lördag 16 maj 2009

Fortsättning märklig regel

Ursprungsinlägget finner ni här.

Men jag måste uppmräksamma alla på en intressant diskussion som ägt rum bland kommentarerna.

*

Anonym sa...
Det är ingen förändring alls för de lägre serierna, utan samma regelverk som tidigare gäller alltjämt. Som regeln är skriven på förbundets hemsida så förefaller det som att även division ett-serierna omfattas av de nya begränsande reglerna angående utländska spelares möjlighet att delta i seriespel. Att det har skett en förändring så att en förening i division ett eller lägre nu plötsligt kan spela med hur många utlänningar som helst ställer jag mig minst sagt tveksam till, så står det verkligen inte i tävlingsreglerna. Har du läst igenom reglerna, Max? Tacksam om du redogör för din tolkning och hur du har kommit fram till denna överraskande slutsats.


*

Max A. sa...
anonym 13.11,

"Att det har skett en förändring så att en förening i division ett eller lägre nu plötsligt kan spela med hur många utlänningar som helst ställer jag mig minst sagt tveksam till, så står det verkligen inte i tävlingsreglerna"Den nya texten lyder:"Ett lag i en lagmatch i Elitserien damer, Pingisligan och Superettan får inte innehålla mer än en icke EU/EES-medborgare eller med sådan jämställd person"Detta inkluderar alltså inte div1 som den förra regeln gjorde.Jag nöjde mig dock inte med detta utan ringde upp Bengt Andersson på SBTF som jag ofta gör när jag undrar något och han hjälpte så gärna till och förklarade att det var precis som jag trodde.Man kan i alla serier från div 1 och nedåt spela med hur många icke eu-medborgare man vill.Så det är inte min tolkning jag framför utan förbundets.

*
Anonym sa...
Men snälla Max, en utländsk medborgare måste väl ändå fortfarande uppfylla den gamla treårsregeln för att få räknas som svensk i seriesammanhang? Därvidlag har det väl ändå inte skett någon ändring? Skulle det, som du påstår, trots allt ha skett en ändring så att det nu är fritt fram för hur många utländska spelare som helst i division ett och nedåt så måste det vara ett rent tjänstemannafel på förbundet, för något dylikt beslutades inte på förbundsmötet ifjol.

*
Max A.
Treårs regeln togs ju bort i samband med denna regeländring.

Det är därför jag reagerar då detta knappast kan ha varit tanken men som nu är vår verklighet i div 1 och lägre. Tjänstemännen på förbundet fattar inga beslut kring regler, detta beslut togs som sagt i sann demokratisk anda på ett årsmöte men troligen helt utan tanke på effekter som det ibland kan bli på årsmöten där man ibland (observera ibland) lättvindigt bara ändrar en text utan att se vad det få för konsekvenser.

Jag pratade med Bengt Andersson i säkert tjugo minuter så det råder inga oklarheter från förbundets sida om att det är på detta sätt man ska tolka regeln.

*


Det är ju synd om den vanligtvis så vederhäftige Bengt Andersson på förbundet har vilselett dig. Förbundsmötet 2008 fattade följande beslut att gälla fr.o.m. säsongen 2009-2010: "Lag i Elitserien herrar och damer och superettan får inte innehålla mer än en icke EU/EES-medborgare eller med sådan jämställd person."

Något annat beslutades inte i denna frågan. Med andra ord så kvarstår treårsregeln i övriga serier. Den som tror något annat kan lämpligen studera protokollet från Förbundsmötet 2008 som finns tillgängligt på SBTF:s hemsida. Några regelförändringar beträffande övriga serier har således inte beslutats i denna fråga, så där skall alltjämt de gamla reglerna gälla.

Skulle så ändå inte bli fallet så är det inget annat än ett rent tjänstemannafel från någon anställd på förbundet.

I så fall är det ju bra om du, Max, har uppmärksammat detta. Men, som sagt, den som studerar protokollet från 2008 års Förbundsmöte kan själv konstatera att ingen förändring beslutats för övriga serier.

*

Diskussionen fortsätter:

*

Jag har läst protokollet och regeln och det är som anonym säger. Det står inte i protokollet att att den gamla regeln ska förändras för lagen i lägre serier. Texten lyder:

"I lägre divisioner kan flera utländska spelare med tillstånd enligt § 69 punkt 3 delta. Med utländsk spelare avses i detta stycke spelare som inte är medborgare i EU/EES nation"

Varken i motionen eller i protokollet framgår eller avses det att det ska vara så att i lägre divisioner ska vara tillåtet med annat än "försvenskade" spelare enligt § 69 punkt 3.

Det är alltså självklart att den regeln ska fortsätta att gälla för div 1 och nedåt då inget annat beslutats på årsmötet.

Jag mailar Westling och Andersson om detta.

6 kommentarer:

max sa...

Har mailat Westling och fått svar men det var inte så klargörande så jag har mailat igen..

Anonym sa...

Tyvärr är många motioner oklara.
Syftet är uppenbart - men exakt hur texterna i regelsystemet skall ändras är ej med i motionerna. Wartas motion var en sådan.
Göteborg sa nej till motionen på grund av att det ej fanns tydlig text på regeländring , inte på grund av sakinnehållet. SBTF tycke att motionen var bra och kom med ett eget förslag. Som delegat röstades bara för eller emot förändringen i högsta serierna.

Delegat sa...

Westling och Mats Gustavsson med flera i TRK gör ett kanonjobb. Utan ders fingertoppkänsla skulle reglerna vara ÄNNU svårare att förstå och tolka. Problemet är att motionerna är dåligt skrivna. Typisk var i år motionerna map friktionslösa belag och övergångsbestämmelser.
Motioner som syftade till att ändra övergångsbestämmelser tog upp poängberäkning för seriematcher etc. Motionerna gav inga detaljlösningar, saknade överskådlighet och skulle ge mycket stor administration. Westling etc är då mycket lyhörd för stämningen på förbundsmötet och ser till att bättre skrivningar kan komma fram.
I år var det konkreta förslag från Göteborg som skulle uppnå syftet med Ängbymotioner map bättre övergångsbestämmelse som Westling lyhört promotade.
I bland skriver styrelsen och med hjälp av den gode Bengt Andersson detaljformuleringar efter förbundsmötet efter de intentioner vinnande motion förespråkat.
Visst kan det då bli mindre otydligheter. Av denna anledning spelas förbundmötet in på band.!

Tyvärr är vårt regelverk svåröverskådligt - ett lappverk av korrigeringar via motioner över tiden.

max sa...

Jag har mailat fram och tillbaka med Westling angående detta ärende under dagen.

Jag har påtalat att beslutsförändringen ska gälla de högre serierna (superettan och pingisligan) ej de lägre serierna där befintlig regel bör kvarstå.

Ingen motion har handlat om att förändra antalet icke eu-medborgare i de lägre divisionerna alltså bör inga förändringar ske där.

Westling kommer att stämma av detta mot bakgrundsmaterialet som finns tillgängligt inför styrelsens beslut.

Införs denna regel så är det alltså styrelsens beslut på TRKs inrådan och inte årsmötets röst. Fortsättning följer...

max sa...

Inget nytt från Westling ännu.

Anonym sa...

Det enda vettiga som förbundet bör göra är att ta tillbaka hela beslutet om icke E-U medborgare och lägga fram ett nytt förslag som alla begriper till nästa årsmöte. Allt annat blir rappakalja..
Till anonym 19:11. Göteborg sa nej till hela Wartas motion, även sakinnehållet.