måndag 9 mars 2009

Kvartsfinal och framåt, Herrsingel

Jörgen Persson mot Johan Axelqvist och det var en match som Johan höll på vinna för redan två år sedan men då inte klarade det, det gjorde han nu. Första set ganska enkelt till Jörgen men Axel lät sig inte nedslås av det utan vann det andra setet lika lätt som han förlorat det första och av bara farten tog han tredje. Jörgen kom igen och kvitterade via ett mycket jämnt set till 2-2.

Johan visade prov på mycket bra spel och var den som förde matchen i mångt och mycket. Bra serve och bra retur la grunden att han sedan dessutom spelade smart och rätt gjorde att han till sist vann matchen i skilje. Jag minns bland annat en boll när han servade backhand och sedan direkt tjuvade till forehand som att han visste var returen skulle komma, bollen kom mycket riktigt dit och Johan smällde in flippen. Så jävla bra gjort! Axel till kvarten efter 4-3 mot Jörgen Persson.

Mattias Karlsson som överraskande via en superlottning hade avancerat till kvartsfinal började med att mosa PG med 11-4 i första set, skulle det bli en jätteskräll? Nej. PG valde att loopa med mycket skruv och lågt mot Mattias som fick svårt att vända spelet och var chanslös i de nästkommande tre seten. I det femte blev det jämnt igen men med PG som den som var i kontroll och han vann mycket riktigt det setet och därmed matchen med 4-1.

Jens Lundquist har jag för mig förlorade mot Fredrik Håkansson i franska ligan och det fanns vissa som trodde att det skulle ske igen, inte jag. Jens hade visat prov på en otrolig säkerhet och dessutom med en hårdhet få besitter ens i världen. De två första seten var jämna med varsinn vinnare i dom men sedan tog Valbo-sonen över och vann resten. 4-1 och final för semifinal för Jens.

I den sista kvartsfinalen ställdes de två klubbkamraterna från Fulda mot varandra, J-O Waldner och Robert Svensson. J-O var i mina ögon favorit då han säkert har ett psykologiskt övertag på Svensson men det märktes inte i de jämna seten som kom att komma. Waldner tappade setbollar i såväl första som andra set och låg med det under med 0-2 till synes något slarvigt men all heder till Svensson som aldrig gav upp. Tredje set till Waldner och återigen bara två bollar som skiljde spelarna åt. Fjärde till Svensson och det kändes nu som om han skulle kunna ta hem matchen. En bra start för Svensson knäckte Waldner och Svensson defilerade i mål utan händerna på styret. Svensson till semi efter 4-1 på Waldner.

*

Johan Axelqvist mot Pär Gerell. Elitseriespelaren mot Bundesligaproffset. Spelaren som stått utanför landslaget en tid mot den som representerat Sverige i de flesta tävlingar de senaste åren. Det mesta talade för PG. Axels formtopp talade dock emot.

Axel vann första och sedan vann PG de tre nästkommande seten. Eftersom det sista setet var med stora siffror trodde inte jag att Axel skulle ha den mentala kraften att vända på matchbilden. Men oj vad Axel var stark. Fokuserad och koncentrerad och en oerhörd stabilitet i spelet förde honom upp till skilje. Skilje blev dramatiskt. Mycket dramatiskt.

Axel gick upp till matchbollar och nu minns jag inte om det stod 10-7 eller hur det var, allt var lite dimmigt för mig just då, så inne var jag i matchen men det som hände var att det blev 10-9 och bara en matchboll kvar.

10-9. PG loopar riktigt hårt mot Axels backhand och det går ut, tror alla. Men ossningen uteblir, istället markerar Axel direkt att bollen tog på kanten. Domarna lägger över poängen till PG men Axel rättar dom snabbt och ställningen var därmed 10-10. Rungande applåder från publiken för en oerhört stor sportsman i Johan Axelqvist. Matchbollarna bytte ägare ett par gånger men till sist så vann Eslövspelaren med 14-12 och var därmed klar för final. Vilken insats!

I den andra semifinalen så möttes Lundquist och Svensson och bägge hade imponerat under de tidigare matcherna. Här var det däremot en tydlig scenförändring för Svensson som stressade och blev satt under press och med det inte kunde spela så bra som han kan. Lundquist sprang ifrån till 3-0 innan Svensson totalt demolerade Lundquist i det fjärde setet med 11-2. Femte set blev stenhårt och om Svensson hade tagit det så hade det varit en öppen match men nu så lyckades Lundquist knyta ihop säcken och vann med 13-11 och därmed matchen med 4-1. Final för regerande mästaren alltså.

*

Nu till det sjuka. Jag missade finalen. Antiklimax. En miss i bokningen av mig gjorde att jag var tvungen att sticka lagom till att finalen började. Bra MAX, jag gillar ju inte pingis ändå..

Nåja.

Lundquist vann det första setet men Axelqvist kvitterade och gick ifrån med två raka setvinster till 2-1 men där tog Axelqvist SM slut och Jens Lundquist vann set fyra och fem med 11-5 för att sedan återigen knyta ihop det sista setet med två bollar och med det undvika ett ovisst skilje.

Förra året var Jens Lundquist helt överlägsen och denna gång mot mycket tuffare motstånd så var han nästan lika överlägsen. Håkansson, Svensson och Axelqvist från kvart och framåt är inga dåliga lirare direkt.

Stort grattis Jens Lundquist till titeln som Svensk Mästare 2009 och jag vill dessutom passa på att tacka för skjutsen och nämna för er alla att Jens kanske inte hittar så bra i Helsingborg men att han är riktigt duktig på att köra minibuss. Stort grattis Jens! Ett SM jag kommer minnas som det som det där de yngre tog över.

  1. Jens Lundquist
  2. Johan Axelqvist
  3. Robert Svensson
  4. Pär Gerell
  5. Fredrik Håkanson
  6. Jörgen Persson
  7. Jan-Ove Waldner
  8. Mattias Karlsson
  9. Mats Källberg
  10. Johan Sondell
  11. John Wall
  12. Magnus Månsson
  13. Niklas Rönningborn
  14. Mikael Appelgren
  15. Andreas Törnqvist
  16. Robert Collin

5 kommentarer:

Anonym sa...

finns de nå filmer från sm ?

max sa...

jag har ett klipp på J-O mot Törna.. kommer upp imorgon.

Anonym sa...

de har ja sett nå andra spelare som fabbe åkerström tack

Anonym sa...

Hörde nåt om en bowlingturnering under SM. Hur gick det i den?

Anonym sa...

Grattis Jens och Axel.
Har aldrig sett Er spela så bra som under SM.
Jens hade något set i semi som i världsklass och dessutom mindre gnäll än vanligt.Imponerande!

Axel - välkommen i absoluta eliten igen.

Rutinerad åskådare och deltagare.