Jag och Patrik Norgren som skriver på tjejpingisbloggen har mailat fram och tillbaka angående en datarnaking som vi bägge två tycker är viktig och nödvändig för svensk pingis.
Patrik som på sin blogg genomförde en undersökning på sin blogg angående intresset för en dataranking bad mig göra samma sak vilket jag gjorde (vars resultat ni kan se till höger). Patrik mailade sedan förbundet angående detta med några spörsmål och nu har Patrik fårr svar från Bengt Andersson.
Tyvärr så har inte Bengt något nytt att anföra sedan jag pratade med honom i ärendet för ett par månader sedan.
Nedan kan ni läsa frågorna Patrik ställde och sedan Bengt oredigerade svar. Tyck till!
*
Hej Bengt!
Som du kanske känner till så pågår det en del diskussioner om datarankingens vara eller inte vara. Min blogg om tjejpingis samt bloggen Pingis Anger-Management har haft enkäter om man vill ha kvar nuvarande sytem, ändringar i befintligt system eler dataranking. Över 90 % (231 röster) som röstade på Pingis Anger-Management ville ha dataranking. På tjejpingisbloggen så var det 85% (63 röster) som ville ha dataranking. Med andra ord så är det en stor majoritet inom pingis-Sverige som vill ha dataranking. På båda bloggarna har det diskuterats fördelarna med dataranking.
Jag skulle vilja fråga (tänkte publicera svaren på bloggen) dig följande frågor:
- Vad är status beträffande dataranking?
- Betraktar SBTF dataranking som en lika prioriterad fråga som enkäterna påvisar?
- För några år sedan fick SBTF en offert som man avböjde, varför?
- Vad krävs tekniskt för att få dataranking i Sverige?
Hälsningar
Patrik Norgren
*
Hej
Jag fick mailet i förra veckan men hann inte svara.
Dataranking är en liten del i ett större sammanhang där licensiering och administration för tävlings- och seriespel ingår.
Status just nu är RF har bestämt sig för att frysa all utveckling i de befintliga system vi arbetar i och så fort som möjligt avveckla systemen.
Detta innebär att målet med det utvecklingsarbete som under ett antal år har utförts tillsammans med RF för att nå fram till en dataranking inte kommer att realiseras inom de system vi idag använder.
Vi kommer att bli tvungna att finna andra lösningar. Inom den närmsta månaden vet vi hur mycket pengar som finns avsatta i budgeten för IT-utveckling.
Uppdraget har under många år varit att tillsammans med RF och inom deras system till en begränsad kostnad ta fram en fungerande dataranking. Hur prioriterat det är nu när det kommer att innebära betydligt högre kostnader är inget jag kan svara på, det får styrelsen svara på genom hur mycket medel som tilldelas i budgeten.
Offerten du talar om förelades styrelsen vid möte i september. Styrelsen sa inte klart nej till offerten men ville att fler företag skulle ges möjlighet att lämna en offert innan beslut tas.
Som jag ser det krävs det tekniskt ett licenssystem som bygger på en befintlig persondatabas, typ SPAR-registret, ett anmälningssystem till tävlingar, där licensierade spelare anmäler sig och som läggs in i ett tävlingsadministrativt program där resultaten efter tävling laddas upp till en resultatdatabas som även innehåller resultat från alla seriematcher. När man väl har alla resultat på plats och knutna till licensierade spelare är det enkelt att beräkna och presentera en dataranking. Det stora problemet har varit att samla in alla resultat och att säkerställa identiteten på spelarna. Beräkningar i mitten på 90-talet när frågan togs upp vid ett antal förbundsmöten var att det då rörde sig om c:a 750.000 bordtennismatcher som spelades i Sverige under ett år. Dagens siffra borde vara något lägre men det rör sig nog i alla fall om en halv miljon matcher per år.
Med vänlig hälsning/ Kind regards
Bengt Andersson
Svenska Bordtennisförbundet
onsdag 10 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Verkar som att man fastnat i det här "svenskidrott" kakkat. Det ena utesluter väl inte det andra. Kan dom ha en ranking i Norge och Danmark kan vi väl ha det i Sverige också.
Anger-Max
Är det så att SBTF lagt ned resurser under flera år för att få igång ett datarankingsystem, men nu är tillbaka på ruta 1?
AA
Man måste beundra förbundets konsekventa omedgörlighet.
Finns väl ingen anledning att beveka sina medlemmar?
Följande mantra gäller:
"All form av progressivitet är att betrakta som blasfemi."
För att använda Hjalmar Söderbergs ord:
"Det finns saker som man måste vara fackman för att inte förstå."
SBTF har förlitat sig på RFs system som RF drog ur proppen för. I och med detta så har man (vi) tappat ett kronor och en massa tid.
Det som är intressant är dock att detta är en prioriterad fråga för spelarna och därmed borde vara det för förbundet.
Vi kan alla och har alla möjligheten att lägga in en motion om dataranking till våra distrikt som sedan på ett årsmöte kan driva frågan.
Vi kan inte bara skylla på förbundet.
MEN detta är en hjärtefråga för många och för mig en självklarhet. 1979 hade man en dataranking i USA.
Dags att kliva in i det som vi andra kallar 2000-talet.
Inför dataranking nu!
Det är som vanligt "tomteverkstad" hos förbundet! Tror inte vi kommer ha detta på många många år, förbundet är på tok för slappt och skyller på olika instanser och därefter säger att det kostar etc....
Är spelarna inte värda någonting i dagens sverige BENGT?????????
En av David G:s många tunga uppgifter att ta tag i. Han har ingen lätt uppgift framför sig.
Tävlingsspelarna genererar inte bara glädje till vår sport utan även pengar!
Klubbarna gör pengar på tävlingar.
SBTF och SDF får 7 % var.
Licenser ramlar in
Allt som populäriserar tävlingspingisen har en betydande intäktsida.
Ungdomar jagar rankingpoäng - på gott och ont - men det ger mer starter i tävlingar.
EN seniorranking skulle ge ytterligare en kick för tävlingsspelare och rättvisare uttagning till SM etc.
Nu riskerar Appelgren att ej vara kvalificerad!
Anger-Max
Hur kommer det sig att "bromsklossarna" i SBTF fortfarande får förtroendet att sitta i dess styrelse?
Finns någon rimlig förklaring?
AA
Anonym, vi har betydligt fler spelare och även betydligt fler matcher som spelas per år än vad Danmark och Norge har. Så dessvärre kan man inte bara tänka så, det ska inte vara så lätt tydligen...
Vi får väl helt enkelt se till att det blir en högt prioriterad fråga. Jag tror att vi är på god väg att göra det, fortsätter vi så här har vi säkert en dataranking innan 2030... :)
Jag tror att många, utan att säga för mycket, har gett upp frågan lite. Kanske dags för en ny generation att kliva fram och driva fram den igen? En attitydförändring inom Svenska bör nog ske.
Skicka en kommentar