söndag 2 november 2008

Kort om 2008 ITTF Cadet Challenge & Junior Circuit Finals

Hampus Söderlund var den av kadetterna som lyckades bäst och lyckades ta sig fram till semifinal i singel. PÅ vägen fram dit så besegrade han en koreanen och en japan innan Lorentz från Frankrike blev för svår. Denne Lorentz är rankad tvåa på samma europranking som Söderlund är femma på (Söderlund ett år yngre).

Wemmert rök i första omgången och Tran i den andra. Tran som ställdes mot Ängbys Aguirre borde nog ha vunnit (han har vunnit de två gånger de mötts tidigare) men spelade inte ut och förlorade därefter. Nu ska man dock veta att Aguirre utvecklas kraftigt hela tiden och bland annat så slog han europaettan Evans i omgången före. Man får hoppas att det inte är så att Tran håller på tappa mot sina jämnåriga i Europa.

Lorentz ställdes sedan mot sin landsman Gauzy (även han ett år yngre) i finalen och vann där komfortabelt. Helfranskt i finalen och det är inte bara dessa två killar fransmännen har, de har en hel myriad av spelare på väg fram.

*

Kristian Karlsson som haft en otroligt tung vecka privat vann sina första fyra matcher i gruppspelet med segrar över Le Guen (13 i europa) och Lauric (32 i europa) bland annat. Efter detta så blev ungraren Kosiba för svår och denne vann med 4-2 i matchen om gruppsegern.

Således slutade Kosiba etta i poolen följt av Karlsson.

Mattias Karlsson fick i sin första match revansch på den lille fransmannen Le Breton efter förlusten i sommarens junior-EM final. Den vinsten följdes upp med ännu en seger och det mot Szocs från Ungern som är en mycket duktig junior (16år) på väg fram. Tyvärr för Mattias så förlorade han sedan mot Niwa från Japan och Assar från Egypten, bägge två klasspelare. I den sista gruppspelsmatchen vann han sedan över Kovac från Kroatien men detta hjälpte honom föga då hans banemän var de som tog platserna före honom. Men det var nära då Le Breton slog Assar så var de tre spelare om en plats. Tyvärr för Mattias så hade han sämst skillnad på seten och komdärför på en fjärdeplats i gruppen.

Malin Pettersson vann endast en av sina gruppspelsmatcher och kvalificerade sig inte heller hon för slutspelet.

*

Här kommer en mer utförlig rapport från Svennis jr som var på plats i helgen i Helsingborg:

4 av 5 omgångar av Juniorernas slutspel är avverkade och Kristian Karlsson, som hamnat i en betydligt lättare grupp än Mattias Karlsson, har 4-0 och därmed är minst en kvartsfinalplats säkrad.

KK började med en 4-0 seger mot spanjoren Diaz, dock efter jämna set. I andra matchen fick han revansch på fransmannen Le Guen efter kvartsfinaltorsk i Venezuela. KK vann 4-3 där det korta spelet var vinstreceptet. I tredje omgången stod KK för gårdagens bragd i matchen mot belgiske Jean. KK hamnade i 0-3 underläge men kunde på ett mirakulöst sätt vända till 4-3 seger efter att ha räddat en matchboll i femte set.

I dagens första match betvingades equadorianen Minho med 4-2 efter att ha tappat första och femte set. Därmed spelar KK gruppfinal mot ungraren Kosiba och vinnaren i denna match är direktkvalificerad till morgondagens semifinal medans däremot förloraren spelar kvartsfinal mot grupptrean i grupp B kl 19.15 ikväll. Kosiba får ses som stor favorit i matchen mot KK, då ungraren endast tappat ett set hittills.

MK började gårdagen med att ta en gruvlig revansch för lagfinalen i Terni genom att besegra fransmannen Le Breton med 4-2 efter mycket bra spel. I andra omgången gjorde MK processen kort mot rumänske Sczocz och vann med 4-1.

I gårdagens sista match förlorade MK med 4-1 mot trolige slutsegraren samt gruppsegraren från Japan, Niwa. I dagens första match fick MK tyvärr ytterligare en förlust, denna gång mot egyptiern Assar. MK la 0-4 där dock chanser fanns i andra set till kvittering 1-1 i set. I dagens sista match match spelar MK för att bli trea i sin grupp och där möter han kroaten Kovac. Det är inte säkert att seger räcker då fransmannen Le Breton skall ta sig an Assar och vid fransk vinst där hamnar 3 spelare med kvoten 3-2.

Tipset blir att MK blir trea i sin grupp och därmed blir det i så fall helsvensk kvartsfinal ikväll kl 19.15.

Malin Pettersson har 1-3 i kvot efter att idag ha besegrat slovakiskan Balazova med 4-3.

I cadet challenge är det snart dags för kvartsfinal i pojkar singel och där är både Tran och Söderlund framme. Tran möter hittills obesegrade Aguirre och det blir en tuff match medans däremot Söderlund troligen tar sig till semifinal. I pojkdubbeln svarade Wemmert/Jin för en första klassens sensation då man slog ett par från Singapore/Hong Kong och därmed är klar för semifinal. Tyvärr åkte Söderlund/Tran ut mot ett par från Japan i kvarten. Tjejerna Karlsson och Zetterström gjorde det bra och gick till A-slutspel men tyvärr stötte båda på övermäktigt motstånd i första omgången i form av japanskor.

