söndag 12 april 2009

Div 1

Div 1 är färdigspelat och nu väntar kval för de bästa lagen. Detta inlägg kommer att handla om vilka jag tror kommer att lyckas och vilka som jag tror kommer att vinna.

Div 1 Norra:
Stratos som hade slarvat med licenserna i första sammandraget och förlorade där 8 poäng var efter det i en klass för sig och vann allt. Åtta poäng upp var dock för mycket att släppa och unga Stratos kom först på en andralats i serien bakom veteranlaget Riddarens BTK.

Riddaren har ett jämnt och bra lag som är oerhört svårslaget om alla deras spelare är på topp, de har dock sina bästa år bakom sig och jag kan inte tänka mig att laget med en medelålder kring 40 kommer att spela i Superettan med allt vad det innebär. Jag tror att Riddaren avsäger sig sin kvalplats.

Stratos är däremot sugna på att spela superettan igen och kommer att kämpa med näbbar och klor om den platsen mot till en början Enig från Kalmar.

Div 1 Östra:
Att Linköping skulle vinna var en överraskning för mig men i en jämn serie kan allt hända. Dahlström är en duktig spelare som år efter år varit en av de bättre i Div 1 östra, denna säsong fick han dessutom draghjälp av en pånyttfödd Mikael Rehn som efter en medioker säsong förra året varit mycket mer framgångsrik denna säsong. De mer rutinerade spelarna har dessutom nu fåt större hjälp av juniorerna Boodh och Hedlund som bara blir bättre och bättre. Enbart egna produkter i A-laget, fantastiskt!

På andraplats i serien hamnade Enig som spelade i superettan förra säsongen. Enig kom tvåa på 17 poäng och det hade egentligen kunnat bli vilket lag som helst som hamnade tvåa. En jämn och bra serie men utan toppen som gör att man håller sig kvar i superettan om man ens tar sig dit.

Kalmar som på förhand var min favorit föll igenom serien värre än vad ett korthus gör i en orkan. Kalmar ska troligen lägga ner sitt a-lag och börjar om på lå nivå, fångt långt bort från de dagar då de hade världsstjärnor i klubben och slogs med de bästa klubbarna i europa.

Div 1 södra:
Lessebo vann överraskande denna jämna serie. Roger Andersson i Lessebo har som vanligt varit en av de bättre i serien men han har haft god hjälp av sina lagkamrater med denna säsong. En bra laginsats får man sammanfatta Lessebos säsong hittills med.

Tvåa kom Frej som till en början hade hjälp av Magnus Wahlgren, hade denne varit med hela säsongen eller kanske bara i de två första matcherna också så hade Frej vunnit serien. Svensson, Andersson och Berner utgjorde stommen av laget och de var mycket bra och hur långt det räcker i kvalet ska bli intressant att se då de kan ställas mot sin lagkamrat Wahlgren. Vilken galen regel detta är.

En jämn och bra serie utan riktig topp. Många bra spelare men på plats i olika klubbar gör att lagen från denna serie får svårt att hävda sig i ett kval uppåt.

Div 1 Västra:
Linné. Slår man upp Linné i ett svenskt/engelskt lexicon så får man upp ordet overkill. Wahlgren, Åhman, Kadiri, Gustafsson, Wang Qing, Karlsson samt de unga gardet. Linné har haft en klart mål och det är att avancera till superettan, nu är man nästan där. Ryktena om Linné för nästa säsong är många och jag är bara en av många som ser fram emot att följa deras framfart.

Mölndal har precis som Linné haft ett starkt lag men inte riktigt lika bra och kom därmed på en andraplats. Mölndal kommer dock att kunna klara sig bra i ett kval om de ställer upp med bästa lag. Dansken Christian Larsen är mycket svårslagen, han har få övermän på denna nivå.

