lördag 25 juli 2009

Några ord från Väsby

Nedanstående ord är skrivna av signaturen Pettan som kände Alexander väl redan från början. Välformulerat och fint skrivet och får med det ett eget inlägg och inte bara en kommentar.

*

Upplands-Väsby BTK hade en stark kull 78:or, starkast i landet just då och där, när det begav sig i slutet av 80-talet. Ulf Jansson, en av Stockholms bästa, Torbjörn Åhlström (senare Holde), Adam Halvardsson, Aidin Ostad, som inte riktigt visste hur gammal han var och Alexander Ritchey. Ritchey och Jansson var varandras motsatser, där Jansson kom från en solid bakgrund, hans föräldrar hade ett starkt inflytande i klubben, specialträningar med Alf Knutsson var inget ovanligt, och med ett ständigt fokus på teknik och att nöta slag efter slag efter slag. Ritchey var motsatsen, med en svajig uppväxt i racketfordralet, ett sönderrivet tygstycke som pannband och med en pumpande vänsterarm kom han virvlandes in i hallen – en pingisens Andre Agassi.

Alex hade mer talang i sitt hårsvall än vad de andra hade tillsammans i sina Vulcofux-burkar, vilket väckte förtret, beundran och glädje – helt beroende på vem du väljer som referenspunkt. Lika naturlig som han var utanför pingishagen, likadan var han utanför. Hellre en dag som ett lejon än en livstid som ett lamm, sägs det, Alex var åtminstone inget lamm. Känslorna bars tunt under huden, men sällan svallade de över, sällan lät han dem påverka spelet och ofta var han som allra bästa när matcherna gällde som allra mest och känslorna var som allra starkast. En yvig spelstil men ändå med ett flyt som man antingen äger eller saknar, ett naturens barn, en av de mest naturliga pingistalangerna Sverige fått fram.

Väsby hade några fina förebilder för de yngre grabbarna att se upp till. Min egen bror, Magnus, bröderna Råsberg, Olme, Rudén o.s.v. Det fanns inte många aktiva i klubben, men de som fanns där var bra spelare och bra människor, tyvärr räckte inte det för att fånga upp Alex som snart fick problem ute i samhället. Efter ett par turer i början av 90-talet flyttade Alex hem till vår villa i utkanten av Väsby, han bodde hos oss i några månader men hans oro och ångest var lätt att se och snart flög han vidare. Från tiden då vi bodde tillsammans minns jag honom som en glädjespridare, en idéspruta och en förbaskat underhållande lögnare. Med honom var det allt eller inget, livet skulle levas snabbt och färgglatt, ofta med en sanslös historia i bakfickan för att krydda till vilken middag som helst. När jag ser tillbaka på det så ser jag honom som ett förvirrat och osäkert barn, det måste ha varit smärtsamt för alla vuxna i Alex närhet att se en sådan livlig grabb kämpa mot en så stark inre splittring.

Han for senare iväg och lämnade Väsby, jag själv började spela i en annan klubb. Jag har träffat på honom vid ett par tillfällen de senaste 10 åren, men det har varit sällan och han har då varit långt trasigare än något tygstycke han tidigare burit i sitt spretiga hår. Jag hoppas att hans mor och syster mår bra, var de än må vara, och jag hoppas att folk som lärde känna Alex minns honom som en glad skit, en urkraft, en fantastisk lirare, som trots att han ibland kunde verka manipulerande och oärlig hade hjärtat på vänster sida. Pingisracketen satt också till vänster, och vilken vänster det var.

8 kommentarer:

Still got the blues sa...

En stilla undran... Var hittar man boken "Välkommen till helvetet"?

Anonym sa...

Nån som vet vart man kan få tag på Alex bok

Anonym sa...

Väldigt fint skrivet!!

Mycket känsla.

Vem är Pettan förresten?

max sa...

En bror som heter Magnus..

Bor i Väsby..

