onsdag 28 oktober 2009

Tankar om träning

Jag har tagit denna artikel från www.gbtf.se . Den är skriven av Rikard Johansson och jag tycker att den är mycket välskriven och intressant. Hoppas att ni också gillar den och har tankar och kommentarer kring den.

*

Mångfald

När en chans ges att få uttrycka mina tankar som tränare vill jag passa på att slå ett slag för något så fint och klichéartat som mångfalden. Men det är ingen kulturell, social eller etnisk mångfald jag pratar om, även om jag gärna slår ett slag för dem med, utan något som vi kan kalla "pingis-spelstils-mångfald". Ett ord lika smidigt som något.

I takt med den svenska pingisens storhetstid växte det fram en bild av att svenskarna var fantasifulla, särpräglade spelare medan kinesernas landslagsspelare producerades likt robotar på löpande band. Det var asiaternas monotona mängdträning mot svenskarnas lekfulla träning och den svenska modellen vann. Men den som bär omkring på det perspektivet idag får sig en rejäl tankeställare vid första anblicken på de asiater som idag dominerar världspingisen både på dam- och herrsidan.

Asiaterna är idag unika spelare som alla har sina egna metoder för att vinna bollarna. Herrarnas världsranking har nu i två år toppats av en kines som trots pennfattning förlitar sig minst lika mycket på sitt backhandspel som sin forehand. Vem hade kunnat tro det för 15 år sedan? Bland de yngre kineserna kommer det nu fram en handskaksfattad spelare som kliver långt ut i forehand för att öppna och blockera med backhand. Ett beteende så förbjudet att det skär som naglar mot en griffeltavla hos den svenska tränarkåren.

Och när allt fler började mumla om att defensivspelarnas tid var över kom en grabb från Sydkorea och tog sig till VM-final 2003 med en spelstil som vände upp och ner på vad vi trodde vi visste om defensivspelare. Och i våras slog en liten japan igenom med ett försvar lika tätt som en gummistövel, och med servar som vi trodde bara fungerade på fritidsgården lyckades han under VM skaka den kinesiska världsmakten i sina fundament.

Samtidigt har den tidigare så hyllade svenska kreativiteten mest imponerat med sin totala frånvaro. Bland de svenskar som kämpat sig upp i sverigeeliten och som aspirerat på att ta över efter de allra största namnen är det ett försvinnande litet fåtal som utmärker sig med en individanpassad spelstil med några nyskapande inslag. De flesta är förvillande lika - robotliknande produkter som tycks ha tillverkats på ett löpande band genom många års monoton träning.

Jag vill påstå att utveckling går i vågor. De dominerande asiaterna stagnerade mot slutet av 80-talet samtidigt som européerna och inte minst svenskarna tvingats tänka till, tvingats leta nya vägar för att slå asiaterna. Resultatet blev segern i lag-VM 1989, en epok av svensk och europeisk dominans och ett delvis nytt sätt att spela pingis. Men i och med framgångarna var det nu vi européer som bekvämt lade oss tillrätta på toppen, försökte kopiera och återupprepa tidigare fungerande recept, medan asiaterna låste in sig i träningshallen för att hitta vägar för hur den nya tidens européer skulle besegras. Det är deras jakt på nya lösningar vi nu ser resultatet av.

Nu är det vår tur att driva utvecklingen ytterligare ett steg framåt. Det börjar med att anamma allt vad asiaterna gjort för sportens utveckling de senaste åren. Det handlar inte längre om hur J-O och Jörgen gjorde för att bli bäst, det handlar om hur dagens kineser, koreaner och japaner gör för att bli bäst. Det går inte att gnälla över hur tråkigt det är när det är fyra kineser kvar efter kvartsfinalerna. Vi måste uppskatta deras färdigheter och kunskaper, vi behöver se och lära.

Därefter måste vi använda fantasin och lika djärvt som asiaterna, ifrågasätta våra etablerade sanningar och kunskaper. Låt barn och ungdomar få använda sin egen fantasi, pröva sina egna vägar fram till just sin optimala spelstil. Vi får inte tvinga in dem i redan färdigdesignade mallar för hur pingis ska spelas. Det kan omöjligt vara så att alla ungdomar i en klubb ska vara forehandattackerande loopspelare. Precis som ungarna i ett fotbollslag utvecklas till mittbackar, yttrar, anfallare och målvakter efter sina individuella egenskaper måste våra pingisspelare utvecklas till försvarsspelare, serve-attackspelare, loopspelare, kontringsspelare osv. för att nå sin optimala nivå.

Bara så kan vi återigen ta upp kampen mot asiaterna.

I dessa tider med ständiga diskussioner om mediers uppmärksamhet och konkurrensen med andra idrotter så vill jag också mena att den möjlighet till mångfald och variation som pingisen erbjuder är en styrka som inte går att finna i många andra sporter. Pingisen innehåller extra dimensioner med sin skruv och sin materialorienterade karaktär som vi måste utnyttja. Det borde finnas lika många spelstilar som spelare.

Ordförande Bosse Jangvik har deklarerat att Göteborg ska bli svensk pingis nya metropol. Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att ta fasta på det än att sätta igång nästa utvecklingsvåg av nyskapande och individanpassad träning i mångfaldens tecken här under Älvsborgsbron och se den växa och spridas över hela Europa.

Rikard Johansson
Tränare Team Stiga Göteborg & Partille PK

20 kommentarer:

Förra årets ledare sa...

jag tycker det ligger en hel del i artikeln. Men det krävs mycket mod för att en tränare ska våga att sticka ut och låta ungdomsspelarna spela avigt. Det finns dessutom ett synsätt som smittar av sig på spelarna att det är tråkigt eller fel att spela med annat material än backside.

