tisdag 16 juni 2009

Ett U21-landslag och ett träningcenter

Steget mellan junior och senior har alltid varit svårt. Kanske är det att det faktiskt skiljer så pass många år mellan spelarna och att det satsas på dom som är bäst just nu och inte dom som kanske är bäst om några år. Detta gäller inte bara Sverige men det gäller i allra högsta grad Sverige.

England har löst det på det sättet att man mer eller mindre har struntat i flera årskullar och nu satsar stenhårt på de yngre (födda 1990 eller yngre). Är det rätt väg? Ja, kanske för England som inte haft en toppspelare på rätt länge. Nu har de Drinkhall som snart gör sin tredje säsong i Bundesliga och han är född 1990.

I Sverige tror jag att man skulle kunna ta fram ett U21-landslag och på så sätt överbygga den svårighet som många har att etablera sig i seniorsammanhang.

Min uppfattning är att vi idag har för stort avstånd mellan junior och senior och det medför att du inte får chansen att tävla internationellt efter junioråldern om du nu inte råkar vara den bästa i just din årskull. Jag tror att vi med anledning av detta tappar flera spelare från att satsa hårt på en pingiskarriär.

Flera av våra spelare som är duktiga i junioråldern kommer ut från gymnasiet och inser sig vara en bra bit från att platsa i seniorlandslaget och har då inte lika mycket att satsa på om de inte får chansen att spela i elitserien och livnära sig på sin pingis, vilket tyvärr är möjligt för alltför få i vårt rike.

Detta tapp av spelare urholkar vår spelarbas och minskar konkurrensen vilket i sin tur medför sämre kvalitet på våra spelare och ett färre antal dessutom, dubbla minus och det är inte alltid att minus två gånger om är plus.

Mitt förslag är därför att det skulle satsas hårt på att ta vara på alla de som lämnar junioråldern och ge dom chansen att spela europeiska pro tour turneringar (där det är såväl U21 som senior). Jag skulle dessutom på något sätt vilja knyta dessa spelare till ett träningscenter där de kan sparra med våra juniorer samt få sparring av våra seniorer. En bred bas med hög kvalitet skulle vara målet.

För mig så skulle detta center med fördel vara placerat i södra Sverige (läs Skåne). Det geografiska läget skulle ge oss stora möjligheter att samarbeta med vårt duktiga grannland Danmark och dessutom inte hamna för långt från kontinenten. Malmö har lika långt till Paris som till Umeå. Tyskland har ett enormt spann av duktiga spelare som inte är långt borta och träningsutbytet med tyska bundesligaklubbar skulle kunna vara en vardag för dessa spelare. Jag nämnde Paris och om inte jag minns fel så är Frankrikes träningscenter där och att försöka samarbeta med dom vore en klar möjlighet. Om man vill ta färjan så hamnar man snabbt i Polen och de har också duktiga unga pingisspelare som vi säkert kan ha ett utbyte med.

Så med ett träningcenter och med ett U21-landslag så skulle vi långsamt kunna återuppbygga Svensk pingis på såväl bredden som med spetsen.

Ett tips är att försöka återknyta Yao Chengren till svensk pingis som jag tror inte jobbar för Danmark längre. Vidare borde man försöka att få de svenska tränare och ledare vi har runt om i Europa att jobba för svensk pingis istället för andra nationer eller klubbar utomlands. Det är en kortlista på personer som jag skulle vilja ha med.

Angående finansiering av detta så har jag svårt att uttala mig då jag inte har insikt i Svensk pingis ekonomi eller hur vi spenderar befintligt kapital men jag skulle gärna se att man prioriterar en motsvarande satsning som jag beskriver före en massa annat. Externa finansiärer går att få tag på framförallt om man kan få lite synergieffekter med sponsring av u21-laget, träningscentret samt tv-reklam från pingisligan och dessutom reklam på SOC som i framtiden MÅSTE arrangeras och det måste förbundet ta ansvar för och inte förlita sig på att distrikt ska klara det då det är SVENSK pingis det handlar om.

Idag skulle ett svenskt sexmannalag för U21 (födda 1988) se ut som följer rent rankingmässigt:
  • Fabian Åkerström (33), 1988
  • Andreas Törnqvist (60), 1989
  • Simon Arvidsson (99), 1990
  • Joachim Bachstätter (120), 1989
  • Johan Sondell (140), 1989
  • Viktor Brodd (141), 1990

*

Juniorer och yngre:
  • Mattias Karlsson (64), 1991
  • Kristian Karlsson (74), 1991
  • Hampus Söderlund (123), 1994
  • Mattias Översjö (131), 1991
  • Harald Andersson (170), 1991

Vad tror ni om allt detta?

26 kommentarer:

Anonym sa...

jag slår vad om att du är skapligt nöjd med det här inlägget, med all rätt

detta är vad svensk pingis behöver allra mest

Anonym sa...

Håller med om att efter 17 års ålder hamnar man i ett vakum. Sorgligt. Så mycket talang till spillo. Men ett undomslandslag får man genom att ha en elitserie för U-21. INTE bara genom ett rankingsystem. Tänk vilket "smörgåsbord" för förbundskaptener att ha koll på våra ungdomar. En elitserie med hög status är viktigt. Lyckas man där ska vara %#§l=&½ bra. Sammandrag,slutspel och mediabevakning. Kom igen nu! GO!

