lördag 13 juni 2009

Slut?

Vi har lärt känna honom som en gentleman.

Vi har beundrat hans grace vid bordet och hans coola attityd. Hans spelstil har varit långsam men samtidigt explosiv

Hans sportslighet har varit oantastbar i många år fram till OS då vi anade en spricka i en hans fasad. Han försökte medvetet fuska till sig en viktig poäng mot vår egen hjälte och tillika gentleman Jörgen Persson. Där sjönk han i mina ögon till en puttefnask från att ha varit en förebild vid bordet.

Zoran Primorac pratade med Jörgen och mig om just detta och berättade då för oss att Samsonov faktiskt börjat tjyva till sig fler bollar här och där. Det är uppenbart att hans frustration över att inte ha vunnit en av de stora singeltitlarna är påtaglig. Hans spel räcker inte till och därmed greppar han efter de enkla genvägarna som att sno en boll här eller där.

Jag pratar givetvis om Vladimir Samsonov.
Jag har min egen teori om Herr Samsonov.
Jag tror att han har gett upp. Han är 33år gammal och har haft chansen att vinna de stora titlarna men nu har tåget gått och kvar står han med ett pingisfodral i ena handen och andan i halsen flåsandes när tåget tuffar iväg mot nya stora mästerskap. Samsonov står kvar och blickar mot horisonten men ser inget annat än den lilla bollen och hans final mot J-O då han inför finalen hade slagit flera kineser och dessutom pissat ner J-O i lagtävlingen. Samsonovs stora chans. Bara 21 år gammal med hela karriären framför sig och många titlar att vinna. Men det blev inte de finaste titlarna, dom titlarna har hamnat hos andra spelare.

Han har inte på många många år varit rankad sämre än de tio bästa spelarna i världen och hans nuvarande sjätteplats på rankingen tror jag är i fara under de nästa tolv månaderna.

Vad grundar jag då detta på?

Jo, jag har några tankar som man kanske kan kalla belägg men jag ska i alla fall dryfta dom med er så får ni bedöma själva om jag är Kix eller Ossa.

Samsonov har sedan CL startade för 11 år sedan spelat de tio första finalerna. Han är alltså MR CL! Men denna säsong så misslyckades hans spanska Cajagranada med att hålla sin seedning i gruppen och i kvartsfinal så blev düsseldorfarna för starka. Nu denna säsong så får inte Cajagranada ihop med stålar och då byter Samsonov klubb och det till Orenburg Gazprom från Ryssland. Det skulle ju kunna ha varit en satsning på CL men nu får hans lag alltså inte ihop tillräckligt med rankingpoäng ens för att medverka vilket innebär att detta är ett stort sportsligt nedköp. Pengarna talar och Samsonov offrar på karriärens höst de stora matcherna som för honom kanske inte är så stora.

Vidare så finner jag hans tävlande på sistone mycket märkligt.

Han är inte med i sin hemmaturnering i Vitryssland. sen åker han till Kina men inte för at spela China Open utan bara för att spela inbjudningstävlingen "Världen vs Kina" som bara handlar om pengar.

Sen så fortsätter det. Istället för att vara med i Japan Open som pågår nu så åker han hem igen till europa och hans nästa Pro Tour blir den i Marocko om cirka en månad. En tävling som inte erbjuder ett startfält värd namnet för en Pro tour. Två spelare förutom Samsonov på topp-100 och den ena är Saive. Jag tror stenhårt att arrangören betalar dom två en ganska slant för att ställa upp i denna b-turnering. Återigen pengar alltså.

Inte fel tänkt av Samsonov rent ekonomiskt men för hans ranking kan det bli ren katastrof. Han får förvisso poäng om han vinner tävlingen vilket han bör göra men om han prioriterar på detta sätt så kommer det inte att gåatt bibehålla kvalitet i längden.

Jag tror att Samsonov succesivt kommer att tappa på rankingen under 2009 och 2010 för att satsa på VM 2011 och kanske OS 2012. Mitt tips är att han misslyckas i bägge dessa och att sedan slutar att spela internationellt och kommer då att vara en av de mest jämna toppspelarna i modern tid men han kommer att sakna en stor titel.

Så jag säger redan nu. Tack för det som varit och lycka till som pingispensionär. Du kan säkert få jobb inom vitryska olympiska kommitén eller motsvarande om du inte får jobb inom pingisen vilket du med all säkerhet kan få.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Tre EM-guld i singel får vi ändå buga inför...