Anonym sa...

kul att läsa, han vet verkligen vad han pratar om..!

Anonym sa...

Helt rätt! Bosse Jangvik har bra ambitioner!

Anonym sa...

Underskruvsloopen kommer!

Anonym sa...

Helt rätt! Ovtcharov är väl ett bra Europeiskt exempel, kanske inte helt fulländad men likväl en världsspelare.

Anonym sa...

Här kan alla lära av den store Hans Thalin, spelstilarnas mästare!!!

Anonym sa...

Johansson har varit tränare i Partille under många år. De har la inte hänt nåt där. Dags att börja nu?

Anonym sa...

Läs även Rikards hyllning till Hans Thalin på sin blogg, oerhört bra skrivit.

Anonym sa...

kvoter div 1 syd`?

Anonym sa...

Tankvärt och välskrivet.
Bra Rickard!

Luddevig sa...

Hade redan läst den, men jag var tvungen att läsa den igen. Oj vad bra den är!

Anonym sa...

Mycket välformulerat och inspirerande för framtiden! Fram för fler engagerade tränare som kan leda denna utveckling.

Andreas Ljones sa...

Genomtänkt och mycket intressant! Det ligger nog en hel del i det du skriver Rikard.

H.d.ä. sa...

Artikeln är välskriven och jag tror att många läsare håller med. Fantasin och viljan att försöka med något som anses omöjligt eller dumt får inte underskattas. Jag minns en pingisbok från början av 60-talet där Bengt Grive med text och bilder beskriver hur en forehandloop utförs. Texten avslutas med följande: ”OBS! Detta slag kan inte utföras med backhand.” I början och mitten av 70-talet kunde man inte spela med nylimmat eftersom man måste vara inspelad med sin racket. Under denna period hette det även att ”smash slår loop” och att forehandserve inte får utföras från mitten eller forehand. I linje med dessa sanningar lärde jag några år senare ut att man inte fick returnera med backhand från mitten. Därefter lade jag ned verksamheten, skämdes i smyg och reviderade mitt auktoritetsberoende pingistänkande. Skammen lättade när Primorac under EM 92 servade med backhand från mitten och med framgång mot JO:s forehand. Sjutton år senare lyser innovationerna med sin frånvaro i svensk pingis. Kanske inte helt och hållet eftersom många av dagens svenska toppspelare verkar ha avstått fysträningen till förmån för ”något annat”. Vad detta annat är vet jag inte, men jag ska när tiden medger försöka ta reda på det och även försöka nå visshet om huruvida 20 års tillbakagång beror på otur, systematiska fel eller ”något annat”. Exempel på systematiska fel är i mitt tycke när man i skrift och tal hyllade Hans Thalins experiment med pennfattning och deff men inte gav honom något särskilt konkret stöd. Men vad var att vänta? Under en Steg-4-kurs 1987 sa Thunis något i stil med att ”pennfattningen är död”. Pennfattningen lever fortfarande, men hur står det till med svensk pingis?

Anonym sa...

Mycket snack men lite verkstad. Kineserna är bäst i världen och har den bästa tekniken....

Anonym sa...

Titta på dagens junisar i Landslaget. Tycker det är så redan nu. Matte K, Matte Ö, Kristian, Harald, Antony. Ingen lirar som de andra så tycker denna artikel är ungefär sex år efter men väldigt bra skriven. Vet inte om det är så i Göteborg med dagens ungdomar och därför de behöver tänka om men bland resten tycker inte jag att det stämmer längre.

rikard sa...

Nu generar du mig Max, den här krönikan var ju avsedd för göteborgska ögon enbart...

Håller med anonym 06:59, dagens juniorlandslagsspelare har definitivt hittat individuella spelstilar kanske delvis p.g.a. att vi har flera tränare på hög nivå som jag tror funderar i liknande banor. Jag påstår inte att det är några revolutionerande nyheter jag presenterar.

Men man kan ju också titta mer generellt och fråga sig hur det ser ut bakom juniorlandslagsspelarna eller i de yngre åldrarna. Är de individuella spelstilarna lika många där eller har dessa landslagsspelare kanske hamnat i landslaget just tack vare att det är dessa spelare som jobbat med att hitta en stil som passar just dem?

Visst har det redan diskuterats i några år men jag upplever fortfarande att det är ett högst aktuellt ämne och något alla ledare behöver reflektera över dagligen i sitt arbete.

Magnus Skarbo sa...

Hurra!! Dig vill jag bjuda på en riktigt dyr virre någon dag. Tänka utanför boxen!!!!!

Anonym sa...

Bra Rikard,äntligen en som vågar ta ut svängarna.Vad tycker du om nabbförbuden som hela tiden slår undan benen för spelare med en annorlunda spelstil?Det sitter folk på förbundet som inte vågar ta ett beslut som går emot gemenemang.Sen har vi Odd Gustavsen på ittf som sitter i en komitte för material,Han har aldrig hållt i ett racket,tycker folk att det är okey?

Anonym sa...

Det är väl egentligen ingen fråga om svunnen tid eller inte. Den kinesiska träningsmängden överröstar just nu all konventionell träning i Europa. De har råd inom den stora kvantiteten att utveckla nya fantastiska stilar.

Lite krasst kan man säga att det inre drivet som Waldner, och Persson hade i frågan om viljan att bli bäst är lite svårare att påverka. Drivet och tron på att bli bäst måste finnas när träningen börjar oavsett spelstil.