fredag 29 maj 2009

Dags för skarpt läge

Nu kör vi. Jag kommer att försöka ta uppp några områden som vi sedan kan diskutera och dela med oss av våra egna erfarenheter, som vanligt är det skarpare om man inte är anonym men också precis som vanligt är det absolut tillåtet.

RIGet:
Jag ska förmedla några saker som jag har hört och det är inte mina egna åsikter utan enbart en förmedling från min sida kring detta. Jag har dock själv en frågeställnigar som jag hoppas kommer med här. Jag har aldrig varit och besökt verksamheten i Köping men jag känner till tränarna i Köping ganska väl. Jag tycker att några av åsikterna är oroväckande och vill gärna ta i detta då det inte finns någon annanstans att framföra sina åsikter på utan att riskera påföljder.

Träningen i Köping är inte så bra som man kan önska. Vissa av tränarna är mer intresserade av att vara "tränare i Köping" än att vara tränare åt Sveriges bästa pingisspelare, glöden och intresset saknas.

Spelarna i Köping och på RIGet får fördelar av förbundsledning i uttagningar till kadett och juniorlandslag men även till damernas seniorlandslag.

Köpings geografiska läge är inte optimalt ur kommunikationssynpunkt. Anledningen till att det ligger där är att kommunen bidrar med pengar. Det skulle vara mycket bättre att ha RIGet på västkusten alternativt i Skåne och på så sätt få närmare till Europa och med många elitserieklubbar i närheten (3 elitserieklubbar i skåne, 4 på västkusten, 1 superettanklubb i Skåne, 3 på västkusten, 1 Blekinge).

Bästa träningen i Sverige och med bäst resultat från de spelarna som gått där. Flera spelare som tagit steget til landslaget efter RIGet.

Stor andel spelare som slutar spela pingis som gått på RIGet. I förhållande till ranking och spelare som spelat kvar "hemma".

Förbundskaptenerna:
Hur går uttagningen till när en förbundskapten tas ut? Vilka kvalifikationer måste du uppfylla för detta jobb? För att exemplifiera så är det inte positivt när jag får höra från utländska ungdomsspelare att de kallar en av våra förbundskaptener för "turisten".

Hur går uttagningen till landslagen till? Är det resultat som räknas? Är det inställning och vem bestämmer vad som är rätt inställning? De senaste åren så har ett antal spelare inte fått chansen i landslagen utan varit "avstängda" för problem med inställningen.

Vad kan man kräva av en förbundskapten? Kan man kräva att kaptenerna pratar med sina "bruttotrupper" regelbundet och stämmer av med dom och deras tränare hur saker och ting går? Kan man kräva att seniorkaptenerna besöker elitseriens finalserie och ett antal elitseriematcher under året samt SM? Att ungdomskaptenerna besöker SM, UGP-finalen, RIKS topp-12?

Appropå bruttotrupper så borde den kanske uppdateras då den senaste uppdateringen är från 070904. Läs här. Enligt den så ser våra landslag ut så här:

Herrseniorer 2007/2008 (uppdaterad 2007-09-01)
Jens Lundquist, Vaillante (Frankrike)
Pär Gerell, Ochsenhausen (Tyskland)
Johan Axelqvist, Eslövs AI
Robert Svensson, Plüderhausen (Tyskland)
Jörgen Persson, Fulda (Tyskland)
Jon Persson, Söderhamns UIF
Fredrik Håkansson, Catania (Italien)

Damseniorer 2007/2008 (uppdaterad 2007-09-01)
Matilda Ekholm, Fraulautern (Tyskland) /Ängby SK
Carina Jonsson, Funchal (Portugal)
Malin Pettersson, Spårvägens BTK
Marie Persson, Mälarenergi BTK
Caroline Wersäll, Fraulautern (Tyskland) /Ängby SK
Madeleine Melcher, Ängby SK

Herr- och damjuniorer, pojk- och flickkadetter
Inga bruttotrupper tas ut i yngre åldrar.

Uttagningsprinciper
Uttagning till tävlingar och läger sker på seniorsidan, i möjligaste mån, senast sex veckor innan aktuellt tillfälle. På ungdomssidan sker uttagningar så tidigt som möjligt.

Landslagen:
Gällande seniorlandslagen finns en uttalad plan från SBTF att Sverige ska vara topp fyra i Världen på seniorsidan och topp fyra i europa på damsidan.

Hur ser planen ut för att nå dit? Träningscenter? Träningsläger? Enbart klubbverksamhet?

När ska man nå dit? 2008 var vi inte där. 2009 är vi inte där. 2010 är vi inte där. 2011 är kanske också kört?

Vilka är spelarna som ska göra att vi är med på dom nivåerna?

Styrelsen:
Walter Rönmark
Ingemar Nygren-Bonnier
Monica Erlandson
John Gunnar Jönsson
Inger Mann
Torgny Martinsson
Petra Sörling
Hans Westling

Ett problem för mig är att styrelsen i stort är helt okänd för pingissveriges stora massa. Än värre är att pingissverige inte vet vad som görs från styrelsehåll för att förbättra svensk pingis. Vad har ovanstående styrelsemedlemmar för visioner och kompetens för att utveckla svensk pingis vad är just deras bidrag?

Diskussionen handlar alltid om pengar men vad gör man för att införskaffa pengar? Hur många sponsorer har Svenskbordtennis? Varför går tidningen "Pingis" så mycket med förlust?

Jag ska personligen erkänna att jag inte har koll på alla ovanståendes kompetensområde eller funktion och då är jag som Peter Gustafsson en riktig nörd. Detta är ett problem. Svensk pingis blöder och att försöka dölja det med ett resonemang om att vi tog en bronsmedalj på em i dubbel eller att licensantalet ökat känns barockt.

Jag citerar från:
LEDAREN i svensk Pingis 2/03:
"Nu måste vi titta framåt och i samarbete med SOK och vår materialsponsor STIGA gör vi nu en mycket stor framtidssatsning mot OS 2008 och inte minst VM 2007 som vi hoppas ska gå i Stockholm"
Ingemar Nygren-Bonnier

Vad hände och vad gjorde man under den här tiden?

När sedan Walter Rönmark skriver i sin ledare 6/03 så är inriktningen på RF och SOK och så är det i hans Ledare fram till idag med. Är inget i våra egna händer? Kan vi inte påverka något själva?

Walter skriver i samma ledare:
"Vi har nu tre svenskar kvalificerade -maxkvoten för ett land- till OS i Aten. Vilket land förutom Kina kan uppvisa den bredden på toppen: fem spelare i den absoluta världstoppen. Ryktet om svensk pingis död har den senaste månaden visat sig vara betydligt överdrivet"

Om svensk pingis inte var död då så är den kanske det nu? Nu när Jörgen slutat i landslaget så har sverige två spelare på topp 100 i världen.

Tyskland 9 (3 på topp 23)
Ryssland 4
Österrike 3 (3 på Topp 31)
Rumänien 3
Portugal 3
Kroatien 3 (2 på topp 34)
Grekland 2 ( 2 på topp 41)
Danmark 3 ( 2 om man räknar bort Bentsen)
Frankrike 3 (ingen riktigt bra men de dominerar alla ungdomsklasser)
Polen 2
Serbien 2
Italien 2
Holland 2
Vitryssland 2

Sverige är inte ens nära bredden på toppen. Vi är en B-nation med europeiska mått mätt som det ser ut nu.

Vem tar ansvar för det här? Förbundskaptenen? Styrelsen? Klubbarna? RF? SOK? VAKNA NU, Vi har ett gäng duktiga unga spelare på pojksidan. Hur ska vi utbilda dom och ge dom rätt förutsättningar att ble duktiga seniorer. Glöm inte att det var inte så länge sedan då vi vann EM för juniorer i lag där motståndet lyckats så mycket bättre att etablera sig som seniorer och där vi bara har en som fortfarande satsar.
*

Diskutera konstruktivt nu mina vänner.

88 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart inlägg. Står bakom dig helt och hållet i det du tar upp. Äntligen någon som ifrågasätter!
Kan inte mer än vänta på att personerna bakom allt ifråga står upp till svars.

Kommer att följa debatten med spänning.

KÖR MAX!!!!!! Du är grymt duktig på det du gör.

Anonym sa...

Jag tycker att man ska satsa på U-21. En elitserie för U-21. Tycker att ungdomar mellan 18-21 hamnar i ett vakum. Bilda en elitserie för U-21. Se till att den får en hög status, prispengar till klubben eller vad som helst som gör att det blir hög status på serien. Detta kommer att gynna klubbarna i landet också. Något måste göras för ungdomar i denna åldersgrupp.

Anonym sa...

''Bilda en elitserie för U-21'',
SV: håller faktiskt med, ett bra förslag. Det kan få ungdomar att stanna kvar upp i en högre ålder!

max sa...

Det är riktigt att spelarna i den åldern har hamnat i ett vakuum.

En plan för att ta hand om spelarna efter junioråldern.

Vad gjorde man för att få de bästa 88:orna och 89:orna att fortsätta satsa? Vad gör man för 90:orna i år?

stor risk att dessa lägger av inom ett par år.

max sa...

Jag ska maila hela styrelsen och de på förbundet om detta inlägg så att vi kanske kan få svar från dom.

Anonym sa...

Kanon! bara att köra.

Anonym sa...

Dom bästa spelarna ska vara med i landslagen. Varför tar förbundskaptenerna ut spelare som går i köping men som egentligen inte borde vara i närheten av landslaget? Varför ska det vara lättare att komma med i landslaget bara för att man går i köping? Riktigt dåligt tycker jag. Det finns andra spelare som är bättre men som inte får chansen. Dom tränar minst lika hårt och förbundskaptenerna måste hålla koll på alla spelare. Dom bästa spelarna ska tas ut. Sluta favorisera dom spelarna som går i köping. /j

Anonym sa...

Många ämnen som tas upp på en gång.
Håller med Dagge i ett annat inlägg att satsningen på bredden är för dålig. Samtidigt ser jag att bruttotrupperna närapå har skrotats. Förbundet med styrelse och kaptener måste satsa bredare. Skulle vara mycket intressant att jämföra hur många spelare Sverige har på int. tävlingar i ungdomsåren jämfört med andra länder. Tror att vi redan där har halkat efter.

Lill Putte sa...

Hej undrar vad du menar med att tränarna bara är intresserade av spelarna i Köping och inte Sveriges bästa? Är det inte uppdraget om man jobbar där att vara tränare för dem som går där?

Vet att några av dem försöker att förändra hur man skall vara som tränare vilket Sandler jobbar med dem med.

Tror du inte att det kan vara spelare som haft tränare som inte jobbar på samma sätt "rätt eller fel" och att de inte har förstått hur de jobbar?

Faktum är att resultaten är mycket bra på spelarna som kör där nu och tror inte det skulle vara så om det inte var full fart på träningen i Köping.

Ett ex om tränare a talar om när och hur du skall göra allt och tränare b försöker få spelaren att fatta besluten själv. Om du inte är van vid de olika tränarna kan du tycka att "åt bägge hållen" tränaren inte är het eller förstår.

Ett annat ex kan vara att Peter/Jörgen tränade på ett sätt med sin berömda tränare och att ett antal spelare från din ort tyckte de tränade värdelöst och helt fel men alla blev ganska bra.

Anonym sa...

riktigt bra skrivet max!!
Bort med köping som Riget in med något annat t.ex Eslöv eller något i Stockholm där det finns bättre seniorer de kan träna med.

Anonym sa...

Riktigt dåligt skrivet, Max!
Hur kan man kunna ta detta på allvar? "Spelarna i Köping och på RIGet får fördelar av förbundsledning i uttagningar till kadett och juniorlandslag"

Vet du hur gammal man normalt sett är om man går på gymnasium? Vet du hur gammal man är om man är med i kadettlandslaget? Den kombinationen existerar inte! Skärpning!

Anonym sa...

Anonym 22.39, vilka dumheter du slänger ur dig! Det finns inga som helst belägg för att förbundskaptenerna hellre skulle ta ut spelare som går på RIGet före andra. Det finns inte spelare som tas ut som "egentligen inte borde vara i närheten av landslaget", åtminstone inte på killsidan.

Anonym sa...

Svensk Pingis behöver förutom RIG:et i Köping ett Pingiscenter för landslagsspelare (seniorer och U20-spelare)....gärna i södra Sverige (Malmö??)...vore också önskvärt med ett närmare samarbete med Danmark, Frankrike och Tyskland. För att kunna komma tillbaka till absolut världselit måste mycket mer tid läggas på träning....fler "landslagsläger" oftare, längre, tuffare...konkurrens, kvantitet och kvalitet ger framgång. Allt för många landslagsspelare tränar allt för lite och åker tåg/bil/flyg för mycket. Samma spelare behöver tuffare sparring och en mycket bättre fysik....tyvärr många skador i svensk pingis på senaste tiden....

max sa...

anonym 23.50,
borde naturligtvs bara ha skrivit att det bara gällde juniorer.

Dessutom så borde du läsa ordentligt en gång til så upptäcker du att det här inte är mina åsikter.

max sa...

anonym 23.56,
menar du att det finns det på tjejsidan alltså? Då finns det ju, säg inte emot dig själv.

Preben sa...

Ansvaret för Juniorerna Max borde du veta är Klubbarna/riget om de tränar där och Chippen. Chippen har redan tagit med dem på senior läger det borde du veta det med. Så det jobbas med dem. Skärp er de som jobbar idag med spelarna jobbar för att spelarna skall bli bra titta på det som grabbarna runt mini och kadett och junior gör.

Eslöv jobbar inte de med Danmark?

Anonym sa...

eftersom förbundet satsar på RIGet och det är fritt för vem som helst att söka dit är det inte så konstigt att man tror på spelarna som tränar där efter förbundstränarnas direktiv. Däremot är det väl ganska få spelare från RIGet som är uttagna och spelar landslagsmatcher. Vet inte vad /j syftar på. Kanske någon egen subjektiv bedömning eller är det någon rankinghistoria?
Snarare är det väl så att det är en liten trupp som varit uttagen till landslaget med samma spelare under lång tid. Dessa är oftast bra, men man kanske skulle tjäna på att ha större trupper så att fler klubbar kunde vara med ibland. /k

Anonym sa...

De som gnäller på tjejsidan är de som inte blivit uttagna=för dåliga eller skadade, inte är de topp hundra heller utan kanske 300 och det är som din kompis Jompa skulle gråta för att han inte är med.

Anonym sa...

Om du läser ordentligt så borde du inse att jag inte säger emot mig. Formuleringen kan också innebära att jag inte har en aaning om hur det ser ut på tjejsidan.., vilket är med sanningen överensstämmande.

Anonym sa...

Max, jag noterade att du skrev att det inte var dina åsikter. Det gjorde däremot inte "Anonym 23:39" som du borde ha förstått att jag travesterade. Hans formulering reagerade du av någon anledning dock inte på...

Anonym sa...

Det är så himla bra skrivet Max!

Det är ju precis vad svensk pingis behöver höra. Vi kan inte tro att vi tillhör dom bästa nationerna längre.

Det som fortfarande gör det möjligt är ju klubbarna och alla eldsjälar ute i landet som verkligen brinner för pingis på riktigt. Det känns som allt SBTF tar i har en tendens att bara tyna bort. Hoppas nu att det som SEK har på kort tid dragit igång verkligen håller, för då kanske Sverige kan ta sig tillbaka till dom bästa nationerna igen. För det är ju som sagt var klubbarna som gör det möjligt.

Jag ska köpa en Norrtullströja,

/JP

max sa...

anonym 00.30,
Jag hade inget att tillägga på hans inlägg om att han tyckte att det var bra skrivet.

Du däremot skrev ju att jag hade skrivit dåligt vilket stämde gällande åldersfrågan. Men det är klart att jag reagerar på din kritik gentemot mig, hade du trott något annat?

max sa...

anonym 00.24,

Jag kan inte gissa mig till vad du avser när du inte skriver vad du menar. Du skriver inte att du inte vet hur det ligger till hos tjejerna.

Ledsen om jag missförstod dig.

Jompa sa...

Anonym 00.10,

Hoppsan hejsan, då fick jag vara med i denna diskussionen också - härligt!
Frågan är bara då hur många av Sveriges tjejer som är bland de 100 på världsrankingen? Jo, en enda, Matilda Ekholm. Så frågan är om rankingen spelar någon roll då...

max sa...

Preben,
Jag vet att det är Chippen som är fk för juniorerna. Jag vet att Mattias Karlsson har varit med på ett seniorläger men dit är det ekan som tar ut. Har jag påstått något annat?

max sa...

anonym 23.58,

Intressant tanke och något som jag själv funderat kring.

En brygga från juniorer till seniorer.

Tror dock inte på en elitserie för u21, för få spelare helt enkelt.

Anonym sa...

Det är det som är så himla farligt det som "Preben" tar upp att det nu skulle göras en bra satsning på juniorerna. Hjälpen och förutsättningarna måste ju finnas i klubbarna. Det som förbundet håller på med är ju ingenting annat än "sällskapsresan". Svensk pingis är ju så himla mycket mer än EM och VM.

Skulle vilja veta hur många elitserie matcher som Ekan och chippen har sett tillsamman denna säsong?

2?

säger det igen, Tack Max!

/JP

max sa...

anonym 00.10,
Nu är det ju ingen som gnäller utan jag som frågar, eller hur?

Jag skulle däremot vilja veta hur en "bruttotrupp" för damer ser ut och vad som krävs för att komma med i landslaget.

Jag har blivit upplyst om att det var RIGet och inte SBTF som betalade Sara Rask resa till vitryssland men vad krävs för att du ska vara med i SBTFs satsning.

Det tror jag att de som inte blir uttagna i landslaget oavsett herr eller dam skulle vilja veta.

max sa...

anonym 00.08,
Din avslutning om bredare trupper skulle jag tro är en bra idé.

max sa...

JP,

Jag tycker att man ska satsa på juniorerna i större grad men framförallt så måste det finnas någon hjälp för dom att ta steget ut i seniorpingisen och allt det ansvaret kan inte hamna på klubbarna eller individen, där har förbundet ett ansvar. Tycker jag.

Klubbarna skulle behöva samarbeta bättre än vad man gör idag. Jag upplever det som om alla ser till sin egen bakgård och det skulle kanske förbundet kunna avhjälpa.

Anonym sa...

Mycket bra på gång i svensk pingis:

-Pingisligan på TV i höst
-Tankar om nya Pingiscenter
-Ny förbundschef i David Gustafsson
-Duktiga FK och en kompetent landslags-/elitorganisation..nu också på damsidan...även om det inte är uppdaterat på SBTF:s hemsida
-Unga lovande talanger...åtminstone på pojksidan
-SEK har bildats
-Bloggar och debatt finns
-Klubbar som Söderham, Eslöv och Spårvägen gör bra saker...ja,ja det finns fler klubbar som är bra.

Det som är oroväckande är dock att allt för många duktiga tränare är verksamma utomlands...Sartz, Stellan, Mernsten m.fl.Vidare är ekonomin under all kritik med tanke på de gyllene åren som varit. Svårt att satsa på flera av den anledningen...synd.

max sa...

Jp,
angående Chippen och Ekan så vet jag inte men det var väldigt märkligt att Ekan inte var på finalserien eller att när falkenberg mötte söderhamn i falkenberg, han bor ju ändå i stan.

Nordberg, Sondell, Jon Persson, Axelqvist, Rydén. Ett bra tillfälle att se dessa spelare som ligger utanför landslaget och suktar efter en plats.

Chippen var tydligen inte med på JSm och det kan man väl tycka att han borde då P15 snart är HJ och då faller under hans "ansvar".

Anonym sa...

Hej igen,

Pengar, pengar och pengar....

Det är ju inte så att SBTF har massor utav pengar.
Många kommentarer har ju handlat om att man ska satsa på U-21 och det är ju jätte bra. Tycker att man helt ska lägga ner satsningen på juniorer samt kadetter och alla gånger minikadetter. Vad är det för mening att satsa pengar på dom när dom iaf slutar att spela pingis?
SBTF, hjälp istället klubbarna

Anonym sa...

Du Max !
Vem menar du att fortfarande e n satsar? Menar du Axel ?

Stackars kille i så fall, som i så många år har missbehandlats av landslagskapten Erik L. mycket på grund av att han inte klarar av diskussioner samt argumentation av en rätt så skarp kille - konstigt att han fortfarande orkar...
Bort med förbundskaptener som saknar intellektuell skärpa o kunskap !
Tänk om Översjö fått stöd och stöttning i stället för avstängning under längre tid - han hade haft mera på fötterna idag !

Anonym sa...

Anonym 01:06

Menar du allvar med att SBTF borde lägga ner satsningen på juniorer, kadetter och minikadetter?....det låter ju som en seriör idé. Hoppas inte du har så mycket att säga till om i svensk pingis.

Anonym sa...

Max,

Du har ju en poäng helt klart att klubbarna måste bli lite bättre på att samarbeta med varandra. Men var går gränsen mellan att det blir lite gulligt och att det blir dom där lite heta matcherna.
Tycker att förbundet har haft en massa chanser när det gäller detta att ta ansvar, men det är ju inte mycket som händer på den biten. Förbundet är ju ytterst ansvarig för rekryteringen utav våra förbundskaptener. Det är ju så himla lätt för förbundet och säga "dålig attityd" och så är det upp till klubbarna att fixa till det, sedan kommer förbundet tillbaka och tar ut spelaren eller spelarna igen.
Förbundet och klubbarna lever inte riktigt i samma värld, okej det är hårda ord.
Men Max jag säger som dig "skarp läge 2"

/jp

max sa...

Du anonym 01.09,
Ja det är Axel jag menar.

Angående Översjö så har jag aldrig sett honom bättre än nu.

max sa...

jp,
Förbundet ska ge klubbarna rätt förutsättningar och kunna hjälpa dom att fostra bra spelare på alla sätt.

Samarbete behöver inte vara ett hinder för heta matcher.

Solnas matcher mot Norrtull är alltid heta och vi samarbetar och är goda vänner allihopa. Bara för att ta ett exempel.

Anonym sa...

För att till slut kunna få fram seniorer i världseliten bör man ha 1-3 st. i europatoppen (säg Top-10) i många årskullar under en längre period....att få fram en spelare...säg Top-20 vart tredje år bär ingen frukt...nu börjar vi få fram lite bra kullar på pojksidan igen som håller bra europaelit...SBTF måste ge dessa chansen att lyckas. Nedan följer spelare som jag personligen tror har kapacitet att nå yppersta europaelit och säg...Topp-50 i världen. (om dom själva vill och får vara skadefria vill säga)

-Johan Axelqvist (85)
-Andreas Törnqvist 89)
-Kristian Karlsson (91)
-Harald Andersson (91)
-Antony Tran (93)
-Hampus Söderlund (94)
-Alexander Franzén (95)
-Omid Kosbakhti (98)

Anonym sa...

Max,

Norrtull är ju mycket bättre än Solna.

Men annars vet jag att det är ett bra exempel på samarbete.

/jp

Anonym sa...

Vad är det förbundet skall hjälpa klubbarna med? Tycker att de gör så mycket de kan sedan tar det lång tid att vända för det är ett stort skepp. Riget är ett sätt av förbundet att hjälpa svensk pingis eller ser man det som en konkurrent i klubbarna?

Låter för mig som idioti att gnälla på en verksamhet som faktiskt levererar som det så populärt heter.

De flesta av de spelare som söker dit idag kommer från små klubbar som inte har någon möjlighet att kunna hjälpa sina spelare vidare i utveckling och då kommer riget in.

Är i klubbarna man måste vakna för att håller man en spelare kvar och den spelaren inte utvecklas på grund av att klubben inte förstår eller lurar spelaren att den skall få satsning.

Kan inte fatta att man gnäller för att spelare får saker för att man går i Köping det mesta av tävlingar och träningar utomlands ställer riget upp med pengar för att de tycker att det behövs för att utvecklas. De pengarna tas inte ur förbundets kassa sedan om man tycker att det är "fel" spelare som får möjligheten beror det på att de "rätta" spelarna inte går där vilket borde styras så att det är så enligt mig och till stor del av Europa fungerar det redan så.

Anonym sa...

Max, P15 spelas inte på JSM. Det spelas på USM.

Elitspelare sa...

Anonym 01:03
Mycket bra på gång i svensk pingis:

Ditt påstående stämmer helt och hållet.Och det finns ytterligare positiva aspekter och aktiviteter.
Fler börjar spelar pingis tidigare.

Men är aktiviterna och resurserna tillräckliga?
NEJ.
Hur får vi in mer pengar i pingisen så att de bästa tränarna kan vara hemma? Hur kan vi öka bruttotrupperna? Hur kan vi få till fler läger?
Träna mer och resa mindre som en annan anonym sa.
Kan själv se att många klubbar i min närhet ej kan erbjuda de bästa 10-12 åringarna tillräckligt mycket träning av hög klass.
Lokaler, tränare, pengar är begränsande faktorer.
Blir svårt med stora bruttotrupper..

Anonym sa...

God morgon. En elitserie eller en allsvensk ungdomsserie för U-21. Dela in serien i norr,öst,väst & syd. Vinnarna (ev.2 bästa) går till slutspel. Detta borde underlätta för förbundskaptener,tränare och andra att ha koll på utvecklingen bland våra 17-21 åringars utveckling. En kanongrej för våra klubbar ute i landet att kunna behålla sina ungdomar och satsa på dom. Om man inte platsar i elitserien idag som 17åring, är man "slut". Sinnessjukt! Detta kommer också höja statusen på klubbpingisen. Det finns så mycket talang som måste få chansen att komma fram./micke

Anonym sa...

En intressant fråga nu!!!!!

Hur många av Sveriges ledare/tränare har en pedagogutbildning?

Detta gäller även FK... besitter dem denna utbildning?

... de jobbar trots allt med människor, behöver man inte besitta denna utbildning då?

Anonym sa...

Max,

Jag tycker att många tränare runt om i Sverige inte jobbar tillräckligt mycket. Jobbar heltid (NOT).
Man kan ju undra hur många pingistränare som faktiskt har haft andra jobb och då vet hur mycket vanliga människor jobbar.

/jp

Anonym sa...

Ekan o chippen ser inga elitseriematcher!

Fredrik Larsson sa...

För att nå världstoppen krävs flera individer som tidigt bestämt sig för att bli bäst. Hampus Söderlund är ett bra exempel med bra inställning och som gör jobbet dvs tränar effektivt och mycket. För att hjälpa dessa individer krävs kompetenta tränare som hjälper dessa med grundtekniken under de första 3 åren. Här kan SBTF hjälpa till genom att samla några av Sveriges främsta på området och ta fram en svensk modell med en samlad kunskap hur man bör träna för att bli så bra som möjligt. Detta material skall ligga till grund för att utbilda klubbtränare som har individer som vill bli bäst. Det gäller att utnyttja träningstiden optimalt och välja bort saker som inte är prioriterade. Individerna behöver oxå tillgång till träningslokal där de kan träna året runt när som helst. Klubbar som har dessa förutsättningar kommer med tiden få fram bra sparring med bra grundteknik och olika spelstilar som är en förutsättning för att inte utveckla en alltför statisk spelstil.
Det är många som klagar på förbundet men var och en måste ställa sig frågan vad de själva kan bidra med för att utveckla svensk pingis.
PINGIS ÄR KUL!

Pingisfan sa...

Klubbverksamheten är basen
- Nyrekrytering av spelare i unga åldrar och ledarrekrytering är a och o. Här har idrottslyftet, pingisskolor och ledarutveckling möjliggjort förbättring de senaste åren. Många klubbar har dock för lite lokaltid och få få ledare.

Klubbsamarbete och regional samverkan.
- Fungerar olika bra. Rivaliteten är ibland för stor. Olika i landet.
Region väst vidarutvecklar aktiviteter för närvarande.

RIGET och pingisgymnasium
Är väl snarare bra exempel på samarbete och valmöjligheter.
För en del passar det med att bo borta i unga år för andra inte alls. Men visst- ett ideal vore ett RIG i anslutning till ett antal elitklubbar. Förr Falkenberg. I fotboll skolar blåvitt in många talanger via fotbollsgymnasium.

Landsslagsverksamheten.
Inte som förr. Mer läger med hög klass på sparring. Bättre fys och kondition på spelarna.

Styrelsen
Ideelt arbetande personer och mycket duktiga. Men räcker det?
Behövs det mer strategiskt arbete, mer analyser, mer resurser till sponsorarbete? Hur skapas resurer för detta?

Bildandet av SEK och hanteringen av idrottslyftet( pingisskolor-utbildning och fältpräst) är plusposter för styrelsen. För mycket folk från skola etc och för lite från näringslivet?

SEK och TV
Lansering av pingis i skolor etc
Skapa mediaintresse lokalt och nationellt.
Kanske behövs en strategisk marknadsplan- affärsplan för pingisen?

Anonym sa...

Var lite nyfiken och kollade senaste världsrankingen. Där har faktiskt Sverige flest juniorer med på Top-100 listan i Europa!!! Hela 8 st, Frankrike 7 st, Tyskland 5, England 3, Danmark och Norge 1 var.
På kadettsidan ligger vi 3:a med 4 st efter Frankrike på 10 och Tyskland på 5. England har 2 och Danmark 2 och Norge 0.
Så egentligen ligger vi inte där så dåligt till, men det verkar vara ett glapp mellan 91-juniorerna och 94-kadetterna som kommer att visa sig i statistiken framöver. Tror att man måste satsa lite mer på alla åldersklasser så att man får lite bättre spridning. Kanske att man satsade lite för länge på de som fyllde på 60-talet. Vi har ju som bekant haft en lucka efter dessa.

Anonym sa...

sluta dalta med spelarna,sätt upp kriterie för vas dom skall göra på hemmafronten,hur mycket och vad dom skall göra för att förbundet skall lägga ut pengar ppå dom,annaRS ÄR DET FÖR KORTSIKTIGT BÄTTRE LÄGGA PENGAR PÅ DOM SOM VILL NÅGOT.

Anonym sa...

Alla tränarna på RIG:et var kommer de ifrån????
Svar: Stockholm
Känns det ok?

Anonym sa...

Hej Max!
Jag skulle vilja att du gör en analys på den lagda budgeten för säsongen 2009-2010. Jag skulle också vilja se en analys på utgifter, intäkter, budget etc. när det gäller marknadskommittén.

max sa...

anonym 16.15,
Var får man tag på den?

max sa...

anonym 12.51

Hur ska vi få våra juniorer att bli bra seniorer?

Anonym sa...

Gör projekt med några bra p-ledare som får till uppgift att bjuda in de, säg 20 bästa (i kadett, junior resp. u21)och deras klubbtränare, som nya separata "bruttotrupper". Arbeta fram en klar aktivitetsplan med målsättningar som går ut på att lyfta dessa spelare ytterligare genom träningssamarbete, läger, utlandsspel och andra stimulansåtgärder. Allt får delfinansieras av de aktuella klubbarna. Ställ kraven högt på de som är med här, så att alla känner att de måste anstränga sig. Följ sedan upp varje kvartal/halvår.
Tycker att de olika FK:erna ska vara med i projekten, dock ej nödvändigtsvis leda dem.
Vet att Anders Karlsson ledde ett liknande projekt, men då var det bara landslagskillar. Satsar man bara på ett litet landslag kommer vi aldrig att få fram bredden för att skapa konkurrens på toppen, och det är denna som är så viktig att ha för att få många bra seniorer.
Konkurrens skapar motivation att höja sig både för de som är på topp och de som inte är det. Märker man att glappet blir för stort mellan landslag och övriga måste man försöka stimulera de bakom så att man får med sig fler och inte bara den lilla klungan.

Anonym sa...

http://www.svenskbordtennis.com/t2.asp?p=1423439

Anonym sa...

Alla semifinalister i VM är kineser. Den kinesiska dominansen är minst sagt påtaglig. Hur ska vi då göra för att ta upp kampen med Asien? Jag tror aldrig att vi ca 9000 pingisspelare kommer ha en vettig chans mot de tusen gånger fler kinserna.
Jag tycker att vi européer måste jobba ihop. Kanske bygga ihop ett européiskt pingiscenter för de bästa, mest lovande 18-21 åringarna. Iallafall bör man sända ut dessa spelare på läger kanske en vecka i månaden.

Jag tycker verkligen att vi européer måste jobba ihop för att ha en chans mot Asien. Vi kan inte stå och "pinka våra revir" och försöka mäta oss med övriga européiska nationer. Det viktigaste är att rubba den oövervinnerliga kinesiska muren!

Anonym sa...

Vad krävs för att komma med i damlandslaget? Jag skulle gärna vilja höra några kriterier från förbundskaptenen. För vissa (inga namn.... en fridhem urnan spelare) verkar det som att det räcker med att man går i köping för att bli uttagen. Det finns så många andra tjejer som är bättre. Låt dom bästa spelarna få spela landskamper och andra internationella tävlingar. /j

Gertrud sa...

J Hur fn kan du hänga ut en spelare så. Hoppas du tänker till innan du gör en sådan igen. Klanka inte på spelaren ta kontakt och fråga om du har med det att göra till kaptenen. En förklaring kan ju vara att FK tror på den spelaren. En annan att hon är tänkt att spela JEM och behöver matcherna, jag vet inte har inte med det att göra men häng aldrig ut en spelare J speciellt inte en som är ung om du nu måste för att må bra. Du kan tycka att det är fel men var är respekten för våra FK och andra ledare? De tar beslut och låt dem göra det om ni tycker det är så dj fel kom med konstruktiva saker inte att en ledare är turist eller att den tar ut fel lag. De försöker göra ett bra jobb för svensk pingis skärpning eller tror ni att FK inte vill att det skall bli bra?

max sa...

Får man inte ifrågasätta seniorlandslagsspelare eller förbundskaptener?

Gertrud sa...

Jag tycker att en ung spelare skall inte hängas ut är ruttet gjort. Sedan om Matilda E eller Jens L dom kan ta det men en ung lirare hur kul är det för den som bara vill bli bättre i pingis att höra?

Anonym sa...

Hela pingisserige måste vakna till!

Anonym sa...

Håller med Gertrud att det är fult att hänga ut spelare. Skulle du du /j t.ex. hänga ut din egen dotter, som alla förstår kanske har blivit förfördelad enligt dig.
Tyck gärna till om olika uttagningskriterier etc istället. Man kan mycket väl ha olika åsikter om detta. Svårt bara att komma ifrån att en del kriterier blir subjektiva och vad FK känner till och tycker, vilket är en del av deras jobb.

Anonym sa...

Skulle FK ta ut efter rätt kriterier skulle inte spelare behöva hängas ut!

max sa...

Det är ju inte direkt så att en spelare blivit uthängd för något fult direkt?

Det är ju ett ifrågasättande av en uttagning av en förbundskapten, eller hur?`

Spelaren i sig har ju inte gjort något fel. Det är klart att hon säger ja till landslaget om hon blir uttagen.

Vi måste våga prata om pingis ibland och inte bara viska om det hemma på kammaren.

Anonym sa...

Naturligtvis måste man kunna ifrågasätta en laguttagning och det det är ju ganska uppenbart att spelare favoriseras p.g.a av vilka kontakter och sociala nätverk man tillhör, alltså precis som i det verkliga livet.

Häng dom högt!

Sjatov

Anonym sa...

Anonym 22.45
Vad är rätt kriterier då????

Anonym sa...

Hur mkt jobbar F-kaptenerna jämfört me de tränare i elitserieklubbarna som är heltidsanställda? Klubbtränarna har ju ofta 6-7 timmar/dag i hallen plus elitseriematcher plus helgtävlingar plus att vissa har landslagsuppdrag utöver det.

Anonym sa...

Sann historia ang. förbundskaptener som skiter i vissa spelare:
Det är semifinal i safirs 14 årsklass, och i semifinalerna spelar 2 japaner (bl.a Jun Mizutani), europa 2:an och Emil Holmsten från Ängby. När matcherna precis ska börja så lämnar dåvarande förbundskaptenen för pojkkadeterna hallen för att gå och fika?!

Kontroversiell ? sa...

Vad är det fel på att sponsorer betalar spelares deltagande i läger i tävlingar? Som Riget eller andra?
Annars hade det blivit ännu mindre aktiviteter.
Däremot är det på son plats att vara tydlig varför man är med.
Ingen som annars skulle komma med får naturligtvis inte utgå.

Tyvärr är det så i hela livet att pengar styr och pappas pojkar och flickor har en fördel. Men alternativet?
Vem får gå de dyra tennisskolorna i USA?
Jo flickor - inte minst från Ryssland - där föräldrarna betalar -som sen rensar på ATP touren.

RIGet sposrar spelare på RIGET? Bra i så fall.
Konkurrens mellan pingisgymnasier.
Bra. Hörde att alla i pingisgymnasiet i Göteborg ska erbjudas kinaresa!

Anonym sa...

FK som sket i Emil Holmsten hade ju koll. Klart mer effektivt att fika! Mizutani hade han ju redan sett.

Anonym sa...

Viktiga saker som diskuteras....hur kan man i det sammanhanget ta upp Emil Holmsten??? Inte konstigt om svensk pingis har problem om Emil Holmsten e viktig. Herregud.

Anonym sa...

kanske var "fel" spelare som gick till semi

Anonym sa...

Anonym 09.20, 09.45 det var självklart fel av mig att nämna (EH) vid namn i mitt förra inlägg. Det var absolut inte hans vara eller inte vara i landslaget jag hade i åtanke när jag skrev, så det behöver inte diskuteras.

Inläggen hade tidigare handlat om fk´s pedagogiska bakgrund, och att spelare från riget var favoriserade samt att vissa fk inte tittade på vissa spelare etc. Därför skrev jag mitt inlägg och om ni i stället för (EH) läser svenskspelare så förstår ni vad jag vill åt.

Jag tycker det är en betald fk´s plikt att stanna och titta på semifinalerna i den åldersklass han ansvarar för i en så pass stor tävling. Att han sedan inte tyckte att den svenska spelaren höll måtet hade han om han haft lite stil och möjligen en pedagogisk utbidning kunnat visa på annat sätt än att lämna hallen.

Anonym sa...

Det finns ett stort antal pingisklubbar i sverige som inte har möjligheter att ge unga talanger rätt träning(mängd/kvalitet).
Deras chans att bli så bra som möjligt ( om de kommer in) är Riget. Där får de samtidigt som de studerar hålla på med det som de älskar över allt annat, pingis. Annars har dessa lirare ingen chans.

Det hade varit ännu bättre om det funnits bra seniorer där.

Det positivt att man kan diskutera detta och att det finns ett forum för detta.

Anonym sa...

anonym 16:38 hört talas om byta klubb?
de flesta talangerna har vid 15 års ålder redan bytt klubb om deras föregående klubb inte är tillräckligt bra eller inte har råd att satsa på dem

Anonym sa...

Till anonym 16.38.
Förutom RIGet finns även Växjö, Söderhamn, Halmstad, Eslöv och kanske ytterligare några alternativ. De flesta av dessa har gymnasieskola som samarbetar med en pingisklubb. Alla behöver inte heller byta klubb för att gå där.
Sedan kan det för all del vara bra att ha ett center för de allra bästa, men jag tror att alla inte är beredda att flytta så långt från hemorten vid denna ålder.

Anonym sa...

FKn missade en match....i en femdagars turnering...oj vad illa...du som klagar....fundera lite innan du skriver...
ALLA FK jobbar ett ansenligt antal timmar extra(inte direkt 40 timmars arbetsvecka. (klaga inte alltid utan visa lite respekt)

Anonym sa...

FK = Försäkringskassan, eller?

Nej, det stämmer verkligen inte att FK inom pingis skulle jobba mer än 40 timmar i veckan. Om man inte räknar med res- och sovtid.

Anonym sa...

Det var ju ingen poolmatch enda matchen han missade..Alla behöver konstruktiv kritik, inte bra med "glidare" i dessa positioner ,en svensk spelare i semi i en sådan tävling ska förstås få uppmärksamhet av fk. Fikat får vänta.

Anonym sa...

Anonym 20:51.
Det är lätt sagt att en femtonåring bara kan byta klubb för att lösa problemet. Tyvärr så är det inte lätt för en femtonåring som bor på landsbyggden att byta klubb. Jo byta är lätt att göra men kanske inte att träna där. I flera fall behöver ungdomarna åka 6-12 mil för att hitta en bra klubb att träna i. Menar du då att alla föräldrar ställer upp och kör dem dit 7 ggr i veckan?

Eller menar du att hela familjen ska flytta pga 15-åringens bordtennisintresse?

Tror du då på allvar att det är genomförbart att åka ca 8 mil 7 ggr i veckan (motsvarande vad de tränar på riget) för att träna?

Nej tänk över ditt eget resonemang innan du ifrågasätter. Det funkar säkert för dig som bor i t.ex. STHLM eller GBG men ej för de som bor uta på landsbyggden.

Sedan så alla de regionala gymnasierna finns. Dock får man ej inackorderingsbidrag till dessa vilket man får på RIGet. Inte helt lätt för de ekonomiskt svagare familjerna att få ihop det.

Anonym sa...

Anonym 22:23,
Självklart vet jag att de finn s regionala gymnasium. Men det är väl lika svårt att flytta hemifrån till t.ex Eslöv som till Köping för en person som bor på landsbygden?

Anonym sa...

Privatskolor ger inackorderingsbidrag!

Anonym sa...

Anonym 18.08

De flesta gymnasieelever under de första åren brukar åka hem de flesta helgerna. Om platsen de bor på ligger alltför långt borta från hemorten blir resorna många timmar och kostar ganska mycket. Därför tror jag att det är så att de flesta söker sig till det närmaste gymnasiet, även om det finns undantag. Inte så många skåningar i Söderhamn exvis!

Styrelsen sa...

En F.kapten inom pingis kan räkna restid, matintag, kvällar på tävlingar och läger mm som arbetstid. Vilket betyder att de efter en 5 dagars pro tour bör ta 2-3 veckors ledigt. Gärna semester under tiden ngt oviktigt pågår, t ex en SM-final. Detta är naturligtvis rimligt om de ska orka leda våra unga spelare mot världstoppen.

Anonym sa...

18:06 om man spelar i en klubb på landsbyggden med dålig/lite träning fram tills man är 16 år då de flesta börjar gymnasiet så är det redan för sent ändå att bli något.

Anonym sa...

inga inlägg från kaptenerna ännu på alla frågeställningar och kritik ??