tisdag 15 april 2008

Dataranking

I Norge så har man ett fungerande datarankingsystem. De har haft systemet i flera år nu och de är mycket nöjda med hur det fungerar.

Det här systemet, som har en integration mot TT-Coordinator, uppdaterar automatiskt ett rankingsystem när en klass är färdigspelad, allt för att slippa manuellt arbete. Motsvarande gäller seedning. Man frågar systemet om seedning som sedan automatiskt kommunicerar med rankingsystemet och färdig seedning kommer ut baserad på spelarens poäng. I praktiken så är den enda man behöver göra är och ”puncha” in deltagarna på samma sätt som man gör i TT-C idag, så sköter systemen resten. Sedan så kan man välja att publicera ny ranking exempelvis en gång per månad och då blir den gällande för all seeding vid tävlingar och seriespel.

Man kan använda TT-C precis på vanligt sätt, men sedan så exporterar man resultaten till rankingsystemet som uppdaterar rankingpoängen på respektive spelare. Enkelt!

SBTF ansåg detta vara mycket intressant och var villig att implementera detta system enligt norsk modell. Representanter från SBTF och de norska utvecklarna träffades och allt var frid och fröjd gällande detta. So far..

Men tiden gick och gick och gick och norrbaggejävlarna hörde inte av SBTF så då tog de själva kontakt med SBTF. Men ingen ville svara utan alla hänvisade till varandra. Till slut så hamnade de hos en av de ytterst ansvariga personerna hos SBTF som då förklarade att de skulle se om nuvarande leverantör av TT-C skulle kunna leverera motsvarande lösning.

Leverantören trodde/hoppades att de skulle kunna leverera en sådan lösning men nu verkar det ju inte som om de kan detta. För den som vill bli rädd och då menar jag riktigt skrämd så ska jag berätta att detta var 5år sedan. 5ÅR!

Så vi spelare som harvar runt och hoppas på att få in en forehand eller två vi skulle kunna få ett rättvist seedningssystem som bevisligen fungerar i andra länder som Danmark och Norge. Det gynnar dessutom de som spelar mycket seriematcher och tävlingar och det är väl det SBTF önskar? Dessutom så kan ingen komma och säga att seedingen är fel. Det är då upp till var och en att delta på tävlingar för att kamma hem fler poäng och dessutom så räknas ens serieresultat in.

Det fina med detta system är att det är kompatibelt med TT-C. Det finns en integration mellan de två programmen som gör att man kan använda TT-C och samtidigt ha ett system som uppdaterar ranking och sköter seedning.

Vad beror denna flathet på? Flera personer som var med då inom SBTF är kvar nu och vet vad jag pratar om, de har sett en demonstration av hur detta fungerar och var då imponerande men nu så har intresset dött ut.

Vill vi ha ett fungerande system med dataranking så finns det. Det handlar mer om att agera och inte tillsätta en utredning till nästa årsmöte. Agera nu.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vad ska man säga om ledningen i Svensk Bordtennis :-(

max sa...

Det är vi via distrikten som väljer vilka som sitter döär så vi kan påverka.

Anonym sa...

http://www.svenskbordtennis.com/t2.asp?p=138575

Det där har funnits på förbundets hemsida ett bra tag nu.

Anonym sa...

Håller med dig Max. Agera nu, SBTF ffs!!!!!

Anonym sa...

Rankingen er kjempeenkel, og forenkler også TT.

Vi trenger ikke "punche inn" spillere i TT, vi bare henter de ned fra rankingen (tar 5 sek).

Så ligger de klar til lottning med rankingpoeng/seedingsrekkefølge.

Rankingpoeng gis i alle approberte stevner, også seriespill.

max sa...

Anonym,
Det har legat där men för att citera:

"Vi har haft stora svårigheter att få det som är beställt levererat."

Nuvarande leverantör har haft 5år på sig att lösa detta. Varför inte byta leverantör de hade jag gjort om jag beställt något som inte levererats på 5år.

Dessutom så finns det inget utrymme för diskussion där.

Anonym sa...

Tävlingar som underlag till dataranking är nog den lätta delen.

För en rättvis ranking måste matchprotokollen fyllas i riktigt.

Nationella serier ett måste. Om de större distrikten dessutom kan mata in distriktserier och bästa oldboysserierna får vi en bra ranking.

Snålheten bedrar visheten?
5 år är lång tid.

Anonym sa...

Max- Kommer det någon fortsättning på Walters brev?

Anonym sa...

Sveriges sämsta förbund = Svenska bordtennis förbundet.. Data ranking fungerar alldeles utmärkt i Danmark. Där får man poäng för alla matcher man spelar under en säsong ink. serie spel..

Unknown sa...

Dataranking verkar kul, tycker jag

Anonym sa...

Ikke har dere dataranking, og eliteserien deres spilles på to bord (i Norge ett bord)! Skal svensk pingis komme opp på nivå med norsk må dere ta grep!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

max sa...

hehe.. norsk humor! Kul. Mycket kul.

Anonym sa...

Max lite från VAIF loopen och Hallstahammar tycker jag du ska ha med på bloggen!

Anonym sa...

Ett förslag till dig är att göra en intervju med Von Scheele om hans tankar om hur man skall vara som ledare för ungdomarna.

max sa...

hallstamästerskapens elitklass ser inte så inspirerande ut, sorry.

max sa...

VAIF-loopen gick i november och känns inte helt aktuell.

Anonym sa...

Någon som har koll på Norra BTK? Dem ska tydligen hålla i Senior SM... men någon uppdatering kan jag inte finna :-(

Anonym sa...

Skit i rankingen för att många ungdomar tycker att jaga rankingspoäng och åka hela sverige runt för att samla poäng istället för att koncentrera sig på det väsentliga som att träna mer för att utvecklas och bli bättre. Lägg ner denna rankingshets. Mycket roligare att spela tävlingar oseddade tycker jag.

Anonym sa...

Jo Hallstahammar ser ju hyvlig ut !

Och jag menade Aprilpoolen !

Tycker även dem som spelar sämre tävlingar ska få uppmärksamhet lika mycket som dem som spelar SM och JSM och USM.

max sa...

Jag skriver en HEL del om annat än bara eliten.

Just i Hallstamästerskapen så är de toppseedade samma spelare som jag skrivit om hela säsongen.

Anonym sa...

Du skriver mest om polare till dig lr bekanta, kanske ett reportage om dessa herrar som lirar 100 turneringar per säsong (Pierre, Bennborn lr vilka det e)
Plus att en hel del av dom är inte direkt bra att lägga ut som en "cool" / "ball" förebild för många av bloggens yngre läsare( pratar om vissa som lagts ut som sköööna lirare, inte Bennborn eller Pierre, tänker inte nämna namn men du kanske kan gissa...Mvh Urban Usling

Anonym sa...

Tycker som Mattias kör en intervju med Chippen om framtiden och hans syn på träning.

max sa...

Urban,
Är lite trög så jag fattar inte om du vill att jag skriva om de jag känner eller inte?

max sa...

Kan inte bara skriva om fakta och bra föredömen. En del skoj måste det vara också.