tisdag 29 januari 2008

Thunström svar del 1

För att inte översvämma er med info så delar jag upp svaren i lite olika delar. Ett stort tack till Anders Thunström för att han tog sig tid att svara på frågorna (era). Ett tack även till Peter Gustafsson för att han förmedlade kontakten.

1.Vad tycker Du de andra toppländerna är bättre på än Sverige när det gäller:
- Organisationen i förbund och distriktsförbund?
- Arbetssätt för att låta dom bästa träna med varandra under bästa ledning och support.
- Innovationer i spelet

Rent Org. massigt, sa tror jag Svensk Pingis fortfarande ar OK. Vissa av de Europeiska forbunden har dock hardare ”topp-styrning” av de basta talangerna, med ganska lyckade tranings-Centres i Tyskland och Frankrike, men den ”Svenska” modellen med stark klubb-verksamhet och bra utbilding i klubb kan fortfarande fungera.

HELA Europa har hamnat pa efterkalken nar det galler utveckling av spelet, KINA framfor allt men aven andra Asiatiska lander ar battre framme med nyheter och utveckling av spel-teknik. Jag tror aven Coacher ar battre utbildade an de motsvarande i Asien, med undantag av Mr. Gustafsson i Grostorp.(lol). Nyckeln ar att komma med ”nasta drag” som i en schack-match ungefar, Europeiska coacher maste komma med nytankade i spelet for att komma i fatt Kineserna. Det kanns som att ”glappet” ar storre an nagonsin.


2.Berodde framgångarna under 80-talet och 90-talet på något speciellt inom svensk bordtennis eller var det bara en lycklig slump med några träningsvilliga supertalanger som råkade komma från samma land vid samma tidpunkt?

Den vikitigaste orsaken var att det var ett helt gang av talanger som var tillrackligt ”galna” att tro att de kunde bli bast och hade som malsattning att sla Kineserna och hela konkaraongen. Det ar en ”myt”, kanske fortfarande en ”myt” att J-O, Applet & Co. INTE tranade, det ar ju helt lojligt att tro att det bara var talang. Den generation tranade mer pingis an nagaon annan generation hade gjort och gor an idag. Vi spelade ALLTID pingis. Att de dessutom var Super-talanger eller talanger utover det vanliga gjorde i kombination att de var mycket svarslagna nar de var som bast.

3.Hur kommer det sig att svensk bordtennis alltid varit så otroligt dålig på att marknadsföra sporten trots alla framgångar? Pingis borde ha blivit populärt och spelarna stora profiler. Det är underligt att intresset för pingis kan vara så otroligt lågt. Under en säsong får vi max 5 minuters elitserie-pingis i sportnytt, medan det läggs sisådär 200 timmar på att bevaka den marginella idrotten skidskytte.

Som sport att pingis popular i Asien, i vissa delar popular i Europa ocksa, men INTE i det stora hela sa popular. Vissa av andringarna av reglerna gjorda av ITTF var att fa en ”battre produkt” att marknadsfora. Rakningen var 1 andringen att forsoka ge pingisen ett battre lage att bli popular.

A andra sidan, sa ar marknads-foring nagot som kostar pengar och man maste forsoka ”sticka ut” nasan och tycka att sin produkt ar bra och att man kan markandsfora sporten.

Hur SBTF skoter sig kan jag inte, men inom ITTF har vi val pa ett ”hyfsat” satt forsokt utveckla och marknadsfora oss med ITTF Pro Tour etc. etc. Tyvarr sa skulle ett sadan ”koncepts” ha utvecklats langt innan det gjordes, kanske pa Stellan & Kjell’s tid nar sporthallarna var fulla nar det spelades hog-klassig pingis, vi maste hela tiden leka ”catch-up”.

4. Är den "svenska modellen" tillräcklig numera att fostra morgondagens spelare? Vad behöver kompletteras, utvecklas osv för att den ska bli bättre?

Jag tror det finns en Svensk Idrotts modell som ar MYCKET bra. Hur skulle vi annars vara sa in i he-e bra i sport i jamforelse med andra lander som har fler innevanare etc. etc. ? Jag har ju bott i Kanada sedan 1996, och jag anser Svensk idrotts modell ar overlagsen den Kanadensiska t.ex.


Men a andra sidan, en model ar i princip some en bil, den maste FORANDRAS arligen for att kunna vara bra, Volvo har nya bil-produker varje ar. Det ar samma sak med den ”Svenska modellen”, den maste forfinas, forbattras och andras pa arligen for att vara konkurrans-kraftig, om dagens Svenska pingis-modell at modern nog att kallas for arsmodell 2008, kan bara SBTF svara pa.

5.När var J-O som bäst? Vm 1989, OS 1992 eller VM1997?

Jag ar inte saker, jag vet dock attr han var oerhort bra under OS i Barcelona. Har var ocksa oerhort bra i VM i New Dehli 87, nar han krossade den ”Kinesiska muren” for 1:a gangen och akte dit i Finalen mot Jiang med knappast mojliga marginal, men har var ”tung” i VM 97 ocksa, aven i Sydney-OS tror jag han spelade mycket nara sin hogsta-kapacitet. -89 blev han ju Varldsmastare, sa inte mycket att tillagga dar!

