tisdag 27 januari 2009

Danish Open

Vilken härlig tävling! I kvalet var det knappt en pool utan svenskintresse. Eller vad sägs om:

Svenskar:
Törnqvist
Kalven Karlsson
Axelqvist
Åkerström
Persson

Danskar:
Sternberg, Eslöv
Monrad, Rekord
Groth, Ajax
Asmussen, Falkenberg
Rasmussen, Ängby
Hindersson, Gröstorp
Laxby, tidigare Västers
Lau, Västers
Larsen, Mölndal

Övriga:
Periera, Lyckeby
Donado, Stratos
Cazacu, spårvägen
Rönneberg. Ärtemark
Restrepo, Ängby
Murphy, Kvibille
Berner, Ätrastaden

Som ni förstår möttes många av de ovanstående med varandra och det var många av dessa som dessutom nådde till slutspelet.

Andreas Törnqvist började gruppspelet med att vinna över Lebesson vilket är kanonbra gjort men han föll sedan mot Kuchuk, detta räckte dock till att kvalificera sig för huvudtävlingen. Bra gjort!

Monrad och Periera bägge till slutspel med Monrad som vinnaren i deras inbördes möte. Pereira avancemang kom efter en vinst med 16-14 i skilje över Rogiers. Är Pereira tillbaka på allvar?

Sternberg och Berner gjorde upp i ett nordiskt möte och Sternberg vann där med 4-1 där alla utom det sista setet var stenhårda. ett annat nordiskt möte stod mellan Asmussen och Karlsson där dansken vann i skilje.

Hindersson vann en match men det räckte inte till slutspel. Rasmussen hade en tuff lottning och var chanslös i sina två första matcher innan han föll precis i sin tredje match. Danske Larsen lyckades bättre och vann sin grupp, dags att ta med honom på Sverigerankingen nu han är trots allt rankad cirka 200 i världen.

Axelqvist vann sin grupp övertygande och med endast två förlorade set. Fabian Åkerström lyckades ta sig til slutspel efter två av tre vunna matcher, Konechy blev för svår men de andra två matcherna vann Åkerström lätt bland annat över Lau.

Donado och Laxby kom trea respektive fyra sin grupp och det inbördes mötet vanns av Donado. Murphy hade inte en chans i sin pool och flög ut direkt. En annan som stod utan chans var Restrepo.

Persson, Rönneberg och Groth i samma grupp tillsammans med tyska deffen Ruwen. Jon Persson vann över sina nordiska kollegor men förlorade mot deffen som vann alla sina matcher i gruppen. Rönneberg var sedan utan chans mot Groth och föll med 0-4.

Cazacu slet till sig en andraplats i gruppen i och med sin seger med 11-9 i skilje över Feng från Österrike. Avancemang alltså.

Nu til slutspelet och där ännu fler bekantingar men framför allt fler svenskar. Lundquist och Svensson.

*

Axelqvist var först ut bland svenskarna och hade inte dirkt flyt i lottningen då han ställdes mot blivande storspelaren Xu Xin från Kina. Kinesen var under 2008 världens bästa 18-åring och är nu rankad som nummer 115. Han är en vänsterhänt toppspelare som bland annat slog Samsonov förra året. Axelqvist stod helt utan chans och föll i raka set.

Inte mycket mera tur med lottningen hade Jon Persson som fick möta dansken Michael Maze. 4-0 och stora siffror för dansken och Persson utslagen i singel.

Lundquist vann över Monrad i skilje men två av seten slutade med hela 11-1 till den hårdslående svensken och han var inte nöjd med det utan sprang sedan fullkomligen rakt över lile Steger med 4-1 där tredje set var nyckeln och det vanns av svensken med 21-19. Jens till åttondelen där Adrian Crisan väntade.

Crisan hade inför denna match slagit ut Robert Svensson i raka set och rätt stora siffror. En bra slagläge för Jens som slagit Crisan förr. Denna gång räckte dock inte svensken till och han tappade sin 3-1 ledning till förlust där Crisan tog över mer och mer desto närmare de kom mot matchbollen som slogs in med 11-1 i skilje. Nära nära, så synd.

