måndag 26 november 2007

Illa, jävligt illa.

Klipper ut detta inlägg från Svenskas forum:

I de flesta klubbar i Sverige ställer sig ledarna frågan varför det är så få tjejer som spelar pingis och ännu färre som fortsätter. Det är nog inte så konstigt om man ser till hur de behandlas. De kommer alltid på undantag!

Jag ska ta tre exempel, av många:
1. I Solna Open 1-2 september – som för övrigt var en katastrof arrangörsmässigt – flyttades en flickklass – mitt under pågående poolspel – för att göra plats för en herrklass. Många spelare och föräldrar blev upprörda, men inte förvånade.

2. I Distriktsmästerskapet Stockholm 10-11 november spelade samtliga flickklasser sina poolspel i B-hallen. Många föräldrar undrade varför.

3. I Ängbys Internationella 24 november tidigarelades (!) flickor 14 med 25 minuter, utan förvarning, vilket ledde till att många inte fick möjlighet till någon form av strukturerad uppvärmning och mental förberedelse.

Hur många gånger inträffar sådant här i pojk- eller herrklasserna? Skulle det inte bli våldsamma protester? Men mot flickorna går det bra! Ska vi få behålla några lovande och duktiga tjejer i svensk pingis måste vi skicka rätt signaler till dem – inte sätta dem på undantag! Vi har själva en dotter, som ofta drabbas av den här sortens nedprioriteringar, men också en son som är aktiv pingisspelare. Dessutom är jag tränare för unga killar och tjejer i pingisskola i vår klubb. Hur ska vi förklara den här sortens prioriteringar för tjejerna och få dem intresserade av att fortsätta med pingis? Vi hoppas det inte ser ut så här överallt i hela landet, men hoppas också på en skärpning bland ansvariga ledare, inte minst i Stockholmsområdet.

Hälsar
"engagerade pingisföräldrar"

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det där stämmer jag helt in på. Det är ofta som tjejerna får sämre än killarna på tävlingar. Man måste ge både killar och tjejer lika förutsättningar att lyckas. Tycker till exempel att fler tjejer borde ställa upp i pojkklasser i mindre tävlingar. Detta för att få mer tuffa matcher och spela mindre mot samma tjejer hela tiden. Vilket det ofta blir i alla tjejklasser!

Anonym sa...

Herrar klass 5 klagar ofta.
Dom får de minsta hagarna.

Kanske en anledning?

Anonym sa...

det är väl ingen som hindrar tjejerna ifrån att ställa upp bland killarna? tycker man såg det mera förut än vad man gör idag. tror det är tjejerna som inte vill mer än att det är förbundet som dissar dom ( i just den frågan).

Anonym sa...

Håller med om att Solna Open var en katastrof. Jag har varit på massvis med turneringar, men det finns ingen som har varit lika usel som Solna Open. Otroliga förseningar och ingen koll!

Anonym sa...

Jag är tjej i pingisen och kan delvis hålla med. Samtidigt ser jag det inte som att vi blev "utschasade" till B-hallen under DM. Det är väl rätt sjävklart att det är bättre att köra alla killpooler på ett ställe om dom får plats? Dvs i A-hallen. Då fick vi spela i B-hallen men än sen då? Hagarna är lite stora där...

Solna Open var katastrof vilket många nämnde och det har funnits liknande tävlingar. Sedan att tjejer kan ställa upp i herrklasser är självklart en bra grej. Jag spelar själv mkt i herrklasser och ser det som roligare. Fy för dom tävlingar som antingen inte har några damklasseer (vårdkasen hade INGET för dom över 15, oktober o decemberduellen har inte heller ngt) och dom som inte tillåter tjejer o ställa upp i herrklasser...

max sa...

tjejpingis sköts om lite styvmoderligt och där är även jag en bov, tyvärr.

Anonym sa...

Problemet med tjejpingis ligger nog snarare hos klubbarna än turneringarna. Jag har både en tjej och en kille som lirar och har inte märkt någon skillnad. Tjejer bör träna mer med varandra för att de ska tycka att det är kul med pingis.

Det som hände på Solna Open var helt relaterat till att de hade noll koll och borde inte få arrangera någon större än ett klubbmästerskap.

Anonym sa...

Ojoj vad Solna Open får mycket skit. Jag tror minsann att det finns en del bittra föräldrar på den här bloggen.

