torsdag 18 juni 2009

Ungdoms EM

Herrjuniorerna:

Sveriges lag känner vi väl till:
Kristian Karlsson (4)
Mattias Karlsson (5)
Mattias Översjö (16)
Harald Andersson (21)
Anthony Tran (34)

Laget är andraseedat och så här ser deras grupp ut:
Sverige
Belgien
Ryssland
Österrike

Jag har inte sett trupperna ännu så denna koll gör jag bara efter nuvarande ranking och vad de olika lagen skulle kunna ställa för spelare ute i hagen.

Ryssland:
Taraz Merzlikin (13)
Ilta Zhidkov (51)
Sergei Martiukov (52)
Alexandr Zhelubenkov (79) 1993

Merzlikin är den som har lite kapacitet och han kan i sina bästa stunder slå svenskarna men som lag räcker inte ryssarna till.

Belgien:
Lauric Jean (24) 1992
Julien Inderberg (45) 1993
Ludovic Bierny (53) 1992
Cedric Nuytinck (58) 1993

Ett lag som inte har något att säga till om mot Sverige. Om två år kan de dock vara farligare då de har ett duktigt gäng med spelare födda 1993.

Österrike:
Martin Heimberger (31)
Leon Hartsberger (99)
Alexander Chen (106)
Jan Peter Schanbacher (121)

Strykgäng och sist i gruppen utan tvekan.

Sverige vinner gruppen enkelt och vem som kommer två kommer att avgöras mellan Ryssland och Belgien där ryssarna har ett litet övertag.

Lite om de andra lagen i EM.

Frankrike:
Vann finalen förra året mot Sverige och har i år ett minst lika starkt lag. De två eviga följdeslagarna Le Breton (3) och Le Guen (7) (Le Burka och Le Gurka) bägge födda 1992plus att de har mer än så. Quentin Robinot är född 1993 men ändå rankad som nummer 11 bland 91:orna (jämför med Tran som är 34:a och lika gammal). Lika gammal som Robinot är även Lorentz med en europaranking på 15. Ett toppgäng och de som får ses som favoriter till guldet tillsammans med Sverige och Tyskland. Men för att Sverige ska kunna vinna så krävs det nog att Mattias Karlsson kan vara med och tampas på allvar.

Ungern:
Daniel Kosiba är bäst i europa och har dessutom flera duktiga lagkamrater i form av Schaffer (20)och Perei (28). Kan slå alla lag då Kosiba oftast tar två matcher.

Tyskland:
Patrick Franzsiska visade fin form senast när han vann på touren och är numera rankad som nummer två i europa. Han leder det tyska laget med Floritz (9), Walter (14), Holter (18), Schmidl (22). En segerkandidat och ett riktigt svårt slag att vinna över, Bred trupp och många riktigt vassa killar.

Av de kommande grupptvåorna så återfinns det en del tuffa motståndare:

Polen med Chodorski och Floras kan bli tuffa om Chodorski tar två vilket han mycket väl kan göra även om han lika gärna kan fås tryk av alla svenskarna.

Tjeckien med Sirucek vid rodret och Obeslo, Pinka och Benes vid årorna känns överkomliga i ett slutspel.

Inför det individuella så kommer jag även att kolla in rumänen Hunor Szocs som avancerar kraftigt på rankingen och som tagit steget fullt ut i sin satsning och flyttar till Ochsenhausen för att träna där på heltid. Han ger allt för att bli riktigt bra och det tror jag man måste göra för att lyckas. Hoppas att vi i framtiden slipper se denne Szocs före våra svenska spelare i resultatlistorna då de idag är bättre pingisspelare och har alla möjligheter att förvalta den pingiskunskapen om de verkligen satsar.

Hunor Szocs glöm inte honom i framtiden, han är ett år yngre än de bästa och har nog inget att göra med medaljstriden utan han kan mycket väl få stryk av många men i framtiden om 3-5 år var är han då?

Jag återkommer om kadetterna men innan dess så ska jag kolla med Thomas Von Scheele om vad han tror om Sveriges chanser i EM.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Tror att våra bästa juniorer måste också röra på sig och flytta till Tyskland för att få träna med bra träningsgrupper DAGLIGEN, eller att det startas ett träningscenter som det har disskuterats mycket här där de bästa juniorerna, U21 spelare och seniorerna tränar året om tillsammns

max sa...