Maze som jag nämnde tidigare tog sig vidare till kvartsfinal där överraskningen Süss väntade. Tysken hade dessförinnan slagit ut kinesiska toppspelaren Hao Shuai. Tyskens form fortsatte vara fin och han vann även kvartsfinalen och var med det klar för semifinal mot omöjlige Ma Long.

Ma Long som är rankad trea i världen kom in i turneringen som storfavorit trots förlusten mot Boll i Energis Masters förra veckan och han gjorde ingen besviken. Xu Xin fick till exempel bara 17 bollar på sina fyra set! Korbel var chanslös i åttondelen och ännu större smisk fick Crisan i kvarten. semifinalen mot Süss blev inget undantag och tysken fick smörj så att håret hans blev rött. Final för Ma Long alltså.

Medan Ma Long stormade fram på sin halva så fick Åkerström en pisslottningen även han och han råkade ut för Ryu Seung Min. 0-4 och bara nära i ett set annars så var det smisk.

Törnqvist som tagit sig till slutspel fick han precis som alla de andra svenskarna en tuff lottning. Polske kinesen Wang vars lag imponerat i CL gav inte det unga svenska stjärnskottet någon chans och Törna fick inte med sig ett enda set. Bra läropengar dock.

Cazacu hade inte heller han någon superlottning men han gjorde verkligen det bästa av situationen. På motståndarsidan stod lika gamle Ovtcharov och det var inget som skrämde Cazacu. Ovtcharov vann förvisso matchen med 4-1 men rumänen från spårvägen gav honom minsann en match och pressade honom i alla set utom det sista då siffrorna sprang iväg för tysken.

Jakob Asmussen slog Chen weixing i första set men blev sedan krossad. Inget mer med det.

Sternberg ställdes mot formstarke Baum och pressade honom rejält. 3-1 ledning blev förvisso en förlust men det visar att Kasper är på väg mot större ligor än Svenska Elitserien. Bli inte förvånade om han spelar i Tyskland nästa säsong. Nu vet jag i och för sig inte hur hans kontrakt ser ut med Eslöv men om de inte kan ge honom en plats på förstabordet samt matcher i CL så tror jag inte att han blir kvar.

Boll vann sina matcher komfortabelt fram till kvartsfinal. På vägen besegrade han Larsen som något överraskande slagit Wosik innan dess.

I Kvartsfinal väntade dock Zhang Yike, en av de nya kineserna vi kommer att få se under de nästkommande åren. Trots mängder av matchbollar så vann Zhang Yike matchen och avancerade till semifinal där en annan tysk väntade, nämligen Dima Ovtcharov.

Dima hade i kvartsfinal demolerat Zhang Cao med 4-0 och var i kinesspöar-mode och vann även över Zhang Yike, inte lika lätt där dock. 4-2 i set och stenhårt hela vägen. Den unge tysken som alltså fick stryk mot Mikael Appelgren förra veckan har nu alltså tagit sig til sin första final på Pro Tour och det mot toppseedade nya superkines-who-will-kill-loop-everbody-in-the-next-couple-of-years, MA LONG.

Ma Longs spelstil passar Dimas ganska bra och tysken pressade kinesen hela vägen till skilje där Ma Long sprang iväg på upploppet och vann med klara 11-5 och inkasserade på så sätt sin femte Pro Tour titel.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad blev det mellan Boll och Bönan?

Anonym sa...

Varför skickar inte Sverige mer spelare till en sådan här tävling som inte är så långt borta?

T,ex Lukas, Sondell, Nordberg som ändå är unga och går bra i elitserien på andra bordet. Det finns säkert många andra också men kollar man statisktik borde dessa få chansen. Varför inte låta flera svenskar få chansen att spela internationella turneringar och få den erfarenheten och förhoppningsvis utvecklas ännu mer. /// HEJ

Anonym sa...

Gick ingen svensk längre i u21 klassen då?

Anonym sa...

sondell borde ju helt klart få vara med.