Div 1 västra säsongen 2008/2009 kommer nog alltid finnas kvar i mitt minne som den bästa division 1 serien. Vi får se vad serieomläggningen med elitserien gör med div 1 serierna men denna serie var underbart vass. Hedram, Wang Bing, Helgesson, Fredrik Andersson, Egeholt mfl är alla spelare som skulle kunna spela högre upp i seriesystemet.

*

Så går kvalen:
Riddaren tackar nej till kvalet mot Linköping. Linköping till Superettan.

Linné vinner över Lessebo och tar direktplatsen i superettan.

Stratos besegrar Enig och går vidare till nästa kvalomgång.

Mölndal besegrar Frej och går vidare till nästa kvalomgång.

Mölndal, Stratos och Lyceby gör upp om en plats i superettan och utan Pereira så klarar inte Lyckeby detta utan då går det nog till Mölndal. Det mest spännande matcherna på hela säsongen, kanske ännu mer spännande än elitserieslutspelet.

22 kommentarer:

Anonym sa...

jag ser bara norra och östra?

max sa...

skriver resten nu.. men publicerade så att det låg något uppe.

Kollar samtidigt på film så det går inte så snabbt. :)

Anonym sa...

kvoter på de bästa spelarna i div1-serierna hade varit otroligt intressant!
dream-team lag för varje enskild div1? ;)

max sa...

ska fixa det..

max sa...

det tar lite tid men imorgon om jag får hjälp så är det uppe.

Anonym sa...

Ryktet säger att Mölndal ej kan spela dansken i slutkvalet på grund av VM.
Ökar chanserna för Lyckeby och Stratos

Anonym sa...

stratos spelar med oskar haeger istället för donado, hyfsat försvagning där..

Anonym sa...

nån som vet om Larsen spelar i helgens omgång då?

Anonym sa...

Mölndals dansken spelar inte första matchen mot Frej, men där bör dom vinna ändå?? Nästa kvalomg. är han med! Är nog favoriter till att gå upp, men vad ska dom där och göra undrar man? Nya spelare på gång kanske?

Anonym sa...

En liten petitess i sammanhanget är att Christian Larsen numera går under namnet Christian T. Kongsgaard

Sjatov

Anonym sa...

Kommer monster dansken att vara med i kvalet? Max svara på det nu :)

Anonym sa...

Sluta spekulera så mycket...ha fakta i stället fjollor

Anonym sa...

Starkt av Linköping med bara egna produkter! Dock lär det behövas något nyförvärv till superettan...

Anonym sa...

Bra att Eskilstuna åkte ur!!!

Anonym sa...

max, gör en sammanställning över lagen som lirar superettankval i helgen. lirar larsen?

Steffo sa...

Dahlström och Rehn är väl inga egna produkter? Kommer inte de från andra klubbar i Linköping från början?

max sa...

Så vitt jag vet är de egna produkter. de spelade för SAAB förut men det heter ju Linköping nu, samma klubb alltså.

Någon som kan dementera eller verifiera?

Anonym sa...

Jag kan medela att Mölndal inte kommer att gå upp i Super Ettan då Christian larsen inte kna spela
och in kommer Glen Andersson veteranen som e bra men inte tillräckligt...

max sa...

Vilket slöseri med resurser i sådant fall. Taskig planering.

Tuck sa...

Larsen ska spela VM .Hur planerar man det ?
Löjligt att : 1 Lägga avgörande kvalet då . 2: Man får spela i flera länder samtidigt . Detta måste få ett slut. Hoppas på motion om detta till förbundet nu ! Max, kan du inte lägga ut en fråga hur många som är för - emot spel i flera länder samtidigt . Dessutom kanske nån sorts undran om det isf inte borda innefatta ALLA länder, inte bara vissa .

Anonym sa...

Pajas förbund som lägger kval samtidigt som VM.

Anonym sa...

Helt korrekt att SAAB BTK bytte namn till Linköpings PK 2001 och att Dahlström och Rehn är egna spelare.