Jag håller med.

Våra svenska junior måste få vara i en tillvaro där de konstant möter bättre motstånd.

Anonym sa...

Hej,

Men räcker det inte med att dom spelar pingisligan/superettan och tränar i Sverige?
Vad har vi för glädje av spelare som finns i t.ex Tyskland?

Länge leve den evigt unga pingisligan!

/JP

max sa...

Jag tror tyvärr inte att det räcker för att etablera sig i världstoppen eller ens i europatoppen om vi inte får bredare topp på träningen.

Utan att veta allt så:
Mattias Karlsson är bäst i Köping

Kristian Karlsson har Chen Jian halva året men sedan är han bäst på hemmaplan.

Harald och Anthony har bättre motståndare i form av Wall, Appelgren, Hajen, Zöögling och dessutom några till ungefär jämnbra som tex Mats Sandell.

Givetvis tillkommer det träningsläger mm men jag tror att det behövs bättre träning varje dag på hemmaplan för att utvecklas.

Anonym sa...

Träna mer..träna bättre...träna mot bättre..träna hårdare...Nytt träningscenter för de bästa U21-spelarna samt seniorlandslaget är framtiden. Nära samarbete med Danmark, Tyskland och Frankrike är också ett måste för framtiden.

max sa...

Hehe.. påminner om mitt inlägg om u21 som jag skrev häromdagen.

Kul att vi är flera!

Anonym sa...

Det svåra är inte att analysera problemen i svensk pingis....det svåra är att lösa bl.a. den ekonomiska biten och med kraft och kompetens genomföra det som behöver göras...svensk pingis har i många år varit gnällig...allt för många kommer med negativ kritik men har själva inga lösningar. Samma personer är oftast själva inte heller intresserade av att lyfta ett finger för att förbättra sakernas tillstånd. Det som dock är positivt med denna blogg är att många konstruktiva förslag lyfts fram. Vi kan alla tillsammans lyfta svensk pingis till oanade nivåer....jag tror personligen att svensk pingis har en mycket ljus framtid ...men då krävs ett hårt jobb av oss alla. Det ska för sakens skull sägas att många är dem som gör ett mycket stort och bra jobb för svensk pingis....hoppet finns...heja...heja..superpepp !!!Nedan följer exempel på reformer som jag tror skulle lyfta svensk pingis på sikt:

- Ett pingiscenter för de bästa U21spelarna och seniorlandslaget

- Ett nära samarbete med Danmark, Frankrike och Tyskland

- Kalla även de bästa juniorerna (17-20 år) till seniorlandslagslägrena

- Tävla mer ålders-/könsintegrerat

- Träna mer, hårdare och bättre

- Fler läger..färre tävlingar

-Integrera handikapp-pingisen och "friskpingisen"

- Slå ihop befintliga SDF i mindre antal regiosförbund på samma sätt som t.e.x. tennis redan har gjort... på detta sätt skulle man bättre kunna samordna verksamheten och formera den kompetens som finns i landet...idag finns det alldeles för få spelare, klubbar och starka ideella krafter för att driva samtliga dagens SDF).

- Anlita och engagera kompetens som Sartz, Stellan, Peter Karlsson, Tickan, Mernsten, Jörgen, J-O m.fl. i svensk pingis...Låt det kosta och finn finansiering !!!

- Anställ en person på SBTF som endast jobbar med marknadsföring och sponsring

- Arrangera SOC minst varannat år

- Skicka alltid ungdomslandslag till Euro Mini Champs, Nordeuropeiska mästerskapen för ungdomar och andra internationella mästerskap

- Tidigare scouting av spelare och ge de yngsta bekräftelse genom riksläger, rikstävlingar m.m. i tidig ålder

- Satsa smalare....satsa stenhårt på dem man tror på....

Svennis Jr sa...

Franziska fran Tyskland. Denne tysk tyckte vi mest synd om naer han sanaer lyckades besegra en korre i 8:delen men till slut la 11-13 i skilje. Franziska kommer att bli mycket svarslagen i kommande sommares Junior EM, var sa saekra!
Rätt nöjd med vad jag skrev 12/12-2008!
Ha en trevlig midsommar ALLA!

max sa...

