onsdag 28 maj 2008

Konstiga kvalet och en förklaring

I det sista kvalet till OS så var de åtta högst seedade spelarna inseedade redan i åttondelsfinal.

Detta innebar i praktiken att de faktiskt redan var klara för OS utan att spela en boll. De lägre rankade spelarna fick spela världens krångligaste kval för att få chansen att komma till OS med anledning av att toppspelarna skulle vara säkra.

Det har varit lite snack om att ITTF gjorde på detta sätt då Jean-Michel Saive inte blev direktkvalificerad. Ni minns att Jörgen Persson hade 0,25 mer poäng än honom och fick direkt platsen?

J-M Saive är föredetta världsetta, han har spelat VM-final i singel och i lag, han har vunnit EM i singel, han har varit flaggbärare på OS två gånger för sitt Belgien, han har blivit framröstad som World Award of Fair Play av Unesco. Han har varit med i alla de andra OS-turneringarna.

Kort sagt en spelare Belgien och ITTF verkligen ville ha med och som ITTF tog bort på ett ganska fult sätt enligt många.

Jag trodde helt och hållet att det var med anledning av detta som kvalet var så konstigt uppbyggt men det finns fler förklaringar.

Igår fick jag veta att belgiska förbundet och Saive stämt ITTF på grund av detta till the Court of Arbitration for Sport. Men i och med att Saive kvalificerade sig till OS så har han och belgiska förbundet dragit tillbaka stämningen och det blir inget förhör den 30/5 som var planerat.

Ännu roligare att läsa vad ITTF´s president Adham Sharara säger i samband med detta:
“I would like to thank you for your decision not to continue with the CAS arbitration case, but more importantly, I would like to congratulate Jean-Michel Saive for his historic achievement by qualifying for the 6th time to the Olympic Games.” Fan vad de smörar för honom.

Personligen så har jag alltid haft svårt för Saive, gillar inte honom speciellt mycket alls. När han nu spelade i Budapest och vann sin åttondel så var det ingen som märkte det först utan han stod kvar med armarna i luften tills publiken upptäckte det och började applådera. Då bockade han till publiken och slängde slängkyssar mot publiken. Det såg väldigt löjligt ut måste jag säga.

Inga kommentarer: