i en föromgång med kval till elitserien och sedan låta exempelvis de åtta bästa lagen gå in i en elitserie medan de som inte kvalar in möter lag för kval till nästa års elitseriekval, de längst ner spelar om nedflyttningsplatser till divisionen under.
På så vis blir kanske serierna jämnare och mer utvecklande för spelarna som får tävla mot andra med mera motsvarande spelstyrka.
Priset för vinst i elitserien bör vara kvar för att klubbarna skall våga satsa, men det kanske skall fördelas på något vis till de tre första lagen så att fler klubbar känner att det är värt att satsa på bordtennisen för damerna.

Anonym sa...

Från en sak till en annan. årets pingishappening i finland http://www.sptl.fi/Uusi/Tiedostot/LalloIsmo/Invitation.pdf, massor av klasser och fest för den som önskar.