söndag 18 oktober 2009

Höga förväntningar

Igår när jag tidigt satte mig i bilen och gav mig iväg mot Söderhamn så gjorde jag det med mycket höga förväntningar på matchen som skulle spelas mellan SUIF och Spårvägen oc förväntningarna på publik och stämning var ännu högre. Förväntnigarna kom dock lite på skam.

Lagmatchen i sig var ganska välspelad men kom aldrig upp i den nerv eller dramatik som jag hade hoppats tyvärr men det som gjorde mig lite besviken var den fåhövdade publiken. Söderhamns två matcher denna säsong har bägge två lockat färre matcher än någon annan match gjorde förra säsongen. Matchen mot Spårvägen lockade förra året 350 åskådare och denna gång endast 130. Dagens behållning var däremot Suifportrarna (sha-la la la la la la la) som höll igång med en jättetrumma och sång hela matchen.

Nu till matchen och först ut Sun Jian mot Mikael Zöögling. Förra säsongen så vann Sun Jian med 3-0 i deras första möte för att sedan förlora med 1-3 nere i Stockholm. Denna match kändes från början som Zööglings, stockholmaren varierade tempot bra och hade en mycket klar spelidé, skruv mot backhand vilket innebar många raka backhandloopar mot den vänsterhänte Sun Jian. Första set till Zöögling men i andra set så blev det tuffare och till sist så stod Sun Jian som segrare och av tre matcher spelade så spelade nu Sun Jian sitt tredje raka skiljeset. Zöögling gick fram till tre matchbollar och ledning 10-7, men en kix av Zögge, en jätteforehand av Sun Jian och en bra undanläggning senare så var det 10-10. I detta läge så vet alla hur skönt det är att få en nätrullare eller en kantboll som ger en gratispoäng. Zöögling fick även känna på hur det är att få en av varje och 12-10 efter två dödande turbollar måste ha känts skönt även om glädjeyttringarna uteblev. 0-1 i lagmatchen och för som som bara minns Zögges två avslutande turbollar ska inte glömma de han hade emot sig i det andra setet som var en hel del.

Nästa match stod mellan Hampus Nordberg och He Haijin och det var en märklig match som borde ha slutat annorlunda än vad den gjorde. Nordberg bollade gris med He Haijin som såg så där loj ut som man verkligen avskyr att se pingisspelare. 11-5 och 4-1 ledning i det andra setet när Spårvägen tar en TO. Efter det vet jag inte vad som händer med Nordberg. Han kommer in som en ny människa. Från att varit noggran, laddad och ha spelat fin och taktiskt felfri pingis så börjar han slarva och bjuder så in Hajen i matchen. Hajen får blodsmak oc äter upp Hampus. 1-4 blir 11-6 och i skiljeset uppvisar Nordberg samma kroppspråk som Hajen gjort i det första setet och resultatet blir därmed en storseger för He Haijin. 0-2 i lagmatchen.

Förra årets mest känsloladdade möte fick denna gång inte samma nerv eller dramatik även om det var en jämn match. Sondell mot Appelgren. Sondell fick en bra start mot Appelgren som sin vana trogen byggde sitt spel på sin fina försvarsspel i kombination med en framförallt säker forehandloop. Sondell gled fram till 7-4 ledning och Sondell spelade då taktiskt och och smart men bara ett uns av slarv gav Äpplet chansen att vända på steken och den chansen tog Äpplet nästan fullt ut, 7-4 blev 7-10. Men vi som sett Sondell spela vet att han ALDRIG ger upp och det gjorde han inte nu heller, 13-11 slutade setet efter en nätrullare. Andra set var Sondells direkt och han öste på i full fart och for som en virvelvind fram till 9-3 men där mojnade vinden lite grann och Äpplet började äta sig i kapp. Vid ställningen 6-9 servade dock Äpplet i när och gav med det Sondell fyra matchbollar. På den fjärde och sista så kunde Sondell vinna och matchen slutade med det 2-0 och att Sondell blev glad rådde det inget tvivel om. 1-2 i lagmatchen.

