måndag 18 maj 2009

Tyska ligan och CL

Düsseldorf vann i helgen med 3-0 över Fulda där J-O Waldner och Robert Svensson spelar. Matchen var ganska jämn men när inte J-O kunde knyta till seten mot Süss och Robban inte kunde besegra Ovtcharov en gång till så blev det för svårt. I den sista matchen så slog Boll Fuldas deffkines med 3-1.

Nu till det sjuka.

I Tyskland så spelar man hemma/borta mot varandra och sedan så får den med bäst totalresultat vinsten. Till exempel om Lag x vinner hemma med 3-1 men förlorar borta mot Lag y med 3-2 så avancerar lag x efter 5-4. Så långt är det enkelt och logiskt.

Men om nu matcherna skulle sluta 3-1 och 1-3, alltså med samma matchkvot för bägge lagen så räknar man inte set eller spelar någon avgörande match. Absolut inget sånt utan den som placerade sig högst i serien tilldelas då segern.

Det här innebär då att Fulda som kom efter Düsseldorf i serien och nu förlorade med 3-0 omöjligt kan vända på steken. Vilken total katastrof att ha ett tvåmatchsystem utan spänning i det andra mötet. Det här kan vara bland de sämsta spelsystemen jag har hört talas om någongång inom någon sport.

Nåja.

I den andra matchen så besegrade Ochsenhausen Plüderhausen med 3-1 och det utan Crisan. PG var med och spelade men föll mot Bastian Steger. Troligtvis så vinner Ochsenhausen detta dubbelmöte och går då till final mot Düsseldorf.

Just samma Düsseldorf som de mötte i helgens CL final. Ochsen hade vunnit första mötet och stod nu inför möjligheten att vinna CL men då krävdes det troligvis ännu en vinst men med hemmaplan så fanns möjligheten där. Paul Heckmann-Kreis sport complex i Biberach var platsen för matchen och med 2.000 åskådare på plats för att stödja sitt hemmalag så var stämningen och spänningen på topp.

Nu visade det sig dock så att Düsseldorf var fyllda av självförtroende efter fredagens vinst över Fulda och när Ovtcharov vann över Chuang (taiwanesens första förlust) så fick hela laget självförtroende och av bara farten så vann Boll över Crisan en av få spelare i världen som har plusstatistik på tysken. Boll som missade VM visade efter att ha förlorat första set stor klass och vann enkelt de nästkommande seten. 2-0 till Düsseldorf och med det var finalen så gott som avgjord. Helt avgjord blev den när Süss vann över Apolonia med 3-1. 3-0 i lagmatchen efter 3x3-1 och totalt segern med 5-3.


Düsseldorf Champions Leauge Mästare 2009


Anders Johansson och Pär Gerell får trösta sig med ett silver och försöka ta revansch i tyska finalen om de nu når dit.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu när lagmatcherna bara går till 3 så är systemet inte så bra men när de gick till 6 så funkade det utmärkt att göra så. Det är bra att ha fördel om man vinner grundserien. Det gör också alla singlarna väldigt viktiga.
När Jens Lundqvist blev mästare med Frickenhausen 05/06 så förlorade de första semin med 6-2. Veckan efter vann de 6-2, gick på det vidare och vann sen finalen enkelt.
Nu kan jag hålla med om att de borde göra om systemet.

max sa...

Håller med om att det kan fungera över längre matcher men nu så är det ju helt kört om man förlorar med 3-0 vilket man kan göra även när det är jämnt.

Jag föredrar dock seträkning, bollräkning och sedan serieplaceringsfördel.