Anonym 23.01,

Jag håller med om det mesta du säger även om jag tror att man måste satsa bredare och inte smalare. Svårt att veta vilka som kommer att verkligen lyckas och då finns det risk för att man tappar spelare med en annan utvecklingskurva.

Men mycket av det du säger skriver jag under på direkt.

max sa...

SVennis jr,
Vad skrev du då? Jag minns inte?

Anonym sa...

har inte ungern do P nam ?

max sa...

Östeuruopa har slutat att dopa sina spelare och dessutom är effekten av doping inte så stor när det gäller pingis.

Så sluta säga att Ungern har doparn..

:)

*

Jodå han är med jag missade honom. Han är nummer 40 och bara 16år.

Anonym sa...

Anonym 23:01

Innehåller väldigt mycket bra saker, men slutklämmen!
"Satsa smalt"

Bli som England, Paraguay eller något annat land som helt saknar egna ligor.
Det enda som ger någon topp och elit är att satsa brett!

Anonym sa...

"och dessutom är effekten av doping inte så stor när det gäller pingis".

Vad föranleder detta påstående? Varför skulle effekten av doping vara mindre på pingisspelare?

Anonym sa...

Hunor Szocs vann kadett EM 2007...ingen rookie direkt. Slog Fransiska i Polen. Kan definitivt ta medalj redan nu. Spelade Junior Top 10 i Januari.
Ett av europas stora hopp...klart han vill satsa! Bra spel men inget vapen.

Anonym sa...

Om man ska satsa brett måste fler delar av organisationen satsa. Landslaget ska bar lägga resurser på dem man tror på. Det är de ansvarigas skyldighet att tro rätt oftare än de misstar sig. Sedan är det upp till distrikten och klubbarna att leverera likvärdiga satsningar på spelarna strax bakom. Landslagen ska inte ta ansvar för dålig klubbverksamhet... Idag får ingen chansen. Att satsa bredare från SBTF ger bara fler möjligheten till ingenting...

Anonym sa...

Ja, du anonym 00:07, vad ska man säga. Vet ej om det är skrivet i ironi?
Slutklämmen med ”att satsa bredare från SBTF ger bara fler möjligheten till ingenting…”. Levererar SBTF ingenting är det väl bara att lägga ner deras verksamhet.
”Landslagen ska inte ta ansvar för dålig klubbverksamhet”. Aldrig hört talas om detta önskemål, verkligheten är snarare det omvända här.
Verkar som insändaren på fullt allvar tror att framtidens pingisstjärnor beror mer på att samma individer har varit uttagna till landslag sedan unga år och det är detta som format dem till stjärnor framför det att ett brett urval gett de bästa spelarna. Mattias Karlsson kom väl med i landslaget ganska sent om jag inte minns fel, medan exvis Kristoffer Greczula slutade efter en ganska tidig satsning på honom. Alla utvecklas olika och det finns flera sådana exempel även hos de stora stjärnorna att titta på. Att då lägga alla pengarna på några få i unga år är rena vansinnet och slöseriet med de resurser som trots allt finns. Satsa bredare, låt fler vara med, gynna inhemsk konkurrens och samarbeta med fler klubbar så kommer vi att få bra seniorer i världsklass.

max sa...

Anonym 00.07,

Jag håller med om att det finns en risk att man satsar lite här och lite där och det därför inte blir något av det.

MEN

Förbundet har en skyldighet att hjälpa klubbarna med sina satsningar. Sen är det givet att klubbarna och individerna själva har ett enormt ansvar själva.

Jag skulle vilja se en bredare satsning redan från kadettsidan enda fram till seniorsidan. Om det sedan måste priotiteras om i befintliga resurser eller om man behöver tillökning kan jag inte svara på då jag inte har någon insikt i hur budgeten ser ut.

Utan starka klubbar så får vi ett svagt landslag. Starka klubbar får vi genom samarbete och med hjälp från förbundet, förbundet kan hjälpa till många sätt och inte bara genm att sticka till pengar.

max sa...

anonym 20.57,

"Satsa bredare, låt fler vara med, gynna inhemsk konkurrens och samarbeta med fler klubbar så kommer vi att få bra seniorer i världsklass"

Kunde inte sagt det bättre själv.