Lagens ettor var sedan ute på plats i hagen och av de två kineserna så håller jag Sun Jian som den bättre av de två men just inbördes så håller jag Hajen som favorit då han dels har plusstatistik men också att de bägge två är pennfattare varav Hajen spelar backside och Sun Jian med kortnabb och i sådana fall så räknas oftast den med backside som favorit om inte spelstyrkan är för stor och det är den inte i detta fallet. All kritik jag gett Hajen har varit välförtjänt men i denna match var han minst ett nummer för stor. Hajen var bättre i serve och förstaattack men lite överraskande även i servereturerna. 2-0 till Hajen och en minst sagt flat insats av Sun Jian. 1-3 i lagmatchen och vinst för Spårvägen.

Dubbeldags och det innebar även att en svit förnågot av lagen skulle spräckas, bägge lagen var nämligen obesegrade i dubbelspelet under säsongen. Två väldigt kompetenta dubbelpar som allihopa tillhör sverigeeliten i dubbelspel. Den här gången var det de yngre paret som var dom bättre och vann matchen. Nyckeln till seger låg i vinsten av det första setet där SUIfarna vann med 16-14, i det andra setet spelade SUIF felfritt och vann ganska enkelt och även om setsiffrorna visar 11-7 så kändes det säkrare. Nordberg och SUIF har nu 4-0 i dubbel denna säsong i Pingisligan.

Slutresultat 2-3 och Spårvägen tillfälligt nya serieledare.

På det hela taget en habil dag med Pingisligan och snart ska jag kolla in min inspelade version av sändningen och skärskåda min egen och de andras prestation framför kameran med samma lupp som jag skräskådar spelet.

*

Dagens höjdare!
He Haijin med två segrar och ett helt annat spel än mot Falkenberg där kinesen var helt under isen.

SUIFportrarna som är ett föredöme och något jag gärna ser mer av i andra klubbar.

Dagens besvikelse:
Sun Jians spel och hans två förluster men framförallt tamheten i hans agerande han såg snabbare ut på inslagningen än på match, var det en mental grej?

Söderhamnspubliken, var var ni?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar inte som tv-sändningarna blivit någon succe precis. 130 personer som ser en elitseriematch, det är fan sjukt dåligt. Man hade förväntat sig att det skulle bli mer publi nu när pingis fått mer media-utrymme.

Söderhamns-klacken hade 8-10 personer, kallas det för en heja-klack? (Fast de hördes bra)

Och ta bort de förbannade time-outerna, blir ju inget flyt i matcherna.

MEN pingis är en bra tv-sport, det kan bli hur bra som helst men man måste få mer publik till matcherna.

HEJA AIK!

Anonym sa...

*Skratt*

Japp, heja AIK, så långt är vi överens anonym 12:35.

Publiksiffrorna är väl inte strålande, men Pingisen har levt i medias skuggsida ganska länge nu och att tro att det hela skulle vända så fort TV sänder är väl optimistiskt. Ge det en säsong, sen kan det börja utvärderas.

Pingis är verkligen en strålande TV sport och jag tror att det kan växa sig ganska stort när folk får upp ögonen för det.

Anonym sa...

Håller med dig helt max! Jag fattar inte heller vart publiken var nånstans?/SÖderhamnare

Anonym sa...

anonym 12:35 inte lätt att ha ha fler i klacken när det krockar med top-12. Med tanke på att de flesta av de som går pingisgymnasiet var iväg och tävlade

Anonym sa...

Går det att se matchen i eftersändning på nätet?

Anonym sa...

ALLLA SOM STOD I KLACKEN VA PÅ TOP 12 fattar ni ?

David sa...

Bara jag som upplevde att bildkvaliteten var sämre än tidigare på denna sändning? Kan iofs vara inbillning då jag även såg på sändningen på eurosport som upplevdes ha bättre kvalitet.

Anonym sa...

22:38, kan inte låta bli.

Dom hördes otroligt bra ända från Skellefteå. Im impressed.