Coachen sa...

Timo Boll kommer att vandra samma väg, vara jättejämn år efter år men aldrig vinna ngt riktigt stort.

Anonym sa...

ja 3 em guld...visa lite mer respekt!

Anonym sa...

33-årig europe som kommer tappa på rankingen. Ingen högoddsare där..

Anonym sa...

hur svårt är det att vinna em-guld när man bara behöver slå en bra spelare?

Anonym sa...

Det kommer finnas många stora spelare som aldrig vinner VM eller OS. Det säger sig självt med alla duktiga kineser.

Arne Anka sa...

Sex EM-guld i singel och fyra guld i Europa topp-12.

Detta är ju en ansenligt mängd topp-titlar... inom Europa!

Efter uppstuds

AA

Arne Anka sa...

Till Samsonovs "ynkliga" meritlista kan man även tillägga:

- två world cup-titlar.

Anonym sa...

Respekt för EM-guld? Nja, inte är det väl illa att vinna, men Europa är just nu bara en skugga av Asien när det kommer till Pingis, så EM värderar inta jag så värst högt.

Fast det är klart, EM har haft högre klass och någon av Samsonovs titlar kom väl då.

Håller ändå med Max, han saknar en riktigt stor titel och han är på väg nerför karriärstegen.

Anonym sa...

aa precis han har vart en av tidernas bästa i allafall!:..

Anonym sa...

vm final plus world cup plus allt i europa...killen e ju en av de vassaste europeer alla tider...RESPEKT!
hade han varit svensk hade han varit gud hos de flesta

Anonym sa...

Samsonov är en legend inget diskussion om den saken ens?
Han har tok mnga tiltar, VM-finalist?
C'mon lite respekt..

Anonym sa...

Vladimir Samsonov har en mycket fin meritlista (se nedan). Många är dem som aldrig fick vinna ett VM-guld eller OS-guld i singel. Kanske saknade han ett riktigt vapen för att vinna de allra tyngsta titlarna i OS och VM. Han kommer dock kommas ihåg som en av de bästa i Europa genom tiderna.

2 World Cup segrar
1 VM-silver (runner up)
5 EM-finaler varav 3 guld
4 st Europa TOP-12 segrar

max sa...

J-o, Jörgen och Äpplet är också slut. Det är så det blir.

Nu är en annan legend också slut det är ingen brist på respekt.

En av de bästa, ja. Men han är utan titel från VM och OS precis osm Äpplet. So what..

max sa...

Jag läser igenom texten ett par gånger.. och hittar inget i den som tyder på brist på respekt.

Jag hyllar ju killen men jag tar ju även upp hans förändring. Är det inte det som är intressant istället för att bara läsa ett hyllningstal?

Anonym sa...

Hej Max,

En trevlig artikel.

Grymt att vinna det som han har gjort, men jag tror även att han har offrat eller slarvat bort chansen till att ta den där stora titeln. För tidigare så spelade han även mindre tävlingar innan stora mästerskap och som sagt slarvade bort chansen eller valde pengarna.

/JP

Anonym sa...

Samsonov har, liksom Timo Boll, inte haft förmågan att höja sig det där lilla extra som krävs för att vinna ett OS eller VM. Det kan också vara så enkelt som jag vet att bl a J-O varit inne på, att ingen av dessa båda herrar har vågat spela på s.k. halvchans och hoppats på att ett riktigt flyt som kan leda hela vägen till seger skall infinna sig. På säkerhet kan man helt klart vinna ett EM, men skall man som J-O och Jörgen vinna ännu finare titlar, så måste man upp en nivå. Jag var på plats vid ett par av de svenska guldtillfällena och minns hur fantastiskt bra både J-O och Jörgen spelade. Man undrade nästan om det var samma spelare som man sett spela betydligt mänskligare bara några månader tidigare i ett par mindre tävlingar. Eftersom Boll och Samsonov inte tycks våga chansa för att hitta denna högre nivå så kommer ingen av dem heller någonsin att vinna OS eller VM.

Anonym sa...

Hallå, Max.
1985 vann Äpplet VM-guld i dubbel och sedan har han guld i lag 1989, 1991 och 1993.
Inte singel, men väl fyra VM-guld!

max sa...

Hmm.. jag avsåg givetvis singel. Jag´menade inte att förminska Äpplets grymma meritlista.