Dramatik i sista omgången.

När herrjuniorernas sista omgång spelades var det klart att Kristian Karlsson minst skulle vara klar för kvartsfinal och så blev det oxå. Ungraren Kosiba blev för svår och KK inkasserade turneringens första förlust, 2-4. Detta var en mycket sevärd match under de inledande 4 seten där KK hängde med riktigt bra. KK hade vid 1-1 i set ett par tre setbollar till 2-1 men Kosiba vann till slut setet 17-15. KK kvitterade sedan till 2-2 men därefter var matchen över. Kosiba vann efterföljande 2 set enkelt och därmed matchen 4-2.

Mattias Karlsson mötte kroaten Kovac och vände underläge 0-2 till seger 4-2, tyvärr räckte detta inte då fransmannen Le Breton slog egyptiern Assar med 4-3 efter att fransmannen vänt underläge 1-3 till seger 11-7 i skilje. Surt för MK som gjort sig förtjänt av en plats i kvartsfinalen. Nu väntar Le Breton i kvart för KK kl 19.15

Kristian ut i kvarten mot Le Breton.

Det lyckades inte för KK att avancera till morgondagens semifinal i juniorernas slutspel. Fransmannen Le Breton betvingade KK i kvarten med setsiffrorna 4-2, efter att KK inlett övertygande genom att enkelt vinna första set. Fransmannen kvitterade lika enkelt till 1-1 men KK tog kommandot igen genom varierat spel om än lite väl passivt emellanåt. Ledning 2-1 i set och hög stämning i Idrottens Hus. Tyvärr slutade det roliga i och med tredje setets vinst och fransmannen tog 3 raka set på en trött och sliten KK. Sammantaget får både KK och MK klart godkänt för sina insatser och båda visar att de tillhör Europatoppen.

Hampus Söderlund är klar för semifinal i kadetternas tävling och möter där imorgon fransmannen Lorentz, i den form Hampus befinner sig tippar jag vinst och därmed final där antingen Auguirre eller Gauzy väntar.

Kom igen Hampus, ge oss en titel på hemmaplan!

Tran förlorade sin kvart mot Auguirre, denne Auguirre som fortfarande är obesegrad så långt i singelspelet under denna tävling. Även dubbelparet Wemmert/Jin fick se sig besegrade i sin semifinal och här var det det europeiska paret Evans/Lorentz som satte stopp för di blå/gule.
Imorgon håller vi tummarna för Hampus och naturligtvis övriga svenskar som skall spela placeringsmatcher.

9 kommentarer:

Anonym sa...

vad har kristian haft för bekymmer i veckan? =/

Anonym sa...

Kul att det går så bra för sveriges ungdomar !
Hoppas nu bara att SBTF ser till att dessa ungdomar utvecklas under ett bra och kunnigt ledarskap, så kanske vi får fram någonting från Sverige på seniorsidan, längre fram i tiden.
Se bara hur det har gått för Johan Axelqvist, Lukas Rydén, Kim Nylander och Erik Åhman - vinnare av ungdoms-EM 2003 - i n g e n är kvar...
Jämför med de tyska ungdomarna under samma år 2003: Süss, Baum, Ovtcharov - alla kvar på hög nivå.

Anonym sa...

Japanen Niwa vann junior klassen. Ganska anmärkningsvärt med tanke på att han är kadett. Nån som vet hur gammal han är? (93:a eller 94:a)

max sa...

Kristians morfar gick bort i veckan och det står att läsa om på stbtfs hemsida annars hade jag inte tagit upp det.

max sa...

Japanen är 14år men jag vet inte om han är 93a eller 94a.

Kan någon svara på det?

Anonym sa...

Att jämföra Axel, Rydén, Nylander och Åhman med Suss,Baum och Ovtcharov haltar en aning...av svenskarna tillhörde endast Axel den absoluta europatoppen som kadett och junior medan alla tyskarna var med där uppe...Dock kan det vara på sin plats att hur som helst ställa sig frågan om vi arbetar tillräckligt skickligt med att få fram nya seniorspelare i europatoppen/världstoppen....det finns ju inget egetvärde att få fram talangfulla 15-åringar....det är ju seniorlandslagsspelare vi behöver utbilda....vad kan vi göra för att bli mer lyckosamma....vilken pingis är melodin för framtiden och vilka vill satsa tillräckligt hårt!!?? Jag tror att man tidigt skall satsa på unga spelare som tidigt vill satsa på att bli bäst...idag satsar vi för brett...speciellt med tanke på de ringa ekonomiska resurser som finns.

Pingis e´kul

Stoffe78 sa...

Japanen Koki Niwa är född den 10/10 1994 enligt tävlingsprogrammet.

Anonym sa...

Man skulle vilja ge lite av Hampus inställning till Thran !!!!

Anonym sa...

Jag ville bara konstatera att Tyskland tog väl hand om de talanger man hade.
Johan Axelqvist, Lukas Rydén, Kim Nylander och Erik Åhman slog Tyskland med 3-0 i gruppspelet.
Det var Europa-topp prestation då i alla fall.