måndag 28 april 2008

Vad får man diskutera och inte?

Jag har funderat en del och kommit fram till en del. De saker jag kommit fram till är ungefär samma saker som jag tyckt hela tiden men jag tänkte dela med mig av mina tankar och låta er kommentera vad ni tycker.

Det har förekommit en hel del inlägg genom den här bloggens korta historia som varit rent spekulativa och/eller rent ifrågasättande. En del inlägg har varit ledande för att skapa en diskussion eller stämma av en känsla.

Jag har då och då läst i kommentarsfälten (jag läser förövrigt alla kommentarer, om det nu inte är så att det kommenteras i "döda" inlägg) att jag eller andra inte ska spekulera då vi inte vet. Jag har blivit tillsagd att behålla mina åsikter för mig själv då jag inte har fakta. Det har varit kommentarer om att man inte borde ifrågasätta vissa personer av olika anledningar.

Jag har konsekvent tyckt att detta är FEL!

Den här bloggens liv består av alla era kommentarer, utan dem så skulle jag inte tycka att det var lika roligt.

Men det är inte bara bloggens "levnadskänsla" som jag tycker är viktig att bevara. Jag hävdar med bestämdhet att det är alldeles för lite diskussioner i vår idrott. Det är alldeles för få ifrågasättanden. Det är alldeles för lite kritik, positiv och negativ.

Det är alldeles för mycket slentrian och skyddande av den personliga individen. Missförstå mig inte nu. Jag vill inte hänga ut enskilda individer bara för sakens skull.

MEN

  • Vi måste få ifrågasätta läggmatcher.
  • Vi måste få ifrågasätta landslagsspelare.
  • Vi måste få ifrågasätta styrelser.
  • Vi måste få ifrågasätta förbundskaptener.
  • Vi måste få ifrågasätta förbund.
  • Vi måste få chansen att prata om vad vi på gräsrotsnivå tycker och tänker på.
  • Vi måste få ifrågasätta sportens utveckling.

OCH

  • Vi måste få höra vad andra tycker om samma problem som vi har själva.
  • Vi måste få diskutera vilka spelare vi tycker är bra eller dåliga.
  • Vi måste få prata med varandra.
  • Vi måste få diskutera vilka klubbar vi tycker är bra eller dåliga.
  • Vi måste få diskutera vilka tävlingar vi tycker är bra eller dåliga.

Denna blogg hade inget egentligt syfte för mig när jag startade den och har inte det nu heller egentligen men den har på ett underbart sätt blivit något av en plattform för diskussion och det är något som jag tycker är värt att uppmuntra och det tror jag man gör genom att låta diskussionerna, skvallret, ryktena, sanningarna och lögnerna florera till viss del helt fritt.

Det skapar dynamik med så många på en och samma plats. Dynamik är något som vi behöver på många plan, för den personliga utvecklingen men även för pingisens utveckling. Tag chansen och tyck till, det är OK här bara ni inte kommer med personangrepp.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Helt jävla rätt Max, Riktigt bra skrivit. Inte kul med sånna som inte vill att man skall kunna diskutera allt. Riktigt bra Max!

Anonym sa...

håller med dig till 100% , hoppas att bloggen kommer finnas kvar för alltid :) tack för alla intressanta och bra inlägg :)

Anonym sa...

Håller helt med Max. Det är bra med diskussion och ifrågasättanden och konstruktiva förslag. Många sporter borde vara avundsjuka på en sån här blogg.

Bloggen håller oftast en anständig nivå. Det vore dock bra om fler vågade visa sina namn och stå för sina åsikter.

Anonym sa...

Tanken är inte fel. Tyvärr blir detta forum långt ifrån optimalt för det med tanke på alla anonyma inlägg som cirkulerar från mer eller mindre oseriösa element.
Det är viktigare att vräka ur sig dynga anonymt än att komma med nåt konstruktivt.
Tyvärr för mycket drängmentalitet.

max sa...

Det är en svår balans att tillåta vissa saker men inte andra.

Jag är väldigt glad över att det inte är mer påhopp än vad det är.

Anonym sa...

Hur många på bloggen är intresserade av att se deff mot deff för att få bevis att det inte e tråkigt att se på ?

Anonym sa...

Helt rätt Max!
Håller med till fullo.. Tycker att det är skitkul att läsa skvallren o ryktena som florerar om allt o alla i pingissverige, sen om bara hälften är sant är inte lika noga:)
Inga planer på att sluta hoppas jag nu när säsongen närmar sig slutet??

Anonym sa...

Jag har inga illussioner om att alla ska stå med sina namn hela tiden. Det går inte på nån annan blogg så det lär inte funka här heller. Men liiite oftare, kanske. T ex du Anonym som tyckte det var för mycket drängmentalitet. Varför vågar du inte säga det med ditt namn?

max sa...

Inga planer på att sluta men det kommmer nog att vara mindre att skriva om under sommaren.

Har en del idéer för framtiden.

En del kommer jag berätta om i veckan medan annat kommer senare.

Anonym sa...

Demokrati är svårt! Även i Sverige,
och inte bara inom idrottens underbara värld. Se på politiken!
Hur öppen är debatten? Många pratar om högt i tak, men hur högt är det egentligen från golv till tak? Idrotten och pingisen är en bild av det samhälle vi lever i!
Och vi har det samhälle vi förtjänar?

Anonym sa...