Del 2 imorgon missa inte den!!

26 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är frågorna 2 o 4?

max sa...

ser du inte dem?

Anonym sa...

Utmanande!
Läckert att komma hem efter en träning och få Thunströms svar på mina första frågor - ovan benämnda fråga ett.

Väntat svar att klubbmodellen håller - men brist på innovationer.
Tack Max och Thunis!
Ser fram emot att läsa fler svar!

Anonym sa...

Jodå nu ser jag dem, var väl min data som var problemet

Anonym sa...

Förmodligen var det du som var problemet?

Anonym sa...

antagligen...

max sa...

det var mitt fel..

jag skulle markera thunis svar röda men markerade allt och gav då vissa frågor svart färg vilket är dåligt mot svart bakgrund.

Men sen så har jag nu ändrat till vit text.

My bad..

Anonym sa...

Tackar för svaren. Intressant läsning. Och kontentan blir väl som vi alla vet egentligen - ngt måste göras o det NU om vi ska bli bättre. Återstår o ser om SBTF hänger på ;)
Tack Max för initiativet att fråga Thunis.

Anonym sa...

Fantastiskt roligt att läsa svaren från en "ikon". Det märks att han har full koll. Kanske något att köpa över till SBTF. Varför exportera såna som Thunis tänk om vi tagit tillvara alla såna med de kunskaperna de besitter.
Tack Max till ett fantastiskt intiativ.

max sa...

Han jobbar på ITTF´s kontor i Kanada och är bosatt där sen typ 10år så det kan vara svårt att få tillbaka honom så lätt.

Men med hans stöd/hjälp och andras så kanske SBTF kan få rätt på skutan igen.

Anonym sa...

Roligt, roligt, roligt
ser verkligen fram mot de övriga frågorna
Tack Max, underbart intiativ

max sa...

Har härliga 11 frågor med svar att locka med imorgon.

Anonym sa...

Ett alternativ hade väl varit att få ihop den gamla "trojkan" med Thunström, Glen Östh, Sören Ahlen, Tickan mm. i nån form av arbetsgrupp, för att utveckla svensk pingis och dess organisation. De har ju dock oerhörda kunskaper som vi måste kunna ta till vara.

Anonym sa...

Jättebra, kan du inte lägga ut några fler frågor?, snälla, vill inte vänta till imorgon.
Detta var väldigt intressant
Tack Max

max sa...

fler frågor och svar tidigt imorgonbitti, sedan del 3 på kvällen.

Anonym sa...

Vi kanske skulle fråga Walter o Jörgen o Co vilken årsmodell den svenska modellen har nu?
Ser fram emot morgondagens frågor o svar

Anonym sa...

Han skriver om tränings centrar med framgång i Frankrike o Tyskland, vad har vi, Köping??? Vi måste kanske tänka om där också? Förr gick väl alla de bästa från i Falkenberg nu verkar alla vara utspridda över hela landet. Varför inte ett pingisgymnasieum kombinerat med traningscenter, fast då i inte geografisk sett i Köping, som saknar all transportmedel.

Anonym sa...

Nice! Mer av sånt här... Bra jobbat!

Anonym sa...

Varför slutade Thunis som förbundskapten, är det någon som vet?

Anonym sa...

Börja han inte på ITTF direkt efteråt?

Anonym sa...

Om den "gyllene generationen" tränade så hårt ,och det gav ju som vi vet resultat, borde inte Ekan ta det med sig, han var ju i den generationen också. Eller har vi inte de spelare som kan träna på det sättet idag?

Anonym sa...

Tror att de är lite bortskämda idag, det går för lätt att bli proffs trots att man kanske inte kommit upp i tillräklig standard + att man kanske tar för givet att vara med på varje turnering världen runt ,fast man inte går speciellt långt någon gång. Man tar allt för givet.

Anonym sa...

Gäller det inte för Ekan och Scheele mm. i herrlandslaget att ta fram rätt årsmodell, om vi inte har det nu? Vi kan väl inte skylla allt på SBTF? Dessa herrar måste ju lägga ut riktlinje o mål och givetvis få förutsättningar att jobba mot dem, men det är kanske det som saknas?

Anonym sa...

inte lätt att ha kvar de mest kompetenta ledarna i sverige. stavas ekonomi. självklart vill duktiga tränare kunna tjäna en hacka, och det kan/vill SBTF inte erbjuda.
fast walter och jörgen kanske kommer med nytänkande här....eller inte.
centra är bra men som i sverige använda centrat till att idka u hjälp till sydamerika är kanske inte det ssmartaste. trodde det var asien man skulle ikapp.
men kanske walter jörgen och ahlen vet saker som inte andra vet

Anonym sa...

u-hjälp vet jag inte om jag håller med om. det kallas nog att få hit internationellt motstånd till våra junisar... man kan ju göra som norge gör och det e att köpa in asiater som inte platsar där borta lr så kan man ta hit dom som vill komma hit.

Anonym sa...

jo u hjälp.
ett svenskt centra som inte tar sikte mot världselit är ett skämt.
sen om juniorerna inte är bra nog är en annan sak.men siktet borde vara högre.
men att sydamerika blir bättre med sveriges hjälp är helt klart.
snart borde folk reagera...