Anonym sa...

ingen dum idé, ingen dum idé alls..

Anonym sa...

Intressant...mastigt, komplext.,..men intressant...

max sa...

Några U21-landslag från Europa, går inte in på Asien för då blir jag bara mörkrädd.

Tyskland:
Ovtcharov (2)
Filus (20)
Mengel (29)
Franziska (65)1992
Bottroff (98)
Floritz (99) 1991

Danmark:
Sternberg (50)
Rasmussen (89)
Hindersson (93)

England:
Drinkhall (13)
Knight (49)
Reed (73)

Portugal:
Freitas (8)
Silva (71)

Ungern:
Nagy (35)
Zombori (38)
Kosiba (46) 1991
Kriston (91)

Polen:
Xu (43)
Malicki (51)
Chodorski (63)1991
Choynowski (72)
Fertikowski (81)

Frankrike:
Lebesson (12)
Salifou (19)
Zhang (31)
Le Breton (67) 1992
Baubet (78)
Petiot (81)
Le Guen (88) 1992
Gauzy (107)1994
drop (108)
Robinot (112) 1993
Lorentz (114)1993

Tjeckien:
Tregler (53)
Obeslo (56)
Sirucek (77) 1992
Placek (87)
Crha (97)

Anonym sa...

Såg junisarna minus MK äta korv på Scheele idag. Översjö släntrade in sist på klassiskt maner :)..

//PT

Anonym sa...

tummen upp

Anonym sa...

Ojakangas tar nog plats i u21:)

Anonym sa...

Håller med till fullo...bara att hoppas att förbundet inser det viktiga också.

Anonym sa...

Lite orättvist att jämföra med Drinkhall dock. Han har i princip varit i europatopp sen han var 12. Inte att undra på att han har fått allt stöd från förbundet då och inte minst eftersom han nu varit bäst i England på seniorsidan ett par år redan.

Anonym sa...

Bra ideér. Tycker att du ska skicka detta vidare till SBTF.

Anonym sa...

Bra ideér. Tycker att du ska skicka detta vidare till SBTF.

Anonym sa...

Jag tror att vi borde införätta ett europeiskt träningscenter. Hjälps vi inte åt i europa kommer vi aldrig att kunna riva den kinesiska muren igen. Ett europeiskt samarbete är lösningen för att åter igen ta upp kampen med asiaterna.

Eller iaf ett stort, stort, utökat sammarbete! I dagsläget är det ju nmästan obefintligt.

Anonym sa...

Håller med! Ett U21 lag ligger i tiden då dagens ungdommar etablerar sig senare i livet än tidigare.
Tycker dock att centret ska ligga i mellansverige då det är viktigare med avståndet till hem och hemklubbar än till Europa, dit man oftast ändå flyger.

Anonym sa...

Låter väldigt intressant! Ett U-21 landslag, ingen dum idé alls.

Finansieringen är kanske den stora frågan...

När det gäller träningscentret har Malmö den geografiskt bästa placeringen. Tycker inte som "Anonym 13.02" att det bör ligga i mellansverige. Mellansverige känns väldigt långt bort om man vill ha ett samarbete med t ex Tyskland och Danmark. Köpenhamn (och Kastrup) ligger endast en halvtimme från Malmö. Mellan skånska och danska föreningar finns redan olika samarbeten som skulle kunna utvecklas vidare. Dessutom blir det faktiskt nära till många spelares hem och hemklubbar ("Anomym 13.02"s argument för mellansverige). Om man t ex går in och tittar på uttagningen till sommarens minikadettläger så ser man att minst en tredjedel av de, får vi anta, inom några år blivande U21-spelarna faktiskt kommer från den södra regionen. Mellansverige är för långt bort för danskar och tyskar!

max sa...

Mellansverige=Sundsvall

max sa...

Angående finasiering så behövs det kanske till viss del omfördelning av befitliga resurser men också ett nytt tänk kring sponsorer.

Tidigare har man sagt nej till sponsorer som ansetts för små ett sådant resonemang håller inte för mig.

Tänk nytt, gör nytt och få nya resultat.

Anonym sa...

En annan variant är att införa pingishögskolor, som en naturlig förlängning av pingisgymnasierna.
Lite mordern undervisning och forskning inom pingisen med nya metoder o.s.v. gör att vi då snart kan slå kinesen.

Gudrun sa...

Stockholm, Malmö, Göteborg är lätt att ta sig ut i världen ifrån. Inte 30 min men går ok. Alla storstäder dyrt med boende och tar lång tid att ta sig till hall. Hur många tränare? Om center minst två tränare förmodligen fler kostar mycket. Kommunen måste in och stödja med lägenheter, lön, hall. Hörde att centret i köping kostade massor som kommunen betalade, de andra var inte intresserade. Om de är det nu bra men tufft i storstäderna. Om mindre stad ingen skillnad mot befintliga Köping de har i alla fall Skavsta Västerås Arlanda och Bromma ganska nära och det verkar funka bra. Måste vara smartast att bygga ut där med herrseniorer om det hänger på ekonomin och resor.

Anonym sa...

daniella moskovits födelsedag idag! ;)

Anonym sa...

daniella moskovits födelsedag idag! ;)

Anonym sa...

Grattis Daniella!
// en som förorade 3-0

Anonym sa...

GRATTIS!

daniela sa...

haha tack så mycket! :)

Anonym sa...

congratz moskan

Anonym sa...

congratz moskan