Anledningen till att tjejerna fick byta bord var att det var en 5-pool som då fick två bord bredvid varandra, ist för att spela på endast ett bord. Noll koll var det ja... Kom gärna med förslag på hur du hade löst det (att som vuxen komma o gnälla i sekretariatet för att er 12åriga dotter fick byta bord lär ju inte hjälpa).

Ett exempel på pinsam förälder:
(minns inte exakt vilka klasser och åldrar det inträffade skedde i men det spelar mindre roll)
I flickor 12(tror jag) deltog endast 3st tjejer. För att dessa tjejer skulle få spela mer än två matcher vardera plockades de in i flickor14.
När flickor14 var färdigspelad hade en av dessa 12åringar lyckats placera sig i topp4 varpå hon fick 2st pokaler i pris (en för vinsten i flickor12, och en för 3e pris i flickor14). Det resulterade i att endast 3st 14åringar fick pris.
Det här kunde inte en förälder förstå, varpå han med gråten i halsen och sprucken röst påpekade mycket hotfullt för sekretariatet att hans dotter minsann skulle ha en pokal. Hon hade ju bara 3st 14åringar före sig i "sin" klass.

Att dessutom två 12åringar som kom efter hans dotter också hade fått pris (i flickor 12) gjorde denne man vansinnig. Jag undrar om det var han själv som ville spegla sig i pokalen...
Hur resonerar man med en sån människa?

Jaja, många siffror blev det. Läs några ggr så förstår ni nog.
Slut på minnet från den händelsen.

Anonym sa...

Hej

När det gäller Ängbys internationella så var allt ett misstag som vi försökte lösa så smidigt som möjligt. I vår interna tidsplanering hade vi satt starttid i F 14 till 14:25 men råkat skriva 14:50 i tävlingsprogrammet. När vi upptäckte detta så la vi ut rätt tider på lottningssidorna som alla hade möjlighet att ta i "facken" i hallen. Dessutom ropade vi ut detta i högtalarna med marginal. I detta fanns inget diskriminerande utan var ett mänskligt misstag av undertecknad. Jag har alltid försökt att jämnställa pojkar & flickor när det gäller detta.

Mikael Frank (tävlingsledare Ängbys internationella

Anonym sa...

Solna verkar inte förstå vad som menas med noll koll.

F12 blev över 1 timme försenat. Allt blev försenat. I F12 fick spelarna.

I P14 eller P15 (kommer inte ihåg vilket) så tog slutspelet enormt lång tid för att man inte hade koll. Det tog katastrofalt lång tid innan man la ut matcherna.

Av kommentaren från Solna så verkar ingen lärdom ha dragits. Man ska inte arrangera en R2 om man inte kan tillhandhålla domare, vilket var orsaken till att allt blev försenat.

Anonym sa...

Om man saknar domare så betyder det alltså att man har "Noll koll"?

Problemet var, precis som du påpekade, att det saknades domare - inte koll. Du säger emot dig själv lite där.

En annan anledning till att det blev försenat var att vissa spelare gick långt i flera klasser samtidigt. Visst, man kan begränsa antal starter, men anledningen till att tävla är ju att få spela matcher. Så hur man än gör så blir någon missnöjd.
Jag kan förstå om föräldrar endast ser till sina egna barns bästa och vill att de ska få spela alla sina matcher när det passar dem. Tyvärr är det andra spelare i hallen som också vill det och det är en ekvation som inte alltid går ihop.

Vad menar du med att ingen lärdom har dragits? Finns det något med tävlingen som borde ha ändrats på sedan du skrev ditt inlägg?
Du är varmt välkommen att agera domare om Solna arrangerar en ny tävling. Även om det bara blir ett klubbmästerskap.

Anonym sa...

Tycker helt och hållet med om att tjejpingsen skjuts åt sidan från både klubbarnas håll och tävlingarnas. Många klagar över att tjejsidan i sverige är dålig. där är inte så konstigt när det inte finns som vill ta tag i tjejerna. Jag anser tjejernas pingis är exakt lika värd som killarnas. Det är en stor skam att det bara är killarna som får lysa och vara stjärnor. Vad det gäller även på denna pingisblogg där det i stort sett inte skrivs något om tjejer. Det står enbart om killarna. Tycker det skulle vara kul om tjejer också kunde få uppmärksamhet! För att tjejer ska vilja utvecklas krävs även en del av uppmärksamhet och stöd inom träning och kondition. Nu vill ja se tjejerna lyftas fram i ljuset!