Pettan är en kille från en pingisfamilj med två systrar och två bröder.

Petter Turegård.

max sa...

Angående boken:

http://www.publiceringssteget.se/

Anonym sa...

omg vulcofux, butterflylim ftw i uvbtk

Anonym sa...

Tack för berömmet, Max. Det stämmer, jag är från Turegårdsklanen, den nästintill lika preventivmedelsfrämmande familjen som Norrköpings Stenberg.

Ritchey kom från första början från Frej och om jag minns riktigt så hade de en kycklinggul tröja, som Alex snart bytte in mot den himmelsblå UVBTK-tröjan. Min bror berättade att första gången han såg Alex spela var det i Vilundahallen (UV-poolen), pojkar 9. Alex pappa satt på läktaren och när matcherna vägde av och an ropade han "Alex-serven". Alex-serven slogs direkt ur näven med en s.k. "vindruta". Stenhårt, skoningslöst och även om den inte lämnade städer i ruiner bakom sig så lämnade den ett hav av gråtande P9-motståndare. Pappans rop är väl kanske inte något som i slutändan leder till en förbundskaptenspost, men den leder till turneringssegrar i P9 och i UV-poolen handlade det vanligtvis om en ihoplimmad plakett och möjligtvis även ett gossedjur. Vissa år fick pojk- och flickdeltagarna även en spargris i plast, den måste ha rymt 1 miljon 10-öringar.

Min syster Lotta vann UV-poolen i F9, minns jag. Hon vann en mjukisgroda. Själv räknade jag plaketter och pokaler, för henne var grodan körsbäret på pingiskakan.

Jag tror att den där Alex-serven visar ganska väl vad som var snett i relationen mellan far och son och varför det gick som det gick med Alex. Björn Afzelius har skrivit fin prosa, en av de finaste är "Ikaros".

Här ett par rader:

Ändå står snart de vuxna där och pekar
Ut den riktning de tycker man skall ta
Alla drömmar de själva har förvägrats
Vill de förverkliga genom sina barn
Är man lydig belönas man och hyllas
Revolterar man mister man allt
Ingen älskar ett barn som inte lyckas
Ingen älskar ett barn som är starkt


Kanske visste Alex att det var fel att fuska?
Hur är en pappa funtad om han genom fusk vill knäcka andra pojkar i 9-års åldern?

Alex har själv sagt att han inte fick med sig alla pusselbitar hemifrån. Ett stort hjärta fick han åtminstone med sig, så förmodligen saknades ett par bitar i ramverket, kanske var det därför pusslet till slut rann ut över bordet?

Avslutar med ett citat från brorsan:

"Alex är en sådan person som skulle kunna stjäla och tömma din plånbok, för att sedan återlämna den. Trots det skulle du inte vara arg på honom".

/Pettan

E.Ö sa...

Även jag minns när Alexander anslöt till oss i uvbtk från Ik Frej. Vi hade då landets bästa -78 or. Uffe, Adam, Torbjörn, Aidin och delvis mig själv. Inte för att jag tillhörde de bästa. Alexander blev genast en tillgång för klubben men många irriterade sig på denna ättriga "ta till alla medel" spelare. Minns hur lack Adam Råsberg kunde bli av Alexanders psykningar under träningsmatch. Med andra ord fick han inte några sympatipoäng, detta visade sig främst utanför planen. Men Alexander och Aidin fann varandra ganska tidigt, också en av anledningarna till att Aidin utvecklades från att ha varit den sämre bland oss. Alex blev snabbt den bästa -78an och utmanade råsberg om kronan. Om han fick den vet jag aldrig då jag själv slutade med pingisen.

Men en sak är säker, killen hade en enorm talang och en vilja av stål. Något många inklusive mig själv var väldigt avundsjuka på. Han kunde även reta gallfeber på en utanför hagen men oftast ganska harmlöst.

vila i frid Alexander

/ E.Ö.