Mycket bra skrivet Max! Skön blogg du skapat, hörde av Aldvik att du har betydligt fler unika besökare än förbundets officiella hemsida, vilket tyvärr ännu så länge säger mer om sexigheten hos deras hemsida.

Jag lovar att kasta upp bollen ordentligt i fortsättningen :-)
Lite festligt, för jag tänker på en annan incident då jag blev upplyst/tillsagd, och det var i andra sammandraget då vi mötte Midsommarkransen. Efter andra set (1-1) kom min motståndare fram och berättade att jag bara får gå och torka mig och hämta andan (jag börjar bli gammal nämligen) var 6:e boll. Så nu, när jag i lite tuffare matcher behöver torka svetten, tänker jag alltid på Per Jönsson och skänker en tacksamhetens tanke till honom.

För en som la ner pingisen på allvar 1979, la ner den en andra gång 1990, för att sedan efter mycket tjat återuppta sporten igen 2004, har det hänt mycket. Man kände sig nästan som japanen som blivit räddad från en ö typ 1978, vägrade inse att landet kapitulerat i augusti 1945. Vad sägs om detta:
- 1979 var pingis en sport som flera helger i månaden drog bortåt 300 starter i Pojkar A (P15), idag är vi gubbar fler än ungdomarna på tävlingar :-(
- 1979 var pingis en seriös och stolt nationalsport, medan innebandy var något man började leka med på fritidsgården. Idag är det tvärtom.
- 1979 stod det ett fett E framför de få som limmade om. Idag ser man långsamt spelande, rentav usla pingislirare, objektivt sett, limmandes järnet. Till vilken nytta?
- 1979 tog man time-out i några lagsporter, som basket. Idag tar man time-out i pingis. Makkabis veteranlag har förmodligen inofficiellt rekord i antalet uttagna time-outer i en och samma lagmatch.

För övrigt känns det i kroppen att det blev 14 matcher i lördags. Jag hann i tid till en trevlig middag och möttes med en drink och frågan "kan man verkligen bli trött av pingis?" Är inte livet underbart med förstående icke-pingisspelande kvinnor?
Johan Mellnäs
ps. Har du nån kontakt med Per Vasilis, lirar han fortfarande med er?

max sa...

Hej Johan!

Angående förbundets sida så vet jag inte hur många unika besökare de har men igår (måndag) så sattes det nytt rekord här på bloggen med 1098 unika besökare.

Angående limningen så tar jag åt mig lite.. :)

Makkabis time-outer är klassiska även i div 4. Det finns nog ingen match då den möjligheten inte har utnyttjats.

Fick inte i mig fullt så många matcher som du men det har ju att göra med att du slog ut mig, det glädjer mig dock att jag var närmast att slå dig.

Gällande uppkastet på din sista serve så tror jag att vi pratade tillräckligt om det i hagen inför öppen ridå. :)
Skönt att vi kunde ta det lite mer sansat senare.

Per har inte spelat med oss denna säsong pga tidsbrist men vi hoppas på damma av honom till nästa säsong.

Kul att du gillar bloggen och hoppas at vi får se dig oftare på träningarna i NSK nästa säsong så att man får chansen att genomföra den där videofilmningen vi talade om. :)

Ha det så bra Johan!

Anonym sa...

Hej Max

Jag tycker din blogg är helt fantastisk...jag startar alltid dagen med en kopp kaffe och går igenom nya inlägg....det har blivit som ett gift :)....jag hoppas verkligen att du forsätter. Självklart ska man få diskutera allt mellan himmel och jord men personliga påhopp tycker jag inte hör hemma.
En annan mycket possitiv sak är ju att denna blogg har gett mig nya vänner inom pingisen även i det "verkliga" livet och det vet jag att jag inte är ensam om att tycka.

Nä nu är kaffet slut och det är dax att börja jobba lite...

Vi hörs Max!

Jonas Permevik

Anonym sa...

Jonas - jag trodde din dag började med att byta blöjor?

/The Drugg

Anonym sa...

Helt underbart med lite "goa" äldre namn typ Per Vasilis. Honom måste ni ju bara damma av! Varför inte lite mer sådana namn, t ex Dan Lagerlöf, Åke Liljegren, Håkan Söderholm, Stefan Hansfeldt, Åke Huss, Janne Pettersson Bacho, Tommy Plenby, Jana Nilsson, Niklas Swalling, Håkan Jeppsson, Glenn Strömberg, Christer Falkmar, Tommy Jacobsson. Kan ingen damma av dessa också?

Anonym sa...

nya namn på "gamla" spelare
Tommy Plenby/Andersson/Tordås e en skön lirare. Har för mig att han börja i Solna? Spelar numera i Rotebro tror jag. Åke Huss spelar i Rimbo. Glenn Strömberg sågs i går gå på en ruggigt snygg serve av Staffan Lindebojj på TV-sporten
Mer har jag inte

Anonym sa...

Drugge....sånt fixar frugan ;)....skoja lite bara....men mitt pass är klockan 03.15.....det räknar jag till natten....gäsp....

Permen

Anonym sa...

Det var många matcher du spelade Johan, det måste ha gått bra för dig i tävlingen.

Vad fick du för placeringar?

Anonym sa...

Man märker att många är känsliga för personangrepp.

Jag gillar inte heller att få obefogade personangrepp, men tycker ändå att det kan piffa upp stämningen emellanåt.

Problemet är väl bara att folk har svårt att skilja på sak och person i sin argumentation, så lite slalom på den marginalen bör tillåtas i den offentliga diskursen.