söndag 28 september 2008

World Cup

Nu är det klart i Belgien.

Grupp 1:
Wang Hao, 1
Werner Schlager, 16
Chuang Chih-Yuan, 13
P-P Pradeeban, 205

Wang Hao vann enkelt i sista gruppspelsmatchen och vann gruppen enkelt. Schlager vann med 4-2 över Chuang för att andraplatsen i gruppen och avancemang till kvartsfinal.

Grupp 2:
Ma Long, 3
Joo se Hyuk, 9
Michael Maze, 23
Trent Carter, 512

MA Long enkelt vidare. Joo Se Hyuk krossade Maze om andraplatsen.
Grupp 3:
Timo Boll, 7
Kalinikos Kreanga, 18
Gao Ning, 12
Segun Toriola, 74

Kreanga vinner gruppen och Boll tvåa. Gao Ning sist i poolen.

Grupp 4:
Ryu Seung Min, 8
Li Ching, 11
Dima Ovtcharov, 14
J-M Saive, 35

Rye Seung Min gruppsegrare efter tre vinster, i den sista matchen så krossade han Saive. Grupptvå Ovtcharov efter två stycken vinster i skilje över Saive och Li Ching.

Kvartfinaler:
Wang Hao mot Ovtcharov och en vinst för kinesen. 4-1 i set ledde till vinst i en match där Ovtcharov förlorade de långa duellerna och Wang Hao styrde det mesta av spelet. Tysken missade lite enkelt en del förstaattacker då han kände pressen av att möta världsettan.

Kreanga i form mot Joo Se Hyuk och på förhand en oviss match där koreanen hade ett marginellt övertag rent statistiskt med 4-3 i vinster. Kreanga hade en enkel plan för vinst. Mycket spel med skruv mot koreanens backhand för att sedan väsa in den i forehand på koreanen när tillfälle gavs. Segerreceptet var skrivet och en semifinalplats för den föredetta gymnasten från Rumänien.

Boll mot Ryu och det är en match Boll brukar vinna och gjorde så även denna gång, 4-0 och en ganska säker seger. Även här fanns det en enkel plan, oavsett forehand eller backhand så piffade Boll upp den med mycket skruv mot kroppen på Ryu och på blocken så dunkade han direkt. Ryu var tvungen att chansspela och missade då för mycket.

En mycket bra match mellan Schlager och Ma Long där Ma Long enkelt vann det första för att förlora det andra setet till österrikaren. I det tredje setet så var spelet helt vansinnigt bra och jämnt dessutom. Ma Long hade setbollar emot sig två gånger om men vann setet med 16-14 och det fick honom att slappna av och spela ut. 4-1 i vinst och alla kvartsfinalerna avklarade.

Semifinaler:
Kreanga har aldrig vunnit mot Wang Hao men senast så förlorade han en stenhård match i skilje så det fanns hopp inför detta möte. Första setet till Wang Hao men sedan tog Kreanga över föreställningen helt och hållet i två set. Uppstuds efter uppstuds och galna backhands fick Wang Hao att undra vad som hände. Men Wang Hao var den säkrare och bytte taktik. Istället för fart mot hörnen så loopade han lösare och med mer skruv mot kroppen på Kreanga. Kreanga visade då och då upp sina fina slag men inte tillräckligt ofta och Wang Hao hade vänt underläget från 1-2 till seger med 4-2.
Boll mot Ma Long och statistiken dem emellan var i kinesens favör med 5-1. Boll började bäst och vann det första setet men sedan så lyckades Ma Long bättre och vann två jämna set efter att Boll till stora delar vunnit poäng på sitt försvarsspel och sin förmåga att vända underläge i duellerna till vinst av poängen. Fjärde setet var Ma Long ute och bollade gris med Boll och vann med 11-3. Boll hade dock inte gett upp utan han kämpade och slet sig tillbaka in i matchen med pubiken i ryggen reducerade han först till 2-3 för att sedan utjämna ledningen för kinesen till 3-3.

Publiken var galen och Boll började med 3-0 då Ma Long tog timeout. Pausen hjälpte tillfälligt och kinesen kom ikapp till 3-3 men sedan så var han inte nära segern. Boll sprang fram till matchbollar och 10-6. Han behövde bara en. Äntligen en europé som vinner över kineserna.

Bronsmatch:
Första mötet mellan Ma Long och Kreanga och Ma Long var den bättre. Kort och gott så vann Ma Long matchen med 4-1 och med förhoppningar om en bättre placering så fick Ma Long nöja sig med bronset i World cup i sin första start av denna tävling.

Finalen:
Några av er kanske såg den på eurosport?

Wang Hao och Boll har mötts i denna tävlings final en gång tidigare och då vann Boll men han förlorade förra årets upplaga i semifinalen mot just Wang Hao som sedan vann titeln och alltså var den regerande mästaren med möjlighet att försvara den.

Wang Hao försökte låsa Boll och undvika hans forehand som tidigare hade gett Boll honom hans vinst mot Wang Haos landsman. De två första seten till Wang Hao och just det andra var det väldigt tydligt med många attacker ner i tyskens backhand och en enkel seger för kinesen.

Ett jämnt tredje set till Boll och nu var det verkligen en match i publikens smak. Alla höll på tysken och publiken vittrade en skrällseger för sin "hemmafavorit".

Fjärde setet var jämnt fram till 7-8 då kinesen spelade felfritt och tog resten av poängen till 7-11.

Ett stenhårt sista set där Wang Hao var den starkare gav Kina ännu en titel. När ska någon riva ner denna mur? Senast Kina var så här överlägset så rev svenskarna ner den, vilka gör det nästa gång, om den nu någonsin rivs.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Indien.

Anonym sa...

gick alla de här matcherna på eurosport eller hur vet du hur liret såg ut?

max sa...

Ett par matcher gick på eurosport men det finns en sida där man kan ladda ner typ alla matcher och sedan kolla på datorn.

http://mytabletennis.net/forum

Jag hittar mycket intressant om pingis där kan jag lova. Något för den supernördige som gärna läser om och kollar på pingis.