onsdag 13 maj 2009

Märklig regel

Varför ändrade man det här?

Nuvarande regel
I samma lagmatch får i Elitserien, Superettan samt division 1 för herrar och Elitserien samt division 1 för damer högst en utländsk spelare med tillstånd enligt § 69 punkt 3 delta för vardera laget. I lägre divisioner kan flera utländska spelare med tillstånd enligt § 69 punkt 3 delta.

Ny regel

Begränsning av utländska spelare
Ett lag i en lagmatch i Elitserien damer, Pingisligan och Superettan får inte innehålla mer än en icke EU/EES-medborgare eller med sådan jämställd person.

*

För er som inte orkar läsa vad detta innebär så ska jag försöka sammanfatta det lite kort här.

En föreningen kan i div 1 eller lägre spela med hur många spelare som helst som inte är EU/EES-medborgare. Idag så har vi en europeisk union som samarbetar inom diverse områden som till exempel handel och möjligheten att arbeta utomlands. Därför är det möjligt att idag spela med fyra stycken spelare som är medborgare av ett eu-land eller ett EFTA-land. Inga konstigheter med det. Det samarbetet finns inte när det gäller till exempel kineser och därför kan inte ett lag i Pingisligan spela med fyra kinesiska spelare.

Men med den här nya skriften så kan man faktiskt göra det i division 1.

Jag anser att det är märkligt att man så pass högt upp i seriesystemet som div 1 kan tillåta detta (det borde inte gå i det nationella systemet). Ett lag som spelar i div 1 med exempelvis två koreaner, en colombian och en paraguyan får året efteråt alltså inte spela med mer än en av dessa spelare samtidigt i superettan om man nu skulle avancera till den serien.

Hur denna skrift ändrades utan debatt eller annan diskussion är märklig och jag ställer mig skarpt kritisk till denna text och dess effekter den kan få. Vem kom på detta? Var det någon på årsmötet som föreslog det och det bara röstades igenom för att ingen orkade bry sig eller tänka igenom det?

Hur fattas dessa beslut om regeländringar som inte har legat inne som motion?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med Max! Regeln är konstig! Tycker vi borde ändra till Norges regler. De har att få räknas som eu spelare måste då också minst ha en halvtids lön. Då får du bort det här att spelare flygs in till matcher.

Micke

Regelkunnig sa...

Svar: Det var en motion från Warta FÖRRA året som gick igenom. Men naturligtvis måste regeln träda i kraft med ett års förskjutning.
LEX Ärtemark kan man kalla regeln.

max sa...

Jag är med på den regeländringen men inte varför man ändrade att den skulle gälla för div 1.

Samma regel borde gälla i alla de nationella serierna är mitt förslag.

BeA sa...

Bosmandomen styr över dessa regler. Men det är det inte många förbund som tänker på eller i en del fall inte ens bryr sig om.
Regler som gäller i Norge är i en del fall inte gångbara i ett EU-land.

Sedan är tolkningen vad som räknas som anställd. Och ingenstans står det hur mycket man behöver tjäna för att räknas som proffs.

Anonym sa...

Regeländringen hade aldrig gått igenom om den skulle gällt alla serier. Förbundets inställning var att vi då kunde riskerat att diskriminera invandrare som bor i Sverige utan att vara svenska medborgare och som kanske inte heller har tänkt att ansöka om svenskt medborgarskap, men som vill börja spela bordtennis tillsammans. Genom regeländringen har vi i alla fall minskat risken att t ex ett lag bestående av enbart kinesiska medborgare kan bli svenska mästare.
Norges regel om att kräva en viss minimilön för att få räknas som EU-spelare borde vi absolut titta mer på. EU-reglerna handlar om arbetskraftens fria rörlighet och där får vi inte införa några begränsningar. Men för att räknas som arbetskraft så kräver EU en viss minimilön. Det finns inget i EU-fördraget som hindrar att vi kräver en korrekt minsta EU-lön av de klubbar som vill engagera EU-spelare. Att flyga in spelare från andra länder till matcherna är knappast något framgångsrecept för svensk bordtennis.

max sa...

Om förbundet var oroliga för invandrarföreningar med invandrare som vill börja att spela pingis så hade de kunnat texten vara kvar och inkludera div 1. Även om jag tycker att nationella system hade varit ännu bättre.

Anonym sa...

Återigen en "kupp" från förbundet.
Helt rätt "regelkunnig" att det var en motion från Warta. MEN Göteborgs bordtennisförbund:s årsmöte röstade enhälligt emot motionen. Trots detta tar förbundet upp den och driver igenom den så snabbt att ingen hinner agera.

Anonym sa...

Motionen var en av många motioner som behandlades i demokratiskt ordning på förbundsmötet 2008 i Helsingborg. Sluta klaga och kom med egna motioner.

max sa...

Syftet med motionen var att begränsa antalet ick eu-medborgare i elitserien samt superettan inte som nu att tillåta hur många som helst i div 1 och lägre, den textraden tog man bara bort utan att tänka sig för.

Tyvärr sker sådant även i ett demokratiskt system.

Jag klagar för att detta var inget som jag kunde ta ställning då jag inte var med på årsmötet och inte gillar beslutet.

Om denna regel utnyttjas så kommer jag att motionera om det men först så kommer jag att skriva så mycket jag kan om hur man utnyttjar en miss i regelverket precis som jag gjort med den där -tack och lov- borttagna övergångsregeln för klass 2-spelare.

Anonym sa...

Det är ingen förändring alls för de lägre serierna, utan samma regelverk som tidigare gäller alltjämt. Som regeln är skriven på förbundets hemsida så förefaller det som att även division ett-serierna omfattas av de nya begränsande reglerna angående utländska spelares möjlighet att delta i seriespel. Att det har skett en förändring så att en förening i division ett eller lägre nu plötsligt kan spela med hur många utlänningar som helst ställer jag mig minst sagt tveksam till, så står det verkligen inte i tävlingsreglerna. Har du läst igenom reglerna, Max? Tacksam om du redogör för din tolkning och hur du har kommit fram till denna överraskande slutsats.

Anonym sa...

Vad är bäst för en förening och Svensk pingis ?
Fjärran östern spelare som bor och tränar i föreningen.
eller
E-U spelare som flyger till matcherna och flyger snabbt hem igen.

Anonym sa...

Anonym 13.29, det är tillåtet med en Fjärran östern-spelare per lag, detta måste väl ändå räcka!
Självklart borde vi sedan stoppa inflygandet till matcherna av EU-spelare genom två nya regler:
1) Kräv en regelrätt EU-minimilön. Den ligger gissningsvis någonstans runt 15 000 SEK per månad. Kontrakt på detta skall visas upp för att speltillstånd skall erhållas.
2) Tillåt inte att någon spelar i två länder parallellt.
Nils H

En dansk krona är mycket sa...

Många svenskar som tjänar storkovan i Danmark, Norge och Tyskland skulle inte gilla regeln som Nils H förespråkar.
Om vi förbjuder spel i två serier kommer andra nationer att göra detsamma. Om jag minns rätt var frågan uppe på forumet inför förbundsmötet. Ett argument för Nils H regel var att serierna avgörs efter spelordning, dvs när kan vi flyga in spelare. Men våra unga spelare som vill satsa på elit måste få inkomster. Se på Oja.
Spel i Danmark elit och Sverige superettan?

max sa...

anonym 13.11,


"Att det har skett en förändring så att en förening i division ett eller lägre nu plötsligt kan spela med hur många utlänningar som helst ställer jag mig minst sagt tveksam till, så står det verkligen inte i tävlingsreglerna"

Den nya texten lyder:
"Ett lag i en lagmatch i Elitserien damer, Pingisligan och Superettan får inte innehålla mer än en icke EU/EES-medborgare eller med sådan jämställd person"

Detta inkluderar alltså inte div1 som den förra regeln gjorde.

Jag nöjde mig dock inte med detta utan ringde upp Bengt Andersson på SBTF som jag ofta gör när jag undrar något och han hjälpte så gärna till och förklarade att det var precis som jag trodde.

Man kan i alla serier från div 1 och nedåt spela med hur många icke eu-medborgare man vill.

Så det är inte min tolkning jag framför utan förbundets.

max sa...

Danska kronan,
Gillar egentligen inte att man får spela i flera länder men ekonomin möjligör det för fler att spela pingis på heltid och det är positivt.

Är alltså ytterst kluven i denna fråga.

Däremot så borde man nu efter Rönnebergs spel i norska ligan klargöra påföljderna för vad som händer om man spelar i två mästerskapsligor som han gjorde i strid med gällande svenska regler.

Anonym sa...

Men snälla Max, en utländsk medborgare måste väl ändå fortfarande uppfylla den gamla treårsregeln för att få räknas som svensk i seriesammanhang? Därvidlag har det väl ändå inte skett någon ändring? Skulle det, som du påstår, trots allt ha skett en ändring så att det nu är fritt fram för hur många utländska spelare som helst i division ett och nedåt så måste det vara ett rent tjänstemannafel på förbundet, för något dylikt beslutades inte på förbundsmötet ifjol.

max sa...

Treårs regeln togs ju bort i samband med denna regeländring.

Det är därför jag reagerar då detta knappast kan ha varit tanken men som nu är vår verklighet i div 1 och lägre.

Tjänstemännen på förbundet fattar inga beslut kring regler, detta beslut togs som sagt i sann demokratisk anda på ett årsmöte men troligen helt utan tanke på effekter som det ibland kan bli på årsmöten där man ibland (observera ibland) lättvindigt bara ändrar en text utan att se vad det få för konsekvenser.

Jag pratade med Bengt Andersson i säkert tjugo minuter så det råder inga oklarheter från förbundets sida om att det är på detta sätt man ska tolka regeln.

Anonym sa...

Det är ju synd om den vanligtvis så vederhäftige Bengt Andersson på förbundet har vilselett dig. Förbundsmötet 2008 fattade följande beslut att gälla fr.o.m. säsongen 2009-2010: "Lag i Elitserien herrar och damer och superettan får inte innehålla mer än en icke EU/EES-medborgare eller med sådan jämställd person." Något annat beslutades inte i denna frågan. Med andra ord så kvarstår treårsregeln i övriga serier. Den som tror något annat kan lämpligen studera protokollet från Förbundsmötet 2008 som finns tillgängligt på SBTF:s hemsida. Några regelförändringar beträffande övriga serier har således inte beslutats i denna fråga, så där skall alltjämt de gamla reglerna gälla. Skulle så ändå inte bli fallet så är det inget annat än ett rent tjänstemannafel från någon anställd på förbundet. I så fall är det ju bra om du, Max, har uppmärksammat detta. Men, som sagt, den som studerar protokollet från 2008 års Förbundsmöte kan själv konstatera att ingen förändring beslutats för övriga serier.