lördag 22 mars 2008

Tävlingskommitén VAKNA!

"För att Gröstorp skulle kunna vända på nederlaget i Halmstad hade det krävts en annan insats av framförallt Hong Zhi Jian".
Jan Ohlsson Ystads Allehanda

När våra journalisterer kan se skillnad på insatserna från våra spelare så måste väl fler våga tala ut. Vi är många som känner till detta.

Nu kommer det garanterat bli tyst som igraven på många håll men jag kan inte hålla tyst.

Jag hatar alla dessa läggmatcher som äger rum. Problemet är att det inte går att bevisa så enkelt. Men varför är det så att ett flertal elitserieledare genom åren talar om detta och att det till och med varit utredningar om detta för ett par år sedan.

Någon som minns historien med Kim Song Hui? Enig och Kalmars i sista omgången? Någon som minns? Läs gärna denna artikel. Sen är det i och för sig lustigt att Enig spelade med en nordkorean förra säsongen. Det är dessutom skitsnack att Kalmar inte visste något om detta, alla visste vad som skulle ske. Erik Lindh vår förbundskapten spelade i denna lagmatch och även vår främste pingisspelare genom alla tider J-O Waldner. De var inte inblandade men de spelade i samma match och såg detta med egna ögon.

Det är många där ute som vet att det jag nu kommer skriva är sant men det är också många som kommer att säga att jag är dum i huvudet och inte har några bevis. Och allt stämmer. Jag är dum i huvudet. Jag har inga bevis. Men jag har också rätt.

Vi har idag ett antal kineser i elitserien som styr utgången av matcherna. Dessa förstör vår elitserie då ingen vågar tala om det. Senast igår så var det en läggmatch mellan Hong och Dawei. Det finns en tydlig överenskommelse mellan ett antal kineser i elitserien. Detta sker omgång efter omgång och år efter år.

Bara för att ni ska fatta vad jag menar och inte tro att jag bara hittar på så ska jag ge er ett par exempel.
  • Lagledare i Elitserien vill förbjuda spel via nätbolag på sina egna matcher för att ta bort de ekonomiska incitamenten.
  • Spel förbjuds av spelbolag på enskilda matcher då det har påvisats att spel ägt rum från släktingar på att spelaren ska lägga sig.
  • Spelare vägrar spela mot sin föredetta klubb.
Sedan så har vi alla spelmässiga bottennapp vi tvingas bevittna om och om igen. Det finns många exempel till.

Men ska det behöva vara så?

Vilken annan idrott hade godkänt detta?

Tror ni Färjestad i en semifinal av SM-slutspelet hade ställt över hela andrakedjan för att de spelat i motståndarklubben tidigare?

Hade man i Allsvenskan varit tyst om en spelare medvetet missade en straff?

Och alla ni där ute som vet att jag har rätt och inte vågar eller vill säga något uppmanar jag att våga ta ställning mot detta ofog som förstör så mycket.

För att ta vårt förbund på allvar så krävs det att de åtgärdar sådana här saker. Så min uppmaning är till Svenska Bordtennisförbundet att tillsätta en oberoende utredning kring detta. GÖR NÅGOT NU!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Max jag håller helt med, jag var och såg matchen i Simrishamn och det syntes ganska tydligt, Hong spelade i två av fem sätt, kanske var det så för att det inte skulle "se ut" som en läggmatch men om Hong hade spelar som han kan hade han vunnit ganska lätt. Synd för ett lag när de andra kämpar som djur för att vinna och går en ut på detta viset, det sades att Hong hade sagt att han regngudarna var mot honom, men det var två kineser till och de har väl samma gudar, nej den som var emot Hong var Dawei och han borde skämmas!!!. //en som var där

Anonym sa...

Håller med dig på alla håll och kanter Max.
Kinesernas beteende är löjligt, Halmstad har glidit fram på en räkmacka till final, segrarna mot Gröstorp tacke vare att Hong måste lägga sig, segrarna mot Ärtemark för att Wang Jianfeng inte vill spela...
Kan man få mer gratispoäng?

Anonym sa...

kan man inte diskvalificera Halmstad? deras fusk är ju uppenbart ?

Anonym sa...

JAg som inte vet...vad fuskar halmstad med???

Anonym sa...

tvingar andra spelare att lägga sig? nej det var fel av mig att säga halmstad men spelare i Halmstad, sudda ut att jag skrev Halmstad som klubb, de gör säkert inget fel :)

Anonym sa...

Ingen som nämner Hao Jun i förra årets semifinal?

Anonym sa...

Jag tränade med Kim Song Hui och Jong under tiden de spelade i Kalmar. Jong var inte i närheten lika bra som Kim. jong möte även JO och Jong är inte i närheten av hur bra JO var. Eftersom jag vet hur det var tyckte jag det var löjligt av Enig att säga att Jong la sig. Om Jong skulle vinna någon av dessa matcherna behövdes det ett mirakel eftersom både JO och Kim pulviliserade honom på träningarna.
Detta är fakta allt annat som sagts och skrivits om denna händelse är enbart skvaller eller ett försök att få sympatier. Självklart visste Enig om att Jong var chanslös. Om nu Jong såg hängig ut och vad det berode på kan vi bara spekulera om. Alla pingisspelare har haft dåliga dagar speciellt när man känner press och vet att man kommer att förlora.

/HazzeDeff

Anonym sa...

vad var det med han?

Anonym sa...

Glad Påsk, på er alla!

Anonym sa...

Vad hände med lunchrebusen, Max?
Påskrebus? Ordbetonad!

Anonym sa...

Jag tror Dawei la sig mot Hong i Halmstad så det inte blev 5-0.

Anonym sa...

Man borde fan göra någonting åt dom här skandalerna...Fortsätta trycka på max med texter osv! bra jobbat!

Anonym sa...

Vad hände med han Hao Jun i SM SEMIN förra året?

Anonym sa...

Max. Vad ska de göra. Finns inga bevis för att någon har lagt sig. Ska man förbjuda kinesika spelare i Elitserien?

/HazzeDeff

Anonym sa...

Tror att problemet är överdrivet.

Titta på Er själva. Vinst en tävling och förlust i nästa mot samma spelare. Kan det finnas naturliga förklaringar?

Anonym sa...

För att få lite balans i läggmatchteorin, varför la sig Lukas Rydén mot Martin Nilsson och varför förlorade Hampus Nordberg mot Peter Hedram i sista omgången och två av tre till Anders Sjöstedt i kvarten?
Och Jon Persson som slog Chiang Peng lung tror jag i Soc förlorade inte bara en gång utan två mot Magnus Månsson i serien.
Vi talar om spelare som ingår i svenska landslagstruppen.
Allt kan hända, bollen är rund. I ingen annan sport är väl bollen så rund som i bordtennis, eller...

Anonym sa...

Hao Juns läggmatcher förra året i semifinalerna mellan suif-rekord måste väl ändå ses som en av de värsta läggmatcherna på senare år?

Bakgrunden till detta var att Hao Jun tillhörde samma klubb som Chen Jian i kina.

Vad som hände var att i semifinal 1, i helsingborg. Så lägger sig Hao jun mot Robert eriksson vilket gör att matchen slutar 4-4 och den avgörande matchen vinner chen jian mot axel.

Match nummer 2 i söderhamn upprepar sig historien, men denna gången lägger han sig mot holm. Detta medför att det blir 4-4 i denna matchen också, Chen jian vinner även den avgörande matchen, denna gången mot jon.

Dagarna senare får suifare komma till en restaurang och hämta hao jun där han sitter och gråter öppet, anledningen till det säger han vara att han var tvungen att lägga sig i matcherna mot rekord och säger sen att "det är så det funkar i kina".

Anledningarna till att jag tycker detta är de värsta på många år är därför att Hao jun inte ens mötte chen jian utan var tvungen att lägga sig mot 2 spelare han normalt sett inte ska ha några problem med. Dessutom var suif de enda laget förra året som vann mot eslöv, så dom hade troligen gett eslöv en rejäl fight i finalen!

Summa summarum, hao jun avgör semifinalen förra året pga läggmatcher, och denna gången går det inte att tvivla på att de var läggmatcher eftersom han själv sa att så var fallet....

Hur man ska få bukt med problemet har jag ingen aning om men det går inte längre att blunda för problemet!

max sa...

Hassedeff,

JO hade varit skadad inför detta möte och enda anledningen till att han spelade var att han visste att Jong skulle lägga sig.

Det är svårt med bevisen men det sker upprepade gånger att spelarna i efterhand berättar vad som skett.

Som Jong till Wranå. Eller Jun till Söderhamnare.

Allt detta är känt av flertalet elitserietränare/ledare och inget vi